A bíróság szerint Juhász mondhatja Rogánra, hogy bűnöző

  • narancs.hu
  • 2017. január 24.

Hírnarancs

Még nem tudjuk, mi okozta a tragédiát, Matolcsyék Kínában forgatnák az MNB pénzét, Oscar-jelölt magyar kisfilm és marad a vigasztalan hideg – hírek a tél 55. napján.

Juhász vs. Rogán

A Fővárosi Törvényszék ma első fokon elutasította Rogán Antal keresetét, amelyet Juhász Péter ellen nyújtott be, miután Juhász bűnözőnek nevezte őt, illetve azt állította, hogy Rogán bűnözőkkel üzletel. A bíróság ítélete szerint a szabad véleménynyilvánítás érdekében a politikusi személyiségi jogokat kell korlátozni, Rogán pedig nem igazolt olyan érdeket, amit a bíróságnak figyelembe kellet volna vennie. A hvg.hu tudósítása szerint Bérces Renáta bírónő úgy ítélte meg, hogy Juhász kijelentései nem voltak öncélúak, nem a személyiség lejáratására irányultak, hanem a Rogán által vezetett V. kerületi önkormányzat ingatlanértékesítési gyakorlatát bírálták, megengedhető, nem jogsértő módon. Juhász Péter szerint a mai ítélet alátámasztotta a tényszerű állításokat is (Rogánnak kapcsolata volt Portik üzleti köreivel, üzletelt vele, hasznot szerzett). Rogán Antal jó szokása szerint nem jelent meg a tárgyaláson.

false

 

Fotó: MTI

 

A tragédia utóélete

Még mindig nem tudjuk, mi okozta a hétvégi veronai busztragédiát, a 16 halálos áldozatot követelő baleset okait csupán találgatják: talán nem műszaki hiba áll a háttérben, de még mindig nem kizárt, hogy valami fatális kerékhiba, esetleg durrdefekt vezetett a végzetes ütközéshez, majd a jármű kigyulladásához. Az Index mai cikke szerint az olasz hatóságok is megerősítették, hogy nem találtak féknyomot, ahogy a szörnyű módon szétroncsolódott busz is arra utal, hogy fékezés nélkül ütközhetett a felüljáró tartópillérének. A sérültek közül ketten még mindig válságos állapotban vannak: az egyikükön bőrátültetést kellett elvégezni, a másikuknak a koponyája sérült meg.

Lázár megszüntet

Április elsejével újabb négy minisztériumi háttérintézmény, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ és az Országos Epidemiológiai Központ szűnik meg – közölte a Miniszterelnökség a Magyar Hírlappal. Ezek az intézmények jelenleg az Országos Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) keretében működnek. Az intézmények jogutódlással szűnnek meg, járási hivatalokhoz, kormányhivatalokhoz kerülnek a feladataik. Az újság keddi cikke szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet területi szervei július 1-jével szűnnek meg, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság pedig november 1-jével, a Magyar Államkincstárba történő beolvadással. A Miniszterelnökség szerint ugyan még nem lehet tudni, mennyit spórolnak mindezzel – a már tavaly megszüntetett szervek esetében is legkorábban idén jelennek meg a hatásokat bemutató adatok. Ezek szerint a jövőben már közvetlenül a kormány alá kerül a közegészségügy (amivel eddig fikarcnyit sem törődtek Orbánék) és a járványügy: valami komolyabb ragály esetén pedig nyilván bevetik Rezsi Szilárdot is.

Matolcsy befektet

Nem hiába járt nálunk hétfőn a Bank Of China elnöke (ebből az alkalomból Orbán Viktor is hangot adhatott kétségektől mentes, lángoló Kína-barátságának), ma már az derült ki, hogy a Matolcsy György (múlt heti nyomtatott számunk hőse) által irányított a Magyar Nemzeti Bank a devizatartalék egy részéből kínai vállalatok kötvényeit akarja megvenni. A jegybank közleménye szerint a Bank of China és a Magyar Nemzeti Bank egyrészt egy kínai bankközi piaci ügynöki szerződést írt alá. A megállapodás létrejötte kifejezi az MNB kínai gazdaságba vetett bizalmát, egyúttal támogatja a Kína és Magyarország közötti együttműködés elmélyítését. Akadhatnak ugyan vészmadarak, akik szerint a mind belső, mind külső tényezők miatt kockázatos kínai gazdasági környezet ismeretében rizikós lehet pont kínai vállalati papírokba fektetni, de nekik is el kell ismerni, hogy ez még mindig nem oly merész, mintha az egész magyar devizatartalékot feltennék ruletten a pirosra.

Orbán pénzt ad a nagyobb stadionra

Nem talált süket fülekre a Vasas szurkolóinak nagy visszhangot kiváltott (s csak némileg abszurd) nyílt levele: Orbán Viktor értett a szóból, s miután megbeszélést folytatott Markovits Lászlóval, a Vasas elnökével, a klub hivatalos közleménye szerint a miniszterelnök megígérte, hogy többletforrásokat biztosít az egyesület számára, amennyiben az a bővítésekkel együtt is tartja az átadási határidőt (ki hinné, ez jövőre esedékes).

Magyar Oscar-jelölt

Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje bekerült az Oscar-díjra jelölt öt legjobb, élő szereplős rövidfilm közé – idén is lehet szorítani magyar alkotásért a február 26-i gálán. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia. Producere a rendező mellett Udvardy Anna volt, az előzetes itt nézhető meg.

Tarlós óva int

A pocsék levegőminőség, a mikroméretű porszennyezés magas koncentrációja miatt szmogriadó van érvényben Budapesten és még jó néhány vidéki településen (a lassan beszántandó ÁNTSZ tájékoztatója részletesen beszámol arról, hol veszélyes, hol egészségtelen, s hol „csupán” kifogásolható a levegő minősége). Tarlós István budapesti főpolgármester azt kéri a fővárosiaktól, hogy a közösségi közlekedést preferálják saját járműveik helyett, ne parkoljanak járó motorral, szilárd és olajtüzelés helyett pedig, ha lehet, fűtsenek földgázzal. A szolgáltató és termelő üzemek feladata is egyértelmű: mérsékeljék porkibocsátásukat (a részletes mérési adatokkal megtámogatott közlemény itt olvasható).

A fagy marad

Ezen a héten sem javul az idő, bármely paraméterét nézzük is: nem lesz melegebb, sőt még kevésbé fagyos sem, napközben és éjjel is marad a hideg, sokszor a makacs köd is, ugyanakkor a hó kerülni fog minket, ahogy a rendes légmozgás is, ami a szmoghelyzetben hozhatna javulást.  Mindezt elolvashatják folyamatosan frissülő prognózisunkban is. Hogy valami vigasztalót is írjunk: már csak öt hét van hátra a kalendáriumi télből.

Figyelmébe ajánljuk