Az a csoda, hogy az egészségügyben még működik valami

  • narancs.hu
  • 2015. december 22.

Hírnarancs

A szakdolgozók után az eddig inkább a csendes kivándorlást választó orvosoknál is elszakadt a cérna, a kormány a Norvég Civil Alap pénzeire is rátenyerelne álszervezeteken keresztül, menekült gyerekek fulladtak a tengerbe. Elkerülhetetlenül közeleg a szeretet ünnepe.
false

 

Továbbra sincs megállapodás a kormány, az orvosok, a mentősök és az ápolók szakszervezetei között az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javításáért folytatott tárgyalásokon. Az ágazatot felügyelő emberminisztérium semmitmondó közleménye szerint jövőre kezdeményezik az ágazati érdekegyeztető fórum összehívását, és „keresik annak lehetőségét, hogy az ágazat szereplőire vonatkozó kollektív szerződést írhassanak alá”. Az egészségügy évtizedek óta tartó – és 2010 után rohamtempóban folytatódó – leépülése hovatovább visszafordíthatatlanná vált, a szakszemélyzet évek óta tartó elvándorlása megállíthatatlan. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az utóbbi időkben már az ágazaton belülről indulnak azok az akciók, amelyek a várható összeomlásra igyekeznek fölhívni a figyelmet. Ilyen volt például az egészségügyi szakdolgozók 2015 májusában indult demonstrációsorozata, amelyet a kormány a hozzá közel álló szakszervezetek segítségével eddig sikerrel semlegesített. Az utóbbi időben a kórházi orvosoknál telt be a pohár: a tömeges fölmondások, a 64 szegedi orvos nyílt levele (és az erre adott komolytalan minisztériumi válasz), vagy a székesfehérvári Szent György-kórház orvosainak ma kiadott nyilatkozata az egészségügy drámai helyzetéről jól mutatják az ágazatban kialakult közhangulatot. (A fehérváriak felirata ironikusan kifordítja a kormányzati propaganda egyik fő szlogenjét: „Miközben az ország egyre jobban teljesít, az egészségügyre történő GDP-arányos ráfordításunk még a visegrádi négyek átlagához mérten is 2 százalékos lemaradásban van. Ugyanakkor hazánk lakosságának morbiditási és halálozási mutatói igen rosszak, a magyar emberek életkilátásai az európai átlagtól lényegesen elmaradnak.”)

Bruttó 111 000 forintos jövő évi minimálbérről és bruttó 129 000 forintos garantált bérminimumról írt alá egyezséget három munkaadói szervezettel és két szakszervezeti szövetséggel a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. A Magyar Szakszervezeti Szövetség nem vett részt az aláíráson.

Több fronton folytatódott az Orbán–Simicska-háború. A Népszabadság számolt be arról, hogy Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly megtámadta Andrew G. Vajna Tv2-es engedélyét, miután a vállalkozó tulajdonában lévő, a tévére szintén igényt tartó Megapolis Media Zrt. a bírósághoz fordult. Fonyóék a Gazdasági Versenyhivatalt panaszolták be, hogy „túl gyorsan” adott zöld utat a Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft.-nek a Tv2 megvételére. A Tv2-ügy hátteréről itt olvashat bővebben.

Helyükön maradnak a Mahir Cityposter oszlopai – közölte a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég kedden nem sokkal az után, hogy a Fővárosi Közgyűlés megszavazta: ha december 31-ig nem bontják el hirdetőoszlopaikat, akkor azt a cég költségére a város fogja elvégeztetni. A hvg.hu értesülése szerint a Mahir úgy véli, a mai döntés érdemben nem befolyásolja a Fővárosi Önkormányzat és a Mahir Cityposter Kft. közötti jogvita kimenetelét. A cég ugyanis november elején a Fővárosi Törvényszéken indított perben támadta meg azt, hogy az önkormányzat azonnali hatállyal fölmondta az oszlopokra vonatkozó szerződést, továbbá Simicskáék arra is kérték a bíróságot, hogy az ítéletig tiltsa el az önkormányzatot a Mahir oszlopainak bontásától. Az esetről ebben a remek cikkünkben írtunk részletesen.

A magyar és a norvég kormány titkos megállapodása következtében a 2014 tavaszán befagyasztott norvég támogatások ismét lehívhatók Magyarországon. Az alkuról tudósító 444.hu szerint a magyar kormány garanciát adott, hogy békén hagyják a pénzosztásban részt vevő magyar civil szervezeteket, azok visszakaphatják az adószámukat, és nem indulnak büntetőeljárások az ügyben, a norvég kormány pedig beleegyezett, hogy a következő, 2014–2020-as pénzügyi ciklusban a magyar kormány vétójogot kapjon a civil pénzek elosztását felügyelő magyarországi szervezet kiválasztásakor. Ez azt jelenti, hogy a feladatot eddig ellátó Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium kiesik a rendszerből, és utódja olyan szervezet lesz, amely a kormány számára is elfogadható. A Norvég Civil Alap elosztását eddig a norvég kormány pályázaton kiválasztott alapítványokra bízta, és a magyar kormányt nem engedte a pénzosztás közelébe – éppen ez volt Orbánék legnagyobb kínja. A magyar kormány Ökotárs elleni hadjáratáról itt írtunk, a mostani kompromisszumról pedig mai Narancsblogunk mondja el lesújtó véleményét.

Törökországból Számosz görög szigetre igyekeztek azok a migránsok, akik közül tizenegyen a tengerbe fulladtak. Három gyerek is meghalt, hét embert kimentettek. Péntekről szombatra virradóan 18-an vesztették életüket, amikor felborult a hajójuk az Égei-tengeren. Abban a szerencsétlenségben is több kisgyerek halt meg.

Figyelmébe ajánljuk