Bántó és provokatív alaknak nevezte Orbánt román kollégája

  • narancs.hu
  • 2015. július 28.

Hírnarancs

Fazekas miniszter majdnem belebukott az orosz kapcsolatba, Rogán Antal hozta a formáját, a természetvédők bontanák a kerítést, de a bliccelők fellélegezhetnek. Keddi híreink.

Revízió

Bántó és provokatív alaknak nevezte Orbán Viktort a román kormányfő egy hétfő esti tévéműsorban. Victor Ponta Orbán tusnádfürdői beszédére reagált, ahol a magyar miniszterelnök 2012-re, Ponta hatalomra kerülésére vezette vissza a román–magyar kapcsolatok megromlását. A román külügy korábban közleményben ítélte el, hogy Orbán Facebook-oldalának tusnádfürdői galériájában nagy-magyarországos kitűzők is feltűntek. Ezeket Románia revizionista szimbólumokként értékelte, de a Miniszterelnökség szerint csak történelmi jelképek.

2012-es kézfogó

2012-es kézfogó

Fotó: MTI

Határzárproblémák

Beperelheti a Védegylet a magyar kormányt, ha augusztus végére valóban felépítik a szerb határra tervezett, 175 kilométeres kerítést – írja a Népszabadság. A zöld szervezet álláspontja szerint ilyen rövid idő alatt lehetetlen lefolytatni a törvényben előírt kötelező környezeti hatásvizsgálatokat, és a Natura 2000-es területen kötelező környezeti engedélyeket sem lehet beszerezni. Egy későbbi hatósági döntés elméletileg az eredeti állapot helyreállítására, azaz a kerítés elbontására is kötelezheti a kormányt.

Blicc

Az elmúlt hónapok két botrányának hatására újraszabályozzák a közterület-felügyelők és a jegyellenőrök bliccelőkkel szembeni fellépését – írja egy dokumentumra hivatkozva a vs.hu. A közteres ezentúl csak az ellenőr kérésére avatkozhat be a jegyellenőrzésébe, és maximum 15 percig tarthatja fel az ellenálló utast. Ha ennyi idő alatt nem érnek ki a rendőrök, figyelmeztetéssel kell elengedni a bliccelőt.

Fazekas

A Quaestor-botránynak és a nemzeti parkok államosítása körüli vitának köszönheti pozíciója megtartását Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az Index információi szerint Kiss Szilárd volt agrárattasé letartóztatása után Orbán le akarta váltani Fazekast, csak az tartotta vissza, hogy a minisztercserét a Quaestor-ügyben játszott kormányzati felelősség beismeréseként is interpretálhatták volna. A cikkből további hátborzongató részletek derülnek ki arról, miként hálózta be a külügyi és agrárapparátust a csalással vádolt és az orosz hírszerzéstől sem különösebben távol álló Kiss Szilárd.

Nem menekül a ciktajuh

Nem menekül a ciktajuh

Fotó: MTI

Rogán

A belvárosi önkormányzat 2008-ban – Rogán Antal polgármestersége idején – egy Károly körúti irodaház csaknem teljes emeletét adta el vagy adta bérbe az önkormányzathoz kötődő személyeknek. A 444.hu cikke szerint a lakások leválasztásának és felújításának költségeit a kedvezményezettek levonhatták a vételárból vagy a bérleti díjból. Az ügy pikantériája, hogy ugyanebben a házban vett irodát az önkormányzattól Pápa Marienne, Habony Árpád nagynénje is, aki 8 hónap alatt 50 milliót keresett az ingatlanon.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.