Ha Simicska nem oligarcha, könnyen a Jobbik pajtása lehet

  • narancs.hu
  • 2016. július 11.

Hírnarancs

Ünnepelnek a portugálok, Simicska a Jobbik háza táján (vagy a Jobbik Simicskáén), a briteknek szerdától újra női miniszterelnökük lesz. A meleg meg egyre fokozódik.

Itt az Eb vége

Tegnap este óta a portugálok győzelméről szól minden; a csapat a kupával ma délelőtt már haza is érkezett Portugáliába, ahol nemzeti hősként ünneplik az Európa-bajnokságon korábban aranyérmet még nem szerző nemzeti tizenegyet. A Portugál Labdarúgó Szövetség a válogatott minden játékosát meg is dobta egy ilyenkor szokásos nagyobb jutalommal, 275 ezer euróval. Az UEFA megválasztotta a torna szupercsapatát, ahol Cristiano Ronaldón kívül három portugál kapott helyet: Guerreiro, Pepe és a kapus Patrício. A keretbe németek, walesiek és franciák fértek még be, köztük Griezmann, aki az Eb legjobb játékosa és hat találattal a gólkirálya lett. Ha fel akarja idézni az elmúlt hónap eseményeit, bátran kattintsa szét blogunkat.

Simicska–Vona tengely?

A Népszabadság információi szerint Simicska Lajos az ősztől nagy eséllyel „beleáll majd a Vona-projektbe”. A lapnak nyilatkozó források elmondták, ez nem személyes szimpátiát jelent a Jobbikkal vagy akár Vona Gáborral, az üzletember egyszerűen csak nem lát jobb politikai ellensúlyt Orbán ellen. Ráadásul Simicska attól is tarthat, hogy ha Orbán hatalma nem gyengül, a maradék autonóm gazdasági szereplők is beállnak a sorba, és ő végképp elbukik. A lap azt is megtudta, hogy az MSZP is próbálta megszerezni Simicska támogatását, de ő inkább a Jobbik mellé teszi le a voksát, az MSZP-ben ugyanis nem lát már lendületet. A lap érdeklődésére a Jobbik rövid közleménnyel válaszolt, a hírt kacsának minősítette, de cáfolat helyett csak annyit közölt: „Oligarchák nem a Jobbik, hanem a Fidesz mögé álltak be.” A kérdés most már csak az, oligarchának tekintik-e Simicskát.

Ájultan a backstage-ben

Nem múlt el botrány nélkül az idei Balaton Sound, szombat este ugyanis két eszméletlen lányt találtak a fesztiválon fellépő DVBBS nevű duó öltözőjében. A lányokra a takarítószemélyzet talált rá, azonnal mentőt hívtak hozzájuk, értesítették a rendőrséget, az egyik lány édesapja pedig feljelentést tett. A zenészeket a reptéren érték utol. Az esetről azóta annyi derült ki, hogy a rendőrség közlése szerint a fesztiválon négy külföldi férfit állítottak elő, hármójuknál a kábítószergyorsteszt pozitív eredményt mutatott, így őket kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatják ki. Az esettel kapcsolatban szexuális erőszak gyanúja nem merült fel. Az, hogy a lányok mitől lettek rosszul és hogy mi közük van mindehhez a zenészeknek, egyelőre nem tisztázott. A duó fellépett volna a Szigeten is, de a koncertet a szervezőiroda a történtek miatt lemondta.

Újra női miniszterelnök

Visszalépett a brit Konzervatív Párt választási kampányának egyik jelöltje, Andrea Leadsom energiaipari államtitkár. Ezzel eldőlt, hogy a párt vezetője, egyben az angolok új miniszterelnöke az egyébként is esélyesebb Theresa May belügyminiszter lesz. A briteknek és a konzervatívoknak azért kellett új vezetőt választani, mert David Cameron lemondott a Brexit másnapján, június 24-én. Cameron közleményében üdvözölte Leadsom visszalépését, kifejezte abbéli örömét, hogy May lesz az utódja, akit erősnek és hozzáértőnek tart, és támogatásáról biztosította. May szerda este már hivatalba is lép.

Kánikula

Már csak szerda estig kell kibírnunk. Addig marad a meleg és a pihegés. Merítsenek erőt Barotányi kolléga előrejelzéséből.

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.