HírNarancs

Kihantolt bűnök és politikai perek

  • narancs.hu
  • 2013. október 16.

Hírnarancs

Régi sortűz visszhangzik a mában, régi gyilkosság után nyomoz az író, véget ér a kirakatper és kiadják a nácikat. Egy esős szerda legfontosabb hírei.

Tegnap egy krimiben éreztük magunkat, ma pedig már egyenesen egy tárgyalóteremben. Bűn, vér, perek és ítéletek mindenütt.

Vádat emeltek Biszku Béla ellen. Az ügyészség felbujtóként, aljas indokból és célból, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint más bűncselekményekkel megvalósított háborús bűntettel vádolja. („Szegény Béla bácsiról” Tamás Gáspár Miklós írt a Narancsban.)

Béla bácsi

Béla bácsi

Fotó: MTI

Olcsón megúszta Putyin ellenfele. A bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a félmillió dolláros sikkasztással vádolt Alekszej Navalnijt. Így az egykori blogger folytathatja a politizálást, valószínűleg egészen addig, míg Putyin atyuska jónak látja. (Lásd még Hodorkovszkij esetét a fel nem kötött nyakkendővel.)

Perre készülhet hat görög náci is. A görög parlament megfosztotta mentelmi jogától az Arany Hajnal párt hat tagját, így a finoman szólva szélsőjobboldali frakció minden második tagja ellen folyik hatósági eljárás. A Jobbik igazán példát vehetne róluk.

Ahogy a magyar sajtó is az Átlátszóról: az MTVA-val többszörösen perben álló oknyomozó portál ma hozta nyilvánosságra köztelevíziónk néhány briliáns műsorának gyártási költségeit. Most is az derült ki, hogy Fábry Sándor egy drága ember. (Utóirat: Böröcz István az MTVA-ból a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz igazol, ahol vagyongazdálkodási, stratégiai és struktúrafejlesztési vezető lesz. Jó munkát neki ott is!)

Még 1956-nál is régebben, az aranyláz idején történt gyilkosság áll Eleanor Catton The Luminaries című regényének középpontjában, amely elnyerte a Man Booker-díjat. Ő a legfiatalabb szerző és ez a legvastagabb könyv, aki és amely elnyerte a rangos díjat – harsogja a sajtó, mintha legalábbis sportversenyen lennénk.

UPDATE: Megállapodtak a demokraták és a republikánusok az amerikai adósságplafon emeléséről. Ha ezt az alsóház is megszavazza, akkor visszaállhat a szövetségi kormány és a hatóságok rendes működése. A megállapodás csak néhány hónapig jelent nyugalmat, a tartós békéig még hosszú az út. Obamának ajánljuk Bartlet elnök módszerét, aki megmutatta, hogyan kell nyomást gyakorolni és hogyan kell tárgyalni government shutdown idején.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.