Ferenc pápa nem nyit a nők felé, Putyin nem nyit Ferenc pápa felé

  • narancs.hu
  • 2013. november 26.

Hírnarancs

A pápa az orosz elnökkel, Áder Pozsgay Imrével randevúzott. Közben Bajnaiék a köztévével veszekednek, az LMP körül alakul az első korrupciós ügy, de van egy igazán jó hírünk is. Ez történt kedden.

A kislétai videó ügyében feljelentést tesz az Együtt–PM ismeretlen tettes ellen, hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja miatt, valamint ugyanazzal a lendülettel a köztévéhez fordul panasszal. A kacskaringós történet elején egy közmunkás azt mondta a pártszövetség videósának, hogy ötezer forintot kap a Bajnai elleni tüntetésért. De a magyar oknyomozás zászlóshajója, a köztévé Híradója már olyan felvételt közölt, ahol ugyanez a férfi állítja: Bajnaiéktól tízezret kapott a szerepléséért. Az Együtt nyilvánosságra hozta a vágatlan felvételt, hogy – mint mondják – mindenki eldönthesse, melyik verzió az életszerűbb.

Az LMP-pénztárnok esete az állami pályázattal emlékeink szerint az első komolyabb korrupciógyanús ügy, amibe LMP-sek keveredhetnek. Nagyon kell iparkodniuk, ha be akarják érni a többi pártot, de egyelőre éppen elég cifrák az Átlátszó által feltárt összefonódások a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 8 milliárdos, máig sem tisztázott okokból felfüggesztett naperőműtenderének nyertesei között. Update: az LMP reakcióját lásd itt.

Ferenc pápa közzétette reformprogramját, amely az Evangelium Gaudii, vagyis az Evangélium öröme címre hallgat. Itt elolvashatók a szegények felemelése és az egyház szerkezeti megújítása köré szerveződő irat főbb pontjai. A BBC elemzése ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy a legforróbb témák – nők integrálása az egyházba, abortusz – felülvizsgálatától elzárkózik az argentin pápa. A Vatikánban amúgy is zajlik az élet: tegnap Putyin és Ferenc beszélgettek a szíriai válságról nagy egyetértésben. Putyin átadta a pápának Kirill pátriárka üdvözletét, de a szentszéki szóvivő megjegyezte, hogy Ferenc pápa nem kapott Putyintól meghívást Moszkvába.

Caaládi kör

Családi kör

Fotó: MTI

Áder János és Pozsgay Imre kézfogója se szívderítőbb látvány, mint Putyin elnök kézfogója bárkivel. Pozsgay Imre 80 éves. Mit is mondhatnánk.

Ami ennél sokkal fontosabb: Takács Zsuzsa 75 éves, tegnap köszöntötték a Nyitott Műhelyben. A csodálatos költő versével zárjuk ezt a rideg napot.

Zsarnokunk

Az idő nem gyógyítja be a sebeket.

Kamrájában édes vagy keserű gyümölcsöt

aszal, és elraktározza egy hosszú polcon,

egy-egy lyukacsos fedelű üvegben. Álmunkban

vagy ébrenlétünk vakító pillanataiban kinyitjuk

a tapétába vágott titkos ajtót, és megkóstoljuk

tilos gyümölcsét. Ínyünkön érezzük az egykori

ízt. Rajtakapottan állunk tekintete előtt.

Arcunkon kirajzolódik a tetszhalottként

eltemetett gyönyör és bánkódás nyoma.

Esetlen kezébe zsebkendőt szorítva, ölébe

ültet, és szánakozva törli szapora könnyeinket.

Miért kényszeríttek, értetlenkedik, hogy

megvénítselek és megöljelek titeket?

(In: A test imádása – India, Magvető, 2011)

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.