Bíróság elé állhat Vida Ildikó – Eszenyi marad

  • narancs.hu
  • 2015. január 22.

Hírnarancs

Nehéz lesz megakadályozni a pécsieket abban, hogy tüntessenek. Jó hírneve megsértése miatt több pert is indít a NAV. De mit csinált Eszenyi Enikő, Weöres Sándor, Cseh Tamás és Fekete György?

Hajrá, Pécs!

A város főterén tüntettek volna a Pécsnek Hangja Van nevű Facebook-csoport kezdeményezésére március 15-én, ám ezt a rendőrség nem engedélyezte, mert ott az önkormányzat rendezvényei lesznek, pontosabban reggeltől estig „vélelmezetten az érdeklődő tömeg folyamatosan érkezik és távozik a Széchenyi térről”, és emiatt „a bejelentett rendezvény tárgyi időszakban történő megtartása olyan, a március 15-i nemzeti ünnepre megemlékezni kívánó tömeg jogát és jogos érdekét sértő jelleget ölthet a tilalmazott időszakban, amely alapján a rendezvény adott időszakra vonatkozó megtartásának megtiltása válik szükségessé”.

false

Ám a szervezők nem fogadják el ezt a magyarázatot, és bírósághoz fordulnak, illetve azt ígérik, hogy változtatás nélkül megtartják március 15-én, délután négy órakor a Széchenyi téren a demonstrációt, amit az eddigi legnagyobb pécsi tüntetésnek ígérnek.

Nem vicc, tényleg a jó hírneve megsértése miatt perel a NAV

Egymillió forintra perli a NAV az Átlátszót egy tényfeltáró cikk miatt. Bár soha nem kért helyreigazítást és sokszori megkeresésre sem nyilatkozott az áfabotrányról és egykori munkatársai súlyos állításairól az adóhivatal, most a jó hírneve megsértése miatt perel, és milliós kártérítést követel. Az Átlátszó Vágó Gábort kérte fel igazuk nyilvános képviseletére a per során.

De ez még mind semmi, becsületének és jó hírnevének állítólagos megsértése miatt fizettetne 3 milliót az adóhivatal az áfabotrányt kirobbantó Horváth Andrással és Jávor István korrupciókutatóval is.

Vágó akcióban: polgári engedetlenség a NAV-irodában

Polgári engedetlenség a NAV-ban

Fotó: Sióréti Gábor

„Az első kérdés számomra az, hogy egyáltalán mennyire jó a hírneve az adóhatóságnak a feltáratlan milliárdos áfacsalások, az érdemi belső ellenőrzések elmaradása, a folyamatos sunnyogás, a csúcsvezetők diplomáciai botrányba keveredése és egymásnak ellentmondó nyilatkozataik után? (…) Hiába igazolták a vád igazságtartalmát tényfeltáró újságcikkek tucatjai szerte a magyar sajtóban, hiába kap külső megerősítést az ügy komolysága az amerikai vízummegtagadások formájában, hiába jönnek több tízezres demonstrációk, a rendszer konokul ismételgeti, hogy nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább” – írta Vágó Gábor az Átlátszó blogján.

Most azonban történhet valami, mert ez lesz az első alkalom, hogy bíróság elé kerül az ügy: be lehet idéztetni tanúkat, a NAV egyes vezetőit, az eddig a nyilvánosság elé állt volt adóhivatali dolgozókat, a tanúkat szembesíteni is lehet egymással, lehetőség nyílik arra is, hogy ne lehessen továbbra is a szőnyeg alá söpörni a korrupciós ügyet, hiszen a bíróság előtt valamennyi tanút igazmondási kötelezettség terheli. Vajon Vida Ildikó, Csillag Dezsőné, Somos Katalin vagy Dávida Marianna, a NAV még mindig pozícióban lévő vezetői bíróság elé állnak?

Ukrán háború

Tizenhárman haltak meg szerda reggel Donyeckben, amikor gránáttalálat ért egy megállóban álló trolibuszt. Az elmúlt napokban folyamatosak voltak a harcok az egykor egymilliós város körül, s a reggeli tragédia újabb akadálya lehet a tűzszüneti megállapodás érvényesítésének. Eközben a város megpróbál együtt élni a háborúval. Az Index a mindennapos állóháborút elszenvedő donyecki lakosokkal vette fel a kapcsolatot, amiből kiderül, hogy az élet nem állt meg a városban, csak átalakult.

Eszenyi viheti a Víget

Egy pályázat érkezett a Vígszínház igazgató posztjára a határidő tegnapi lejártáig. Míg a Főpolgármesteri Hivatal az MTI kérdéseire küldött írásos válaszában nem nevezte meg a pályázót, mivel – mint írták – nincs hozzájáruló nyilatkozatuk, addig tudható, hiszen Eszenyi a Vígszínház közleményében tudatta, hogy beadta pályázatát a 2015. július 1-jétől 2020. június 30-ig terjedő időszakra.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Weöres Sándor a Holdra megy

Ma zárult a Kultúrpart szavazása: megvan, melyik magyar költeményt viszi magával a Puli űrszonda hamarosan a Holdra.

Magyarország lesz a negyedik nemzet, amelyik járművet küld a Holdra. A Puli többek között Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című versének egy részletét viszi magával, amely így hangzik:

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

Désirével ment el

72 éves lenne ma Cseh Tamás.

Egy játék, amiben a hős maga Fekete György

A Fekete György-kód megállítja az idő kerekét, megváltoztatja a világot, megfejthetetlen, feltörhetetlen, a kódok kódja... Ennyit tudni egyelőre a titokzatos játékról, melynek intrója itt tekinthető meg. Az ikertestvéreknek ható Fekete György és Kerényi Imre páros pixeles figurája mindenesetre elég jól sikerült, jöjjön hát a móka s kacagás.

false

Figyelmébe ajánljuk