Jobbról megmentő, balról áruló

  • narancs.hu
  • 2014. augusztus 27.

Hírnarancs

Új nő a Fidesz színeiben, avagy Bálint Antónia nempolitikus politikusnak áll. Gyurcsány Ferenc az áruló – na de ki állítja róla? Falus Ferenc megihlette David Lynchet? Van még fapados álomvonat, nem működő e-napló, Hajdu Szabolcs és a Mohácsi testvérek. Szerda, röviden.
false

Bálint Antónia egykori szépségkirálynővel erősít a Fidesz Angyalföldön. Vágó István DK-s indulása után itt egy újabb celeb, csak a másik oldalon. Az önkormányzati képviselőjelöltként induló modellt tegnap a Blikk elkísérte első aláírás-gyűjtési körútjára; ebből is látszik, erős kampány lesz a XIII. kerületben. Mindenki Toncsiját hívták, ő pedig megtisztelve érezvén magát, rohant, így igazi kihívója lehet a választási körzet egyéb indulóinak, bár szerényen csak úgy nyilatkozott: „A politika nagyon távol van a hétköznapi emberektől – amilyen jómagam is vagyok –, ezért ebben nem is akarok részt venni.” Akkor viszont miben?

Gigászok harca a baloldalon: Medgyessy Péter őszintén megvallotta, hogy simán árulónak tartja Gyurcsány Ferencet. Mindeközben nevezett áruló a Népszabadságban a baloldalról szóló „kurva jó könyv” helyett egyelőre lírai publicisztikával jelentkezett, amelyben egyebek között azt is kifejti, hogy a politikus is ember. Ide a bökőt, hogy magára gondolt.

Amíg Bálint Antónia besomfordált a politika ingoványos területére, addig Papp Réka Kinga – akit leginkább a 4K! szóvivőjeként a táblaeldobós akciója miatt ismert meg a széles nyilvánosság – visszatér eredeti tevékenységéhez: újra civil aktivista és újságíró lesz. „Drága pártok, az elvárásaimnak nem könnyű, de azért nem reménytelen megfelelni, és remélem, minél többen meg is próbáljátok! Üdv: egy választópolgár”

Hajdu Szabolcs (Fehér tenyér, Bibliotheque Pascal, Délibáb) a Maladype társulatával fog dolgozni, a Mohácsi testvérek pedig az E föld befogad, avagy nincsen számodra hely című produkcióval készülnek az Örkény Színházban.

Bár tőlünk egyelőre (!) fényévnyi távolságra van a fapados vasút gondolata, és örülünk, ha a MÁV nem órákat, csak perceket késik, boldogabb országokban már ez az utazási forma dívik. A németek és a franciák, de már a szlovákok és a csehek is, ha jó előre lefoglalják vonatjegyüket, akár 60-70 százalékkal olcsóbban utazhatnak.

Falus Ferencet végre összehozhattuk David Lynchcsel, jöhet az újabb bizarr, kísérleti videó.

Lekapcsolták az e-naplókat, nem lesz iskolakezdés. Csak vicceltünk, az iskolák megnyitják kapuikat szeptember 1-jén, az viszont tény, hogy szerdára több száz iskolában leállt az e-napló-szolgáltatás, 4-500 iskolában nem tudják regisztrálni a tanulókat. Mióta a hagyományos osztálynaplókat helyettesítő szoftvert használják, az e-napló lett az iskolák működésének legfontosabb eszköze: ebben az elektronikus dokumentumban tartják nyilván a tanórákat, itt jegyzik a hiányzásokat, a diákok jegyeit, sőt az intőket is, de itt őrzik a tanárok munkaidő-nyilvántartását is. Kezdődik a tanév, így nem lenne hátrány, ha valami működne is.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.