Orbán Viktor szerint az USA „a legmagasabb világi hely”, Trump pedig engedélyt adott, hogy szabadok legyünk

  • narancs.hu
  • 2017. január 23.

Hírnarancs

Tényleg. „Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék.”

Nemzeti gyásznap

volt ma a veronai buszbaleset áldozatai emlékére.

Megemlékezés az óbudai Flórián téren

Megemlékezés az óbudai Flórián téren

Fotó: MTI

Félárbócra eresztették a zászlót a Kossuth téren

Félárbócra eresztették a zászlót a Kossuth téren

Fotó: MTI

Szmogriadó

Látványosan csökkent a közlekedő gépkocsik száma Budapesten a szmogriadó miatt, a légszennyezettség mértéke azonban egyelőre nem mérséklődött számottevően – írja az Index. A Levegő Munkacsoport szerint elhibázott a szmogrendelet, például azért, mert a súlyosan szennyező dízelautók egy része a szmogriadó ellenére is használható; vagy mert hiába állított forgalomba több járművet a BKK, ha azok között ott vannak az ezeréves füstokádók is; vagy mert indulás előtt ráadásul hosszan járatják a motort a buszok. A riadó várhatóan csütörtökig marad.

Alig várjuk

„A magyar kormány nagyon komolyan készül Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatására” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter moszkvai látogatása alkalmával. A mai magyar–orosz külügyminiszteri találkozó célja a februári budapesti csúcstalálkozó „sikerének előkészítése” volt – idézi az MTI Szergej Lavrov orosz külügyminisztert. „Nagyon hosszú idő után úgy látjuk, hogy a nemzetközi folyamatok segítenek a magyar–orosz kapcsolatok fejlesztésében” – lelkendezett Szijjártó. Putyin február 2-án érkezik Budapestre.

Trump, a megváltó

Nemcsak az oroszok miatt ujjonganak újabban a fideszesek, az amerikai politika alakulásának is nagyon örülnek. Orbán Viktor az MNB szervezésében megtartott Lámfalussy-konferencián miközben arról beszélt, hogy amióta nincs ellenzékben a Magyar Nemzeti Bank, látványos a gazdasági fejlődés, megjegyezte, hogy nagy ajándékot kapott Magyarország Donald Trumptól – derül ki az Index cikkéből. Orbán nagy változásként értékelte Trump kijelentését, miszerint minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját magát tegye az első helyre. A miniszterelnök úgy véli, ez a mondat korábban nem hangozhatott volna el. „Engedélyt kaptunk, ha úgy tetszik, a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék.”

false

 

Fotó: MTI

Trump adóbevallására kíváncsi a WikiLeaks is

40 éves hagyományt megszakítva Donald Trump nem hozza nyilvánosságra adóbevallását – mert tanácsadóival úgy véli, hogy az emberek nem erre kíváncsiak. Ennek némiképp ellentmond az a felmérés, amely szerint az amerikaiak 74 százaléka igenis szeretné látni a milliárdos bevallását, már csak azért is, mert a gyanú szerint Trump18 éven át nem fizetett adót – írja az Index a Huffington Postra hivatkozva. Mindeközben a WikiLeaks – amely az elnökválasztás idején, a gyanú szerint orosz közreműködéssel nagy szolgálatot tett Trumpnak azzal, hogy kiszivárogtatta a Demokrata Párt belső levelezésének egyes részleteit – arra kéri a Trump adóbevallásával rendelkező forrásokat, hogy küldjék el a dokumentumot, amelyet a WikiLeaks közzé is tenne.

Még mindig arat

Több mint másfél évvel a cannes-i világpremier után a Saul fia még mindig sikert sikerre halmoz. Most épp a londoni kritikusok választották Nemes Jeles Lászlót az év rendezőjének – írja az Origo Filmklub. (Mindez azért lehetséges, mert Nagy-Britanniában csak 2016 áprilisában mutatták be a Saul fiát.) Ezzel Nemes Jeles számos, az idei Oscar-díjra is esélyes filmest utasított maga mögé.

Figyelmébe ajánljuk