Lázár János hadüzenettel felérő üzenete a pedagógusoknak

  • narancs.hu
  • 2016. február 18.

Hírnarancs

Lázár János üzent, Gyurcsány a hibás. Továbbra is a gyilkossággal vádolt, előzetesben ülő dunaújvárosi fideszes felel a helyi közbiztonságért. Divatba jött a kockás ing.

Ki akarná zsarolni a kormányt?

Lázár János szokásos csütörtöki kormányinfóján egyebek mellett azt üzente a tiltakozó tanároknak, hogy ne zsarolják a kormányt a gyerekekkel. Lázár szerint a kormány elkötelezett a tárgyalások mellett, viszont éppen ezért az alternatív szerveződések résztvevőit arra kérte, vegyenek részt a Köznevelési Kerekasztal ülésén – derül ki az Index tudósításából. „Ne utasítsák vissza, a kormány tárgyalni akar a szakszervezetekkel!” Lázár óvná ugyanis a szakszervezeteket attól, hogy bevigyék a politikát az iskolába, és „gyerekeket használjanak fel a béremelés kiharcolására”. „Gyerekkel zsarolni a kormányt munkahelyi viták érdekében nem igazságos, a gyereknek fognak kárt okozni!” – üzent Lázár a tanároknak. A miniszter szerint a kormány nem fog engedni a zsarolásnak. Egyébként meg „gyereket felhasználni politikai célra nem tisztességes dolog” – mondta ezt az a fideszes, akinek párttársai újból és újból biodíszletnek használtak fel a közelmúltban apróbbnál apróbb gyerekeket, hol énekeltek, hol születésnap alkalmából köszöntötték fel a jó kádereket.

false

 

Fotó: MTI

És nehezen, de kimondatott: „a Klik sem hibátlan”. Sőt, mi több, Lázár újságírói kérdésre még azt is elárulta, hogy a szervezet 17 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát görget maga előtt. Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy nem személyi problémákkal küzd a Klik, éppen ezért kb. felesleges is a vezetőjének leváltása. Lázár megismételte Orbán hétfői szavait, hogy tudniillik nincs mód a 18 százalékos pedagógusi béremelésre.

Napi Habony

Lázár Jánost is nyugtalanítja, hogy Habony Árpád ingyen tartotta a Szépművészeti Múzeumban az esküvőjét 2007-ben. Közben az Emmi már meg is oldotta a rejtvényt: Gyurcsány a hibás. A majd’ tíz évvel ezelőtt tartott lagzi ugyanis még az Orbán-éra előtt volt, így hát édes mindegy, hogy a Szépmű igazgatója akkor is ugyanaz a Baán László volt, aki ma is az épp felújítás alatt álló intézmény, ja meg a Magyar Nemzeti Galéria vezetője, vagy épp a Liget-projekt kormánybiztosa.

Gyilkossággal vádolt politikus felel a közbiztonságért

Míg tegnap a „vakkomondoros” Balogh József 420 ezer forintos pénzbüntetése okán hüledezhettünk, mára az jutott, hogy a dunaújvárosi közgyűlés meghagyta pozícióiban a gyilkossággal vádolt fideszes Gál Roland képviselőt, így többek között közbiztonsági főnök maradhat az előzetesben ülő politikus. A dunaújvárosi testület ugyanis nem oszlatta fel magát Pintér Tamás jobbikos képviselő felszólítására, sőt, a polgármester visszautasította, hogy a Fidesznek politikai felelőssége lenne a gyilkossággal gyanúsított képviselő ügyében.

Fizetett hirdetés helyett

Nettó másfél millió forintért rendelt (véletlenül) 12 részes cikksorozatot a Földművelésügyi Minisztérium a Pesti Srácoktól – írja az Átlátszó. A RTL Klub korábbi információi alapján az Átlátszó kikérte a hivatalos papírokat, vagyis a szerződéseket, és lám, az RTL sejtése szerint kizárólag a szocialista kormányokkal és Simicska Lajossal foglalkozó cikkeket publikáltak az egyezség részeként. A Pesti Srácok cáfolta a vádat, hisz a portál voltaképp csak – többek között – szépen bemutatta a Fidesz új földprogramját (is).

Nyilván megérdemelte

Újabb fideszes politikus „gyarapodásáról” olvashatnak nálunk: Farkas Sándor mezőgazdasági cége az elmúlt öt évben 3,2 milliárd forintot meghaladó összegű támogatást kapott, miközben Farkas kormánypárti képviselőként végig a parlamentben csücsült. Egyébként ő az a politikus, akire nemrég rábízták a mezőhegyesi ménesbirtokot (is).

Hajléktalan emberek igazoltatása helyett

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Magyar Helsinki Bizottság arra jutottak, hogy a hajléktalan és más, rossz szociális helyzetű emberek egyenlő bánásmódhoz fűződő jogainak érvényesülnie kell a rendőri intézkedések során.

false

 

Fotó: AVM

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság által jóváhagyott egyezségben a BRFK hangsúlyozza, hogy a rendőri vezetés az állománytól arányos és szakszerű intézkedést vár el, amellyel nem egyeztethető össze a zaklató igazoltatás. A felek arról is megállapodtak, milyen lépésekkel lehet javítani a helyzeten. Az egyezség alapján Budapest rendőrfőkapitánya körlevelet bocsát ki a rossz szociális helyzetű emberek célhoz kötött igazoltatásáról, amely egyebek mellett felhívja rá a figyelmet, hogy ételosztáskor, valamint egyéb szociális és egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor a rossz szociális helyzetű személyekkel szemben foganatosított „általános” igazoltatás különösen sérelmes az egyenlő bánásmód szempontjából. Igazoltatásnak az ilyen helyzetekben csak nyomatékosan indokolt, konkrét okból lehet helye. A Helsinki Bizottság olyan adatbázis összeállítását kezdeményezi az Országos Rendőr-főkapitányságnál, amely alapján elemezhetővé válik, hogy az „általánosnak” nevezett igazoltatások alanyai között milyen a hajléktalan személyek aránya, és hogy a velük szembeni igazoltatások eredményesebbek vagy kevésbé hatékonyak, mint mások esetében. A BRFK a kutatást támogatja, az ahhoz szükséges szakmai segítséget megadja. A BRFK szintén vállalta, hogy kezdeményezi az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóságánál, hogy a Robotzsaru rendszerben az igazoltatás okaként a jelenleg használatos „általános igazoltatás” helyett a rendőrségi törvényben meghatározott okokat kelljen feltüntetni annak érdekében, hogy az intézkedések célhoz kötöttsége ellenőrizhetőbbé váljon.

Kockás a divat

false

Egyre többen és többen bújnak Klinghammer István – a tanárok megjelenését kritizáló – kijelentése után kockás ingbe. Cegléden Széchenyi öltött ilyen inget, s rengeteg civil mellett például Bródy János, Koncz Zsuzsa és Alföldi Róbert is e ruhadarabbal üzent a fiataloknak, tanároknak.

Figyelmébe ajánljuk