Magyarország kormánya megint az egyik csókos zsebéből irányít a másikéba nagyobb összegeket

  • narancs.hu
  • 2016. december 19.

Hírnarancs

Befigyel Trump Andor, a papság meg szalad a lével. Ilyenek a hírek.

Szépreményű Andor

A nap híre szerint Andor László közgazdász, volt uniós biztos lehet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje a 2018-as választáson – érdekes módon, az információ a Magyar Időktől származik. A lapnak több szocialista vezető politikus is azt mondta:  Andor mellett sokan azért állnak ki, mert ő egy „tiszta ember”, munkásságát elismerik, és nem keveredett botrányba az elmúlt évtizedek alatt.

Andor László

Andor László

Fotó: Illyés Tibor/MTI

A lap értesülései szerint Andor László mellett nemcsak a szocialisták, hanem a Demokratikus Koalíció, valamint az Együtt is kiáll. A mellékelt hevenyészett életrajz szerint Andor László közgazdász, a közgazdaság-tudomány kandidátusa, egyetemi docens, a neomarxista Eszmélet című társadalomkritikai folyóirat egykori főszerkesztője. 2005 és 2010 között a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagja volt. 2010–2014 között az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosaként tevékenykedett.

A fáradhatatlan Trump

Ma szavaznak hivatalosan is Donald Trump elnökségéről a még novemberben megválasztott elektorok. Az 538 ember nem egy helyen voksol Barack Obama utódjáról, hanem párhuzamosan, általában mindenki saját államának helyi törvényhozásában. Az elnökséghez 270 elektorra van szükség – Trump végül 306-ot szerzett, Hillary Clinton pedig 232 elektorral végzett, így a mai szavazás eredménye sem lehet kétséges. Donald Trumpot, aki az elmúlt hetekben gyakorlatilag már összeállította leendő kabinetjét, 2017.  január 20-án iktathatják be az Egyesült Államok 45. elnökének. (A Trump győzelmével végződött elnökválasztás után Simonyi András volt washingtoni nagykövettel készült interjúnk itt olvasható.

„Donald Trump nem egy idióta” – Simonyi András volt washingtoni nagykövet az új amerikai elnökről)

A mozgékony költségvetés

A szombati Magyar Közlönyben megjelent egymondatos határozat alapján kormányunk 306,8 milliárd forintot csoportosít át a 2016-os költségvetés különböző fejezetei között – vette észre a Portfolio. A portál részletezi a tételeket is. Hogy a legfontosabbal kezdjük, 80,7 milliárd forintot vonnak el a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. tőkeemeléséből. A kiemelt közúti projektekre pedig 40,2 milliárd forinttal jut kevesebb – bezzeg a keskeny nyomtávú vasúti fejlesztésekre csak akadt még 10 milliárd. A Bozsik Stadion (Honvéd-pálya) fejlesztésére 3,4 milliárd forinttal kevesebbet szánnak, a Nemzeti Olimpiai Központ beruházásától egyenesen 59 milliárd forintot vonnak el – ehhez képest 39 milliárd forinttal több megy az egyedi sportlétesítmény-fejlesztésekre, s a versenysport támogatása is kap plusz 10 milliárd forintot.

További nyertesek: a Szegedi Ifjúsági Centrum (még idén kap 9,7 milliárd forintot), a Népliget rekonstrukcióján ügyködők (10 milliárd forint), de ez még mind semmi, hiszen 118 milliárd forinttal többet költ a kormány az „egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatására”. A budapesti pályafejlesztési program ehhez képest 5 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat, a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban pedig 40 milliárd forintos „megtakarítás” valósul meg. Közben a Bethlen Gábor Alap idei támogatása közben 27 milliárd forinttal emelkedik.

Az ártatlan MNB este a gaz Bróker Máriával

A Magyar Nemzeti Bank cáfoló közleményben reagált azon sajtóértesülésekre, hogy maga is rástartolna a károsultak követeléseit fedező csekélyke vagyonra. Az MNB szerint a törvényi előírás alapján a korábbi Kun-Mediátor Kft. volt magánszemély ügyfeleinek a társasággal szembeni követelései egy felszámolási eljárás során a kielégítési sorrendben megelőzik az MNB által kiszabott piacfelügyeleti bírság összegét. A jegybank augusztusban rótta ki az 500 milliós bírságot, miután a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft. felügyeleti engedély hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végzett: üzletszerűen betétnek nem minősülő más, visszafizetendő pénzeszközt gyűjtött a nyilvánosságtól. Kérdés persze, mire lesz elég az a 193 millió forintnyi vagyon, amit eddig lefoglaltak vagy zároltak, hiszen a károsultakon (sőt, a szintén ki nem fizetett Kun-Mediátor-dolgozókon) kívül a NAV-nak is vannak követelései.

Jöttök, lösztök

A nap kártevője a pleisztocénban, a legutóbbi jégkorszak idején képződött laza, finom szemcsés üledék, ma ugyanis a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelentése szerint nagy mennyiségű lösz omlott a 6-os útra, a Dunakömlőd és Paks közötti szakaszon. Az utat mintegy tíz méter hosszúságban borítják kisebb-nagyobb földdarabok és tömbök, így a hatóságok lezárták a főút érintett szakaszát, a forgalmat egy közeli parkolón át terelik.

Gábor Zsazsa halott

Gábor Zsazsa, a magyar származású amerikai színésznő haláláról több megbízható amerikai hírforrás is beszámolt. Ezek szerint otthonában szívinfarktust kapott, majd azonnal kórházba szállították, ahol már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A hollywoodi hírességek sétányán is csillagot kapott Gábor Zsazsa 1917. február 6-án született, másfél hónap múlva ünnepelte volna 100. születésnapját. Munkásságát Golden Globe-díjjal is elismerték. Színészi alakításain kívül sokat vagy tán még többet foglalkoztak magánéletével: összesen kilenc alkalommal ment férjhez: először 20, legutoljára 69 évesen.

És az a cudar idő

A hét nagy részében hideg lesz nappal és még hidegebb a sötétség hosszú óráiban, a párás szürkeséget kevéssé enyhíti a köd, az uralkodó csapadékformák is ehhez kapcsolódnak, mint a zúzmara vagy a ködszitálás – ez áll friss, a hét során folyamatosan frissülő prognózisunkban is. Talán az ünnepek idejére érkezhet talaj közelében kissé nedvesebb és kismértékű felmelegedést okozó légtömeg – de ebből szentestére még aligha lesz hó, és ahol később egyáltalán esni fog, ott sem mindenhol a szilárd csapadék lesz a nyerő.

Havas karácsonyi esélyek – Időjárás a héten

Figyelmébe ajánljuk