Amit ma megtehetsz… – Nem lesz itt banánköztársaság

  • narancs.hu
  • 2014. január 21.

Hírnarancs

Az angyal szárnyal, Nyíl repül, de nem messzire, Borbély Szilárd díjat kapott. Csak a Human Rights Watch pampog megint. Keddi híreink.

Bírálja a magyar alaptörvény tavalyi módosításait a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet Berlinben bemutatott éves jelentése. A Népszabadság beszámolójában esik szó arról, hogy a dokumentum szerint a kormány által kezdeményezett jogszabály-módosítások miatt 2013-ban is gyengült az emberi jogok védelme, és fenyegetés alatt állt a jogállamiság. Az alkotmány 2013 márciusában végrehajtott módosítása még inkább aláásta az igazságszolgáltatás függetlenségét, és megfosztotta jelentős jogköröktől az Alkotmánybíróságot.

Nehogy már elhiggyük!

Itt van mindjárt a pártatlan civil összefogás hazai csimborasszója, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, annak is az elnöke, Csizmadia László, aki – ellentétben a Magyarországot gyarmati sorban látni kívánó HRW-vel – megmondta a tutit: minden baj Gyurcsánytól ered. Noha ezt eddig is tudtuk, mindenképpen megnyugtató, hogy a békemenetes hazafi szerint „az ellenzéki koalíció összetartásában a bankköztársaság ígérete és a Soros-féle pénzek játsszák a főszerepet”. Ezek szerint Gyurcsány azt mondhatta Bajnainak, Mesterházynak, talán még Fodornak is, hogy „skacok, csináljunk banánköztársaságot”, azok meg elaléltak a gyönyörűségtől.

Az viszont ma derült ki, hogy a német megszállás emlékműve nemcsak gyönyörű lesz. A Kormányzati Információs Hivatal tájékoztatójából megtudhattuk azt is, hogy a mű alkotója, a hazai szobrászat magányos hegycsúcsa, Párkányi Raab Péter mindössze három nap alatt készítette el az emlékmű műleírását, koncepcióját és látványtervét. Igaz, a németeknek ennyi se kellett, hogy megszállják Magyarországot, de nem is állítottak köztéri emlékműveket.

Különben, amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Az örök igazsággal ma Selmeczi Gabriella állt elő, amikor sajtótájékoztatóján az orosz–magyar megállapodás aláírásának időzítését firtató kérdésre ezt válaszolta. És tényleg! Mi lett volna a drága jövőnkkel, a bombaüzlettel, egy csodás barátság folytatásával, ha Putyin meggondolja magát?

Borbély Szilárd kapta idén a Mészöly Miklós-díjat. A Mészöly Miklós Egyesület az író Nincstelenek (2013) című regényének elismeréseként ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át.

false

Fotó: Szilágyi Lenke

Nyilasi Tibor sportigazgatónak és Róth Antal U21-es vezetőedzőnek viszont a felmondólevelet adta át a Magyar Labdarúgó Szövetség, továbbá kezdeményezte Both József szakmai-képzési igazgató, valamint a férfi utánpótlásszakág összes szövetségi edzőjének felmentését. Az MLSZ indoklása szerint: „bár az elmúlt három évben a korosztályos válogatottak játékszínvonala és eredményessége egy-egy mérkőzésen vagy tornán időnként elfogadható és reménykeltő volt, de kiváló eredménnyel járó lényeges vagy tartós változás a megelőző időszakhoz képest nem történt”. A közlemény kitér arra is, hogy „a felmentett személyek mindegyike elhagyja az MLSZ-t”, leszámítva persze Nyilasit, aki túl nagy név ahhoz, hogy csak ki lehessen rúgni. Hogy mit fog ezután csinálni a népszerű Nyíl? Hát azt, amit az összes kiszuperált magyar futballcsillag! „Más területen a labdarúgás népszerűsítésében számít rá a szövetség” – áll a közleményben.

Figyelmébe ajánljuk