Lázár szerint az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot

  • narancs.hu
  • 2015. november 26.

Hírnarancs

Oroszország befagyaszt, Orbán elhelyez a térképen, Németh Szilárd megvéd, Hernádi megkönnyebbül, a szél fú, ordítanak ordasok: hírek egy hideg csütörtökön.

A méltó bosszú

Oroszország befagyaszt egy sor befektetési projektet és kereskedelmi megállapodást Törökországgal, válaszul arra, hogy a török légierő a napokban lelőtt egy Szu-24-es orosz katonai repülőgépet a török-szíriai határnál, jelentette be Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön Moszkvában. A szankciók hatálya alá kerülhet a Török Áramlat gázvezeték és az Akkuyu atomerőmű is. Felfüggeszthetik a gazdasági együttműködési programokat, korlátozhatják a pénzügyi műveleteket és a külkereskedelmi ügyleteket, megváltoztathatják az export- és importvámokat, beavatkozhatnak az idegenforgalomba.

Erdogan Karlsruhéban, májusban

Erdogan Karlsruhéban, májusban

Fotó: MTI/AP

Ráadásul Oroszország korszerű rakétákat telepít a Latakia tartományban lévő légi támaszpontjára, amely mindössze 50 kilométerre van a török határtól. A rakéták hatótávolsága mintegy 400 kilométer. Eközben Erdogan török elnök kijelentette: Törökország nem kér bocsánatot az orosz gép lelövése miatt.

Orbán Kínában, hazánk hadiösvényen

Miniszterelnökünk ezúttal a napkeletre látogatott, s Pekingben is beszédet tartott. Gondolatai közül egyet emelnénk ki: „Magyarországot Európában keleti országként tartják számon, a legnyugatibb keleti népként is szokták emlegetni, Kínából nézve pedig a legkeletibb nyugati nép a magyar” . A többi (pl. a hadiösvényen fekvő Magyarországról szóló) is hasonló volt, higgyék el.

Ránk már megint az EU jelenti a veszélyt

Szerencsénkre Lázár János sem szeret sokat köntörfalazni, ma is egyenesen és nyíltan tolmácsolta a magyar kormány hagymázas álláspontját. Hogy illegális bevándorlás és terrorizmus kéz a kézben jár, már régóta tudjuk, ha mástól nem, hát tőle. Országunk amúgy is mindenfajta bevándorlást ellenez, hiszen „intő jelek vannak arra, hogy az illegális bevándorlók nem integrálhatók az EU tagállamaiba.”

false

 

Fotó: MTI

De a pokol csak ez után szabadult el: az Európai Bizottság Lázár szerint „lényegében megtámadta Magyarországot azzal, hogy minden ügyben, ami az asztalán volt, eljárásokat indított”. Ám a mi kancelláriaminiszterünk azért (hangjában némi sértődöttséggel) bízik abban, hogy akik kudarcot vallottak a bevándorlás-politikában, most nem állnak bosszút és nem a sértődöttség és a düh beszél belőlük. Igaz, szerinte is nehéz a tucatnyi vizsgálatot ettől függetleníteni. Lázár végül elárulta: ő is a Várba költözik Orbán Viktorral együtt. Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke és munkatársai szintén odaköltöznek.  Amúgy szerinte egy miniszter, államtitkár ma már egy padon ülve egy laptoppal el tudja látni a feladatát, ezért szinte mindegy, hogy hol lesz a kormány új székhelye.

Szegény, szegény Hajdú János

Nagyot tévednek, akik gúnyosan mosolyognak szegény Hajdú Jánoson, meg az ő TEK-jén. Az erősen túlhabzó kommunikációval kísért, négy notórius, s amúgy tényleg ön és közveszélyes, fémkeresős lőszer-, fegyver- és gránátgyűjtő vasárnapi őrizetbe vételével, majd bíróság általi szabadon engedésével járó akciót most maga Németh Szilárd hivatásos rezsidémon vette védelmébe (rajta kívül pedig a fővárosi főügyész és fönt idézett Lázár kancelláriaminiszter: utóbbi szerint a sajtó amúgy sem tudja megítélni, ki milyen veszélyt jelent az országra).

Hajdu János egyik bizottsági fellépése után

Hajdu János egyik bizottsági fellépése után

Fotó: MTI

A kérdés pedig nem az, hogy ki profi vagy ki amatőr, hanem az, hogy ki az, aki bűncselekményre készül – morfondírozott szinte magában Németh, ezúttal a nemzetbiztonsági bizottság alelnökeként.  Hozzáfűzte azt is, hogy a világban teljesen új típusú terrorizmus alakult ki, és nem mindig a profin kiképzetteket vetik be. Hanem! Tesszük hozzá: szombaton is elfogtak, majd előzetes letartóztatásba helyeztek két embert, akik állítólag nem terroristák (ez TEK-nyelven valószínűleg annyit jelent: nem muszlimok), habár Skoda és Skorpió típusú géppisztolyt és lőszereket találtak náluk, ellenben állítólag szélsőjobbosok, és már régóta a TEK és az ügyészség látókörében lehettek (hogy az ennivaló rendőrnyelvet használjuk), s most érett gyümölcsként hullottak a magyar terrorelhárítók ölébe. (Eközben Póczik Szilveszternek, az Országos Kriminalisztikai intézet kutatójának a Német Szövetségi Rendőrség szaklapjában megjelent, még nyáron tartott előadása szerint 10-15 magyar állampolgár állt be az ISIS-hez zsoldosnak: ők nem itteni muszlimok, hanem „derék magyar emberek”, különböző helyi háborúk veteránjai vagy a Francia Idegenlégió obsitosai)

Hernádi: Unwanted

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója tegnap eltűnt az Interpol körözési listájáról, ahová két éve horvát korrupciós vádak miatt került fel – fedezte fel a Népszabadság a nemzetközi rendőri szervezet honlapján. Egyszer már megesett hasonló, de ez most állítólag komoly.

Hernádi, Tarlós, küllők

Hernádi, Tarlós, küllők

Fotó: MTI

A Hernádi Zsolt ellen 2011-ben megfogalmazott horvát ügyészségi vádak szerint 2009-ben azért adta át a horvát állam az INA nevű energiacég irányítási jogát az akkor már legnagyobb, de még mindig kisebbségi részvénycsomagot birtokló Molnak, mert a Mol-vezér lefizette volna az akkori kormányfőt, Ivo Sanadert. Hernádi Zsolt, a Mol és Sanader is mindvégig mereven tagadták a vádakat. Mivel azonban Hernádi Zsolt nem jelent meg a zágrábi idézéseken, 2013 végén a horvátok európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, és felkerült az Interpol vörös körözési listájára is. A vádat a magyar ügyészség már másfél évvel azelőtt megalapozatlannak nyilvánította, és Hernádit csak a magyar szervek vezethették volna elő, ráadásul az elnök-vezérigazgató közvetlen horvát idézést soha nem kapott (Az ügyről írott véleménycikkünk itt olvasható!)

Na, most kiderül!

Nyert a VS.hu újságírója, így a Kúria döntése értelmében a Miniszterelnökségnek ki kell adni azt a 4 milliárd forintért rendelt, 30 ezer oldalnyi dokumentumot, amelyet 2011 végén kért az Orbán-kormány a Századvég Politikai Iskola, a Századvég Gazdaságkutató és a Strategopolis konzorciumától. A Kúria Baka András vezette tanácsa szerdai döntésében ugyanis helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla júniusi, jogerős ítéletét, amely a szakértői anyagok kiadására kötelezte a Miniszterelnökséget. A nyári jogerős döntés után úgy tűnt, hogy a tárca eleget tesz az ítéletnek, ám a Miniszterelnökség a határidő utolsó napján felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, egyúttal a végrehajtás felfüggesztését is kérte. Ezt utasította el most a Kúria. Lázár János ma bejelentette: kiadják a kért dokumentumokat.

Hétvégéig még hideg

Határozottan hideg van, és marad is egészen vasárnapig – ezt ígéri e hétre szóló, frissített prognózisunk is. Jövő hét elején viszont, ahogy a kalendárium szerint véget ér az ősz és kezdődik a tél, a természet erre fittyet hányva feltekeri a termosztátot, és hirtelen 10 fok fölé szaladnak a napközbeni hőmérsékletek. Sebaj, jön még kutyára dér!

Figyelmébe ajánljuk