A kórházakban ömlik a szennyvíz a betegekre, de mi inkább az olimpiára költünk

  • narancs.hu
  • 2015. július 29.

Hírnarancs

És most biztos nagyon demagógok voltunk. Amíg szép lassan mindenünk leépül, a kormány összes energiáját a közpénzek ellopásának szenteli. Hírek Simicskával, Vajnával és a leghülyébb nevű pártlappal.

Orbán rámegy Simicskára

Holnap utcára kerülő lapszámunkban hosszú cikkben próbáljuk feltárni a Közgép kormányzati kicsinálásának minden mocskos részletét. Cikkünkből az is kiderül, milyen pimasz reakciót adott az egykor nagyon nemzetinek számító nagytőkés Orbánék offenzívájára. Online ajánlónkban a cég jövőbeli kilátásairól olvashat, többek között a Közgép dolgozóinak szemszögéből.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Simicska rámegy Vajnára

Nemrég az Index találgatta, hogy Andy Vajna vajon új tévét csinál, vagy a Tv2-t akarja megvenni. A filmbiztos úr körül forr a levegő, és most a Simicska keze ügyébe eső hetilap, a Heti Válasz közöl róla portrét, amiből kiderül: „Szó sincs arról, hogy Vajna csak a kaszinócégeiben keletkezett profitot vinné ki külföldre. Központi vagyonkezelő vállalkozását, az AV Investments Kft.-t is eleve úgy építette fel, hogy évi kétmillió dollárig a kisebbségi tulajdonos Cinergi Pictures Entertainmentnek kell elutalni a nyereség 99 százalékát. Az egykor az Evita című filmet is gyártó amerikai cégnek pedig az offshore-közvetítők által adóparadicsomként számon tartott Nevada államban van a központja.”

Kórházra nincs pénz

Horrorba illő állapotokat talált az ombudsman a Merényi Gusztáv Kórház telephelyén. A jelentést ismertető Indexen azt olvassuk, hogy az egyik vécéből például ömlött a szennyvíz, amit törülközőkkel próbáltak felfogni a kórtermeknél, a mennyezet több helyen is beázott, a vécékben és fürdőhelyiségekben a legalapvetőbb tisztálkodási szerek is hiányoztak, az egyik beteget pedig a radiátorhoz rögzítették.

Erre van pénz

Látod, István, ide építik a haverjaim az uszodát

Látod, István, ide építik a haverjaim az uszodát!

Fotó: MTI

A 2017-es vizes vébé ára például rögtön az elején a duplájára nőtt, most már 49 milliárdot szánnak rá. Az se baj, ha nem tartják be a törvényeket, ha a legelemibb építési, tűzvédelmi és biztonsági szabályokat is figyelmen kívül hagyják. És természetesen olimpiát is nagyon szeretnénk rendezni. A Népszabadság mai cikke szerint csaknem félmilliárd forintot fizet a kormány a budapesti olimpia hatástanulmányáért. Közben az esélyesnek tartott Boston a lakossági támogatás hiánya miatt kiszállt a 2024-es nyári játékok rendezéséért folyó versenyből. Részletek erre.

Magyar Idők

Szikrázóan értelmetlen új nevet kap hamarosan a Napi Gazdaság. Az új fideszes kurzuslapot ősztől Magyar Időknek fogják hívni. Az mmonline.hu megkereste Csermely Péter főszerkesztőt. „Arra, hogy miért pont ezt a nevet választották, a főszerkesztő tréfásan csak annyit mondott: Mert ez a név tetszett nekünk.” Tréfásan.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.