Megrázta a kormány a brüsszeli pofonfát

  • narancs.hu
  • 2014. június 2.

Hírnarancs

Jön a reklámadó, lesz kapsz Brüsszeltől, a magyar gyerekek fele meg konkréten éhezik. Ennyi szar hír után az sem komoly vigasz, hogy Rambo szeret szavalni.

Egyéni képviselői indítvány formájában benyújtotta a Fidesz a reklámadóról szóló tervezetet, amely a teljes médiapiacot megadóztatná. A legtöbbet az RTL Klub üzemeltetőinek kell fizetnie. Ahogy az várható volt, a fideszes L. Simon László nyújtotta be hétfőn a parlamentnek a reklámadóról szóló törvényjavaslatot, írja a hvg.hu. Az adót nem a reklámozónak, hanem a közreadónak kell fizetnie, így a tévéknek, újságoknak, rádióknak, internetes portáloknak. Így adót kellene fizetnie a Magyarországon letelepedett médiaszolgáltatóknak, azoknak, akik nem Magyarországon telepedtek le, de napi műsoridejüknek legalább a felében magyar nyelven sugároznak, az interneten magyar nyelvű reklámok közzétételéért, de még a hirdetőoszlopok, ingatlanok, hirdetőtáblák és a járművek után is. Azaz a Simicska-birodalomba tartozó Mahirnak, de még a BKK-nak is kellene reklámadót fizetnie. A tervezet szerint a reklámadót már idén kivetnék, és augusztus 20-ig kellene bevallani, majd november 20-ig két egyenlő részben megfizetni.

napi.hu számításai szerint három cég fogja fizetni a várható 10 milliárdos adóbevétel bő 74 százalékát. A 40 százalékos kulcs egyetlen hazai céget érint, az RTL-csoportot üzemeltető M-RTL Zrt.-t, a cég által fizetett adó elérheti a 4,5 milliárd forintot. A Tv2 üzemeltetője már csak 1,9 milliárd forintos elvonás elé néz, a harmadik pedig a kábeltévés és internetszolgáltatást nyújtó Chello Central Europe Zrt.

Lesz-e még egy Fidesz-tévé?

 

Fotó: Buzák Noémi/MTI

Brüsszeli tockost kapott a kormány. Problémás lehet a költségvetési hiány, gond van a hazai hitelezéssel, megugrott a készpénzhasználat, a rezsicsökkentés nem volt jó húzás, akinek pedig nincs gyereke, és keveset visz haza a hó végén, az brutális adóterheket kap a nyakába. Az EU hétfő délután tette közzé országspecifikus ajánlásait, Magyarország kapott rendesen hideget és meleget is. Bónusz: a közmunkából nincs igazán visszaút a munka világába, írja szintén a hvg.hu. Az EB összesen hét ajánlást fogalmazott meg Magyarország számára. Az EB tavaszi előrejelzése alapján határozottabb költségvetési lépéseket kell tenni idén az adósságcsökkentő szabály teljesítése érdekében. Jövőre és azt követően ezért határozott lépések szükségesek költségvetési stratégiában a középtávú cél elérésének biztosítására, az adósságcsökkentő követelmények teljesítése érdekében, valamint hogy az államadósság fenntarthatóan csökkenő pályára álljon. Emellett az EB javasolja a középtávú büdzsé teljesülésének rendszerszintű utólagos ellenőrzését és a korrekciós mechanizmusok használatát. Továbbá javítani kell az államháztartás átláthatóságát, aminek érdekében – immár többedjére – a Költségvetési Tanács mandátumának kiszélesítését javasolja. Az EB szerint emellett ösztönözni kell a hitelezés rendes pályára állását, ennek keretében ismét a pénzügyi szektort terhelő adókat említi a bizottság. A társasági adórendszert kiegyensúlyozottabbá kellene tenni, beleértve a torzító hatású adók kivezetését. Erősíteni kellene a célzott aktív munkaerő-piaci intézkedéseket is, illetve stabilizálni és erősíteni kellene a szabályozási környezetet a piaci verseny terén, a szolgáltatói szektorban lévő korlátozások megszüntetésével. A korai iskolaelhagyás megelőzése érdekében nemzeti stratégia elfogadását sürgeti az EB. Emellett felül kell vizsgálni az energiaárak szabályozását, az áram- és gázpiacon történő befektetésösztönzés és a verseny szempontjából.

A célállomás

A célállomás

 

Éhezik a magyar gyerekek fele. A Gallup közvélemény-kutató OECD-tagországokat érintő kutatása szerint a szervezet tagjai körében növekszik azon emberek aránya, akik nem tudnak megfelelő mennyiségű élelmiszert vásárolni családjuknak. Az arány Magyarországon igencsak elkeserítő: a gyerekkel rendelkező családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. A helyzet ráadásul 2007 óta rendkívüli mértékben romlott hazánkban a kutatás szerint.

false

 

Fotó: Gallup

Végezetül álljon itt két videó. Az egyiken a 40 éves Škoda RS-t, a másikon a versmondást ünnepeljük - és egy fesztivált ajánlunk - Gáti "Rambo magyarhangja” Oszkárral. Hangot neki és csapasd!

Figyelmébe ajánljuk