Juncker bohócot csinált Orbánból az érvénytelen népszavazás után

  • narancs.hu
  • 2016. október 7.

Hírnarancs

Szijjártó megvédte a főnököt. Navracsics két tűz között. Újabb fejlemények Rogán és Matolcsy aktuális disznóságainak ügyében.

A vég kezdete

Tegnap írta a Népszabadság, hogy Orbán személyes találkozót szeretett volna az Európai Bizottság elnökével, de Juncker állítólag olyan „lehetetlen" időpontot jelölt meg, amit Orbán nem tudott elfogadni.  „A vég kezdetét jelenti, ha az elfogadott, demokratikusan kidolgozott szabályokat a tagállamok nem tartják tiszteletben” – mondta Juncker egy párizsi konferencián, s ezzel ugyancsak Orbánnak üzent. Az Európai Bizottság elnöke szerint ha egy tagállam minden alkalommal népszavazást tartana, amikor nem ért egyet egy közös döntéssel, az EU kormányozhatatlanná válna. A bruxinfo beszámolója szerint a Bizottság elnöke az Európai Parlament szerdai ülésén elvetette az Orbán-féle „rugalmas szolidaritás” elképzelést, és azt mondta, a magyar népszavazás eredménye összhangban van a múlt szeptemberben meghozott kvótahatározattal.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Szijjártó Péter a tőle megszokott közleménnyel reagált a bírálatra, az MTI szerint azt írta, hogy „az Európai Bizottság elnökét láthatóan rettenetesen zavarja a magyar emberek véleménye”, a népszavazás pedig nem a vég kezdete, hanem a demokrácia győzelme. A népszavazás előtt egyébként Juncker békülékenyebb hangot ütött meg kvótaügyben, nyilván érezte, hogy a konfliktus élezése csak Orbánt segítette volna. A Bizottság májusban benyújtott „állandó elosztási kvóta” javaslatának sorsa viszont már nem Junckertől függ, hanem a kormányokat tömörítő Tanácstól és az Európai Parlamenttől.

 

Kvóták az asztalon

Juncker kosara után Orbán, Robert Ficóval villant. A szlovák kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a javaslatnak le kell kerülnie az unió napirendjéről. Fico megismételte álláspontját, mely szerint a kvóták „politikailag halottak”, és egy alternatív, kompromisszumos megoldás szükségessége mellett érvelt. Ennek azért van jelentősége, mert év végéig Szlovákia tölti be az EU Tanácsának soros elnöki pozícióját.

 

Navracsics neme

A DK-sok után az európai szociáldemokraták is cseszegetni kezdték Navracsics Tibor magyar uniós biztost, amiért egy interjúban bevallotta, hogy maga is nemmel voksolt a kvótanépszavazáson. Gianni Pittella, az EP szocialista frakciójának vezetője szerint „kétségessé vált” Navracsics EU iránti elkötelezettsége. A Bizottság szóvivője úgy reagált, elképzelhető, hogy Juncker felveti a kérdést a testület következő ülésén. Navracsics közben a Népszabadságnak adott interjújában próbálta elmagyarázni, miért szavazott nemmel, de mi még most sem értük teljesen.

false

 

Fotó: MTI/Európai Bizottság/Jennifer Jaquemart

Ha már népszavazás,

a levélszavazatok megszámlálása után kialakult a majdnem hivatalos végeredmény. A választópolgárok 41,31 százaléka szavazott érvényesen, 3 361 415 nem szavazatra 56 157 igen jutott. A végeredmény akkor lesz hivatalos, ha a Nemzeti Választási Bizottság is kihirdeti.

 

De a Nemzeti Választási Bizottság

egyelőre azzal van elfoglalva, hogy példásan megbüntesse a Kutyapártot. Az NVB mai ülésén 832 ezer forintos bírságot szabott ki, mert a Szavazz érvénytelenül applikációval Kovács Gergőék megsértették a választás tisztaságának alapelvét. Az NVB vizsgálhatta volna azt is, hogy kormánytisztviselők a Fidesz nevében hívogatták a választókat, de erre sajnos nem találtak bizonyítékot.

false

 

Rogán – Matolcsy

Két hír a Népszabadságból. A lap munkatársai szerint több jel is arra utal, hogy Rogán Antal propagandaminiszter saját állításával ellentétben nem csupán a hirtelen felajánlásnak engedve, és nem csak visszafele helikopterezett Szabó Zsófiék Nyírtassi esküvőjéről.

Eleve elég összeférhetetlennek tűnt, hogy Matolcsy György jegybankelnök az általa felügyelt Unicredit bank vezérigazgatójának luxuslakásában húzza meg magát. Tovább árnyalja – vagy inkább élesíti – a képet, hogy 2014-ben az MNB nem kis szívességet tett az Unicreditnek az Eiffel palota megvásárlásával, mert így biztosan megtérült a bank korábban kihelyezett projekthitele.

 

Mint a talajvíz

Emelkedik Merkel népszerűsége, az ARD televízióban ismertetett adatok szerint a kancellár támogatottsága a korábbi mélypontot jelentő 45 százalékról 54 százalékra nőtt. Ez már majdnem egy Új Egység, bár élünk a gyanúperrel, hogy a német közvélemény-kutatók csak a sikeres magyarországi népszavazás miatt akarnak bosszút állni.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.