A kormánybiztos elélvez

  • narancs.hu
  • 2014. március 16.

Hírnarancs

Lakókörzetünk miniputyinjai ismét hiperaktívak, de Orbánból biztosan nem lesz párbajhős, viszont Ficóból még simán lehet Orbán. Nem csak nekünk kell azonban Putyin. Semjén lóra kap, Andrew G. Vajna tud aztán csak élni! Elég viharos víkendünk volt.

Ismét tisztán láttuk a jövőt, nem volt nagy mutatvány, így lehetett vele mindenki e hazában, 10 millióan borítékolták Orbán Viktor futását, ami immár a Fidesz részéről hivatalos álláspontnak is tekinthető. Igaz, hogy e közlemény csupán a kormányzat baloldali ellenzékére vonatkozik, de Vona Gábor is kihívta már vitázni Orbánt. Természetesen abból sem lesz semmi, hiszen Vona is épp elég félelmetes ellenfél a kis vezetőnek. Persze ha kellően szárnyaló a fantáziánk, miért ne lenne elképzelhető, hogy összejön a nagy találkozás Vona és Orbán közt, de az aligha lesz vita, hisz’ a felek nem nagyon gondolnak mást a világ dolgairól, csupán az egyik csellel, a másik bunkóval vinné véghez önfejlesztő programját.

S ha már a választások így szóba kerültek, tekintsünk egy pillanatra határainkon túlra. Megtartották az elnökválasztás első fordulóját Szlovákiában. Némileg leegyszerűsítve a dolgokat, a tét nagy: arról szól a történet, hogy a nagyszerű Robert Ficónak sikerül-e Mečiar felturbózott, kiokosodott, dörzsöltebb változatából (Mečiar 2.0) második Orbán Viktorrá előlépnie. Ha ugyanis a miniszterelnöki székből behúzná az elnökit is, minden hatalom az övé lenne, nyugodtan ültethetne a miniszterelnöki székbe egy szlovák Medvegyevet vagy Lázárt. A szlovák választók ellenben nem látszanak túlságosan tülekedni az ötletért, elfogadva a feltételezést, miszerint ha a második fordulóban minden kidőlt ellenjelölt híve Fico ellen szavaz, könnyen az lehet a muri vége, hogy Szlovákia polgárai egy pofonnal küldik a helyére a nagyralátó Robertet.

Van választás a Krímben is, jobbára kamu, annak is meg tudjuk mondani az eredményét, hisz aligha lehet új a fülünknek: nekünk Putyin kell! Legyetek vele boldogok!

Emlékeznek még önök a kommunizmus egyik jellegzetes táblájára? Az állt rajta, hogy fényképezni tilos! Március 15-én a nagy ünneplésben fel sem tűnt, de Magyarországon gyakorlatilag betiltották az utcai fotózást, no egyelőre még nem a turisták számára, csak a sajtónak, elvégre e nevezetes ünnep egyben a sajtószabadságé is: kösz szépen. E nagyszerű újítás híre az ilyesmire ki tudja, miért fogékony The Guardianig is eljutott, de róluk tudjuk jól, hogy azért pampognak, mert Magyarország Orbán vezetésével épp kibújni látszik gyarmatosító karmaik közül.

S ha már március idusa, az Orbán-beszéd megvan? Nekünk az a rész tetszett belőle legjobban, amikor a kis vezető azt találta mondani, hogy nem mutatna jól a rezsicsökkentés szó a Nemzeti dalban – nos, mint annyi dologban, most is tévedett.

Petőfi bizony a jövőbe látott a lánglelkével, így a rezsicsökkentés vidáman beilleszthető a Nemzeti dalba, ráadásul pont oda, ahova a kiagyalói szánták. Vagy nem azt akarták, hogy a rezsicsökkentés legyen a magyarok istene? Dehogynem, ezzel etetnek már mióta. Itt van, tessék, mindenki dúdolja alá Tolcsvay fülbemászó merényletét.

Petőfi Viktor: Nemzeti dal

Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! –
A rezsicsökkentésre
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

S aki azt hiszi, hogy ennél nincsen lejjebb, tájékozódjék minél gyorsabban és alaposabban Magyarország kormánybiztosának kedvenc elfoglaltságáról, ami konkrétan – és itt tényleg eldobjuk azt a hülye agyunkat – a vakarózás. Legjobban az jön be neki, ha b. neje csinálja. Gratulálunk. Neki is, az asszonykának is, meg a kormánynak is.

Bár az alsóbb helyezésekért öldöklő a verseny: Semjén, a kretén idült arckifejezéssel megint belovagolt Erdélybe, lokálisan Kézdivásárhelyre. Oké, a saját szempontjából még igaza is lehet, tavaly egy komplett ország röhögte ki érte (a nem komplett hányad nyilván tapsolt), de idén már nem röhög senki – egy poénon ugyanis kétszer a legritkábban lehet. Nos, így válik a komplett elmebaj hétköznapjaink szinte észrevétlen részévé, természetessé. Így válik az életünk kraftidióták prédájává.

false

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.