Új pofátlansági rekord az EU-s pénzek „kreatív felhasználásában”

  • narancs.hu
  • 2017. január 25.

Hírnarancs

A fideszes polgármester pályázott, építtetett, aztán beköltözött. Korruptabb hely lett Magyarország. Az ellenzék összevissza szavaz az olimpiáról. Ezek mentek ma az interneten.

Izsák

Mondok József, a Bács-Kiskun megyei Izsák fideszes polgármestere egy uniós forrásokból épült vadászházban lakik – írja a 444. A politikus Mondok Kft.-je 2014-ben nyert 35 millió forintot a később Izsák határában felhúzott ingatlanra, úgy, hogy Mondok közben tagja volt a helyi pályázati tervezést irányító bírálóbizottságnak is. Bár a vadászházat szálláshelyként vették nyilvántartásba, azt sehol nem hirdetik, mivel a 444 helyi forrásai szerint maga Mondok József használja. A portál nem tudta megszólaltatni a politikust, de az Index előásott egy korábbi felvételt, ahol Mondok lényegében elismeri, hogy életvitelszerűen használja a vadászházat, bár időnként a baráti köre is megszállhat ott. Az indoklás sem gyenge: a polgármester nem meri felügyelet nélkül hagyni a házat, mert könnyen ellophatnák az ott őrzött agancsokat.

„Lazán kapcsolódik”

Hét helyet visszacsúszva Magyarország az 57. lett a Transparency International korrupcióészlelési listáján. Az EU-s országok közül már csak Romániában, Bulgáriában, Olaszországban és Görögországban rosszabb a helyzet. „A korrupció a rendszer jellemzőjévé vált, és felülről vezérelt Magyarországon” – mondta Martin József Péter, a TI magyarországi ügyvezető igazgatója.

Szép volt, fiúk!

Szép volt, fiúk!

Fotó: MTI

NOlimpia update

A jelek szerint nem csak a Fideszt, az ellenzéki pártokat is váratlanul érte a Momentum Mozgalom olimpiaellenes népszavazási kampánya. A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén elutasította az LMP-s Csárdi Antalnak az olimpiai pályázat visszavonására irányuló javaslatát. Az MSZP-sek közül Trippon Norbert és Szaniszló Sándor a visszavonás mellett szavazott, Horváth Csaba tartózkodott, Gajda Péter viszont az olimpiai pályázatot támogatta. A DK két képviselője ellentétesen szavazott: Hajdú László az olimpia, Gy. Németh Erzsébet a visszavonás mellett. Az ellenzéki összefogás listán bejutott közös jelöltje, Szabados Ákos a visszavonás ellen szavazott. A PM-es Karácsony Gergely tartózkodott, de mint Facebookján írta, ő pont azért tett így, mert népszavazást akar, vagyis nem akarja előre eldönteni a kérdést.

A mai Magyar Nemzet szerint már 55 ezer körül járhat az összegyűjtött aláírások száma (a budapesti népszavazás kiírásához 138 ezer kell), a Kétfarkú Kutya Párt pedig bejelentette, hogy 10,5 millió forintot gyűjtöttek a népszavazást támogató plakátkampányukra.

Mikor hozzák nyilvánosságra?

A magyar kormány eddig azért nem hozta nyilvánossága az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) a 4-es metró beruházására vonatkozó, 167 milliárd forintos károkozást feltáró jelentését, mert ahhoz állítólag az OLAF, illetve az Európai Bizottság jóváhagyása kellett volna. Ma azonban Jávor Benedek PM-es és Molnár Csaba DK-s EP-képviselő is azt a tájékoztatást kapta Giovanni Keslertől, az OLAF főigazgatójától, hogy a jelentés közléséről a nemzeti hatóságok dönthetnek.

Bajban a könyvesek

Az Alexandra bolthálózat fizetésképtelensége miatt 3 milliárd forintos állami beavatkozást kért a kormánytól Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, írja a napi.hu. A portál szerint a Centrál médiacsoport is érdeklődik az Alexandra-üzletek átvétele iránt.

Itt vetnénk közbe, hogy a holnap megjelenő Magyar Narancsban az Alexandra-ügyről, a 4-es metróról és az olimpiai pályázat visszásságairól is hosszabb cikket olvashatnak, a Momentum Mozgalom két tagjával, Orosz Annával és Fekete-Győr Andrással pedig interjút közlünk.

Végül, egy kis nevetés

Francesco „Risitas” Zombori a budapesti olimpiai pályázaton is bőven talál kacagni valót.

Ha esetleg lemaradtak volna róla – és ha már így belejöttek –, azt se hagyják ki, ahogy a holland komikus, Arjen Lubach videóban üdvözli Trumpot.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.