A miniszterelnök végül lebukott

  • narancs.hu
  • 2016.10.06 18:40

Hírnarancs

Orbán a metróban, Matolcsy a luxuslakásban, az olimpiai népszavazás ügye a Kúria előtt, Oszter a Story magazinban, a mieink a svájciak ellen, a tél már az előszobában – különös hírek a nemzeti gyásznapon.

Napi Orbán

Orbán Viktor, a nemzet demiurgosza ma terrorelhárítási gyakorlatot tisztelt meg jelenlétével (ahol egyébként miniszterei, Pintér Sándor és Simicskó István valamint Tarlós főpolgármester oldalán parádézott). A budapesti metró Puskás Stadion megállójában zajlott elhárítási bemutató során a TEK V4 országok kommandósai is részt vettek. A gyakorlat után Orbán megosztotta gondolatait a résztvevőkkel s az ország népével: ezek szerint a terroristák elszánt emberek, ezért a kormánynak is legalább ilyen elszántnak és keménynek kell lennie. Mi sem most jöttünk le a falvédőről, fogalmazott miniszterelnökünk.

false

 

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Szavait, bár talán nem éppen neki tetsző értelemben, megerősíti a Társaság a Szabadságjogokért mai közleménye, melyből kiderül:  a TASZ kiperelte a bizonyítékot arról, hogy hivatalosan Orbán Viktor rendelte el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál (Kehi) a norvég alapos civilek soron kívüli ellenőrzését.

Nem lesz erősebb forint, de legalább Matolcsy jó helyen lakik

Gondoljuk, kedves olvasóink is szeretnék, ha kicsit erősebb lenne a forint, kevesebbet kelljen fizetni az importáruért és többet költeni turistaként külföldön. Nos, a portfolio.hu mai elemzése szerint hiába is várnánk erre. Mert bár a gyenge forint már semmiféle gazdaságpolitikai célokat sem szolgál, a mi fékezhetetlen agyvelejű MNB-elnökünknek szüksége van rá, mert csak így teheti nyereségessé az MNB-t, a profit pedig, mint tudjuk, már kerül is át a Magyar Nemzeti Bank kreatívan kiötölt alapítványiba.

false

 

Fotó: Kovács Attila / MTI

Szerencsére közben nem kell a bankvezérnek a híd alatt laknia: a Népszabadság cikke szerint az ország egyik legdrágább (a Várban, az Országház utcában épült) luxuslakását használja, amely amúgy Patai Mihályé, aki az ország egyik legnagyobb bankjának számító UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, egyben a Magyar Bankszövetség elnöke.   Említett bankot, ugye, az MNB felügyeli , de ez természetesen nem állhat egy több évtizedes barátság útjába, így azután Matolcsy most a cimbinél pecózik, reméljük, ingyen és bérmentve, ha szabad ilyen póriasan kifejeznünk a lényeget.

Olimpia

Nem fogadja el az olimpiai népszavazás kezdeményezője, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén megtagadta a kérdés hitelesítését. Csak Bodolai László LMP-s és Litresits András MSZP-s delegált szavazott arra, hogy lehessen népszavazást tartani az olimpia megrendezéséről szóló törvényről – vagyis az olimpiáról.  A kérdést benyújtó Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott: a bizottság döntését a Kúria elé viszik, vagyis a bíróság fogja kimondani a végső szót a voksolásról. Erdélyi Katalin szerint hajmeresztő indokokat hoztak fel a tagok az elutasítás mellett, ezek közül is az a kedvence, hogy az olimpiai jelképekről szóló 1981-es nairobi szerződésre mutogatnak. Főszabály szerint nem lehet népszavazást kiírni olyan kérdésben, amely nemzetközi szerződést érint. Mivel ebben a hatályos törvényben óhatatlanul benne van az ötkarikás jelképhasználat, azt meg nyilván ez a nemzetközi, nairobi szerződés rendezi, Patyi András NVB-elnök és több más tag szerint már csak ezért is kizárt, hogy voksolhassanak róla a választók.

Bajban Oszter Sándor

Befolyással üzérkedés miatt emeltek vádat Oszter Sándor Kossuth-díjas színész ellen, írja a mindig jól értesült Story Magazin. Ezek szerint a színész is tagja volt annak a csoportnak, amely egy szökésben lévő üzletembernek ajánlott segítséget, miközben több tízmillió forintot csaltak ki tőle. A magazin szerint Oszter és társai azt ígérték egy V. T. nevű, Szlovákiában bujkáló vállalkozónak, hogy elsimítják az ügyét, konkrétan kizáratják az eljárásból a közismerten keménykezű bírót. Azt nem lehet tudni, hogy Oszter Sándor mennyit kapott a pénzből, de részvételét az ügyben állítólag telefonlehallgatások bizonyítják.  Az egykori sorozatban Rózsa Sándorként feltűnt színésznek már nem először gyűlik meg a baja a törvénnyel idén: márciusban 140 óra közmunkára ítélte a bíróság, amiért egy bevásárlóközpont parkolójában ittasan nekihajtott egy márványtáblának. Igaz, Oszter tagadta is az alkoholos befolyásoltságát.

Rózsa Sándor trailer

Ütött a svájci óra!

Péntek este a Fradi-pályán (leánykori nevén Groupama Aréna) megütközik az EB-n tisztes sikert aratott válogatottunk a papíron jóval erősebb svájci tizenegy ellen – a tét most a világbajnokságra való kijutás. Ha azt nézzük, hogy első vb-selejtezőn csupán egy sovány gólnélküli döntetlent értünk el az acélosnak semmiképpen sem nevezhető feröeri 11 ellen, elég sovány a mieink esélye, de esetleg bízhatunk a hangsúlyosan multietnikus, ellenben a mieinknél sokkal labdabiztosabb, ráadásul a friss Európa-bajnok portugálokat a minap 2-0-ra verő svájci garnitúra elbizakodottságában. S nincs pihenő sem, hiszen hétfőn máris utazhatunk Rigába, a lettekhez.

Itthon kicsit javul az idő, Miamiban pedig sokat romlik

A korán jött novembertől és a fűtési szezontól már apátiába esett olvasóinkat megnyugtatnánk: azért nem lesz egész héten olyan szörnyű idő, mint mondjuk ma, azaz csütörtökön. Ahogy frissített prognózisunkban is írjuk, mérséklődik a szél, emiatt persze éjjelente még hidegebb lesz és jönnek a ködök is, de napközben határozottan javul a hőérzetünk. Legkésőbb péntek délelőttig mindenhol eláll az eső is, a hét utolsó napjain, pláne szombaton-vasárnap voltaképpen ideális kirándulóidő várható, sétánkban sem szél, sem eső nem zavarhat meg, sőt a nap is kisüthet. Vasárnap néhol már 15 fok is lehet – ki hitte volna akárcsak egy héttel ezelőtt is, hogy már ennek is örülni fogunk. És higgyék el, ezekben a napokban még mindig jobb itthon, mint Kubában, Haitin, a Bahamákon, vagy éppen Floridában, melyek ugyan festői helyek, ám most éppen a Matthew nevű gyilkos erejű hurrikán szedi őket darabokra.

Neked ajánljuk