A lengyelektől tanuljuk, hogyan kell megvédeni a sajtó szabadságát

  • narancs.hu
  • 2016. december 18.

Hírnarancs

A HírTv az új ATV. Orbán megfizet az Erzsébet-utalványok miatt, Budapesten tüntetéssorozat volt. Elhunyt Megyesi Gusztáv.
Megyesi Gusztáv 1950-2016

Megyesi Gusztáv 1950-2016

Fotó: MTI - Földi Imre

 

Kálmán Olga Simicskánál folytatja

A megváltozott klímájú ATV-nél csak idő kérdése volt, hogy mikor áll fel a csatorna arca, az Egyenes Beszédet vezető Kálmán Olga. Az index információi szerint Kálmán már egy ideje új helyet keres magának, most pedig már biztos, hogy februártól Simicska portáján folytatja munkáját. A hírek szerint Németh Szilárd, az ATV vezérigazgató-helyettese eléggé meglepődött a műsorvezető döntésén, de mindketten diplomatikusan kezelik a helyzetet, és a távozás okáról csak annyit árultak el, hogy nem a pénzről szól.

Hétmilliárdos büntit kell fizetnünk az Erzsébet utalványok miatt

A magyar kormánynak több mint hétmilliárd forintot kell kicsengetnie az Edenred étkezési utalványokat forgalmazó francia cégnek, amelyet pár évvel ezelőtt lehetetlenített el a Fidesz több másik hasonló profilú vállalattal együtt. 2012-ben ugyanis 51%-ra emelték meg a béren kívüli juttatások adóját, ám ez persze nem vonatkozott az Erzsébet utalványra, illetve a Szép-kártyára, amelyek után csak 31%-ot kellett fizetni. Ezzel az ügyes jogszabály-módosítással sikerült elérni, hogy a versenytársak kivonuljanak a piacról. A Világbank nemzetközi vitarendező szervezete viszont kártérítést ítélt meg a francia cégnek, amely korábban panaszt nyújtott be kormányunkkal szemben – írja a 444.

Tüntetés a lengyelek előtt

A csütörtökön kirobbant botrány a hétvégére sem csitult el, több százan jelentek meg az elnöki palota és a szejm előtt. Az újságírók és a szimpatizánsok az épület előtt demonstrálnak, az ellenzéki képviselők pedig péntek éjjel óta, egymást váltva ülősztrájkot tartanak a parlamentben – írja a hvg.hu. A lengyel sajtószabadság helyzete pedig Budapestet is elérte, vasárnap tüntetést tartottak a lengyel nagykövetség épülete előtt.

Tüntetés az oroszok előtt

„Élőben nézhetünk végig egy népirtást, és nem teszünk semmit” – idézi a hvg.hu tudósítója a Kettős Mérce egyik aktivistáját. A szervezet vasárnap délutánra időzített egy tüntetést az orosz nagykövetség épülete elé, ahol pár száz ember jelent meg, hogy demonstrációjukkal üzenjék meg Oroszországnak: fejezzék be az Aszad-rezsim támogatását. Az eseményen magyar, iráni, szír és orosz aktivisták is beszédet mondtak. A megjelentek a tüntetés végén csatlakoztak a lengyel nagykövetség előtt demonstrálók csapatához.

Gyász

Elhunyt Megyesi Gusztáv, az Élet és Irodalom állandó munkatársa, egykori főszerkesztője, aki harminc éven át dolgozott a lapnak – tudatta a szomorú hírt az ÉS szerkesztősége.

„Ha van ÉS-es stílus és szemlélet, akkor Megyesi egyik legmarkánsabb képviselője volt: a világra nyitott, szociálisan érzékeny” – írták róla kollégái a Facebookon.

„Ne járj metróval, mert ég!’

Új plakátokkal támad a Kétfarkú Kutya Párt, most a hármas metróval kapcsolatban látják el jó tanácsokkal a bátor utazóközönséget. A kék metró életveszélyes állapotáról részletesen itt számoltunk be egy évvel ezelőtt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?