A nap, amikor ismét divatba jött a kockás ing

  • narancs.hu
  • 2016. február 19.

Hírnarancs

Erős rendőri jelenlét a Telekinél, Baán és Habony: két jóbarát, a NAV ismét rászállna az Uberre, kormányunk gyorsan elköltené az uniós pénzeket – hírek egy napról, ami inkább ősz, mint tél

Rendőrök a Telekinél

Miközben a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium kezdeményezésére országszerte kockás ingben demonstráltak tanárok, diákok, sőt szülők (így reagálva Klinghammer István minapi sértőn nyegle nyilatkozatára), több százan vettek részt a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójáért tartott ma délutáni tüntetésen.

Pukli István a Teleki kapujában

Pukli István a Teleki kapujában

Fotó: Németh Dániel

Felolvasták Pilcz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatójának levelét, aki megköszönte Pukli Istvánnak, hogy az elsők között csatlakozott a miskolciak felhívásához. Az Origo tudósítása szerint hatalmas volt a rendőri készültség a gimnázium épülete körül: a rendőrök körbevették az épületet, s a szomszédos Hermina útra leparkoltak két csapatszállító kis buszt és egy rohamkocsit. A Teleki kerítésén már reggel óta gyűltek a szolidaritás fehér virágai.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Eközben az atv.hu birtokába került egy olyan dokumentum, amely szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azzal a kéréssel fordult a magyarországi nyolc gáz- és hat villanyszolgáltatóhoz, hogy április közepéig ne kapcsolják ki a szolgáltatásokat az oktatási intézményekben.

Baán és a Habony tovább mulat

A hvg.hu mai cikke szerint a Szépművészeti Múzeum igazgatója, Baán László (esküvői tanú) és a Habony Árpád (kedvezményes képkölcsönző és ingyenes terembérlő) együtt szórakozott egy luxushotelben tartott szerdai kiállításmegnyitón, ahol a kormányzati tanácsadó állítólagos barátnője mutatta be festményeit, Vajna Tímea gyémántüzlete pedig az új ékszerkollekcióját (természetesen Andy sem hiányozhatott az eseményről). A cikk megállapítása szerint  a Baán–Habony-barátság olyan régi, hogy egy ilyen affér sem kezdheti ki.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A NAV kijelölte idei célpontjait. Nem őket.

Idén is előre jelzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy melyik területekre fog koncentrálni: a hatóság hármat jelölt meg 2016-ra. Egyrészt az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) célzottan ellenőrizni fogja a fuvarozókat, másrészt a közösségi szolgáltatásokra (sharing economy) helyezi a hangsúlyt, és célkeresztben maradnak az internetes kereskedők is. Az EKÁER bevezetése óta a NAV munkatársai 65 ezer esetben végeztek közúti ellenőrzést, amelyből 43 ezer EKÁER számhoz kapcsolódott. Az adóellenőrzések 69 százaléka zárult megállapítással. Az adóhatóság úgy fogalmaz, hogy a sharing economy (közösségi étkezés, személyszállítás, szálláshely-nyújtás) „terjedésének hatására a NAV is kiemelten figyeli a gazdaság ezen területét”. Ez jelenleg konkrétan az Uber, az Airbnb és a Yummber, illetve a hozzájuk hasonlóan működő szolgáltatókat jelenti. A NAV ezen felül ugrik majd a társasági adóban indokolatlanul elszámolt költségekre, s fokozott ellenőrzésre számíthatnak a mezőgazdaság, az építőipar szereplői, de a használtgépjármű-, gépjármű-alkatrész kereskedők, -javítók is.

Az NMHH Simicska rádióját vegzálja

Az index médiablogja szerint  bajban van a Class FM a Morning Show nevű műsora miatt: úgy tűnik, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  (NMHH)  valamiért kiszúrta Simicska Lajos rádióját, pontosabban a Morning Show (amelyet a Sebestyén Balázs, Vadon János, Rákóczi Ferenc trió készít) december 30-i és január 4-i adását, és vizsgálatot indítottak. Az NMHH szerint a kifogásolható műsorrészek nem a korosztály számára feldolgozható módon használt humorral, kifigurázva ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel ábrázolták.

A legjobb rádiós műsorvezető - a VOLTfolió Médiadíj

 

Fotó: MTI

Pályázunk feszt

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium optimista közleménye szerint már a második körben kiürülhet a magyar CEF-kassza: Magyarország újabb huszonhat közlekedésfejlesztési beruházással pályázik az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásaira. A kormány jóváhagyásával a második pályázati felhívás február közepi benyújtási határidejéig egyebek mellett a Budapest–Hatvan vasúti vonalszakasz és a Déli összekötő Duna-híd korszerűsítéséhez, az M15 és M70 autóutak négysávúsításához kapcsolódó támogatási igényt jelentett be a fejlesztési tárca. Sikeres pályázati szereplés esetén CEF-hozzájárulással valósulhat meg a Százhalombatta–Pusztaszabolcs vasútvonal felújítása, 35 mozdony felszerelése ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér kötöttpályás kapcsolatának kialakítása. A kormány nem véletlenül igyekszik minél hamarabb felhasználni a keretet: amennyiben 2016 őszéig nem hívja le a Magyarországra vonatkozó forrásokat, úgy azokat ősszel már egy közös alapba vonhatják át, vagyis más ország használhatja fel azt, amit mi nem tudtunk.

Mégis élnek a gyanúperrel

A dunaújvárosi közgyűlés csütörtöki ülésén még hivatalában hagyta a gyilkossággal gyanúsított Gál Rolandot, aki egyelőre még bizottsági tag, s továbbra is közbiztonsági tanácsnok. Péntekre azonban változott a helyzet. Sikeresen egyeztettek a helyi pártok, és hétfőre rendkívüli közgyűlést hívtak össze.  A Gál mellett így gyakorlatilag kiálló képviselők csütörtökön az önkormányzati törvényre hivatkoztak, amely szerint a bizottság elnökét és tagjainak több mint felét a képviselők közül kell választani, ennek pedig nem tudtak volna eleget tenni, ha megszüntetik a gyilkossággal gyanúsított képviselő bizottsági tagságát.

Ez még mindig nem tél

Örömhírrel jelentkezünk: mint az frissített heti prognózisunkbólis kitűnik, most egy nap esőszünet következik! Sőt, szombaton többfelé a napot is megpillanthatjuk, a téli hideg pedig még mindig nem tér vissza. Azután persze szombat késő este, vasárnapra virradó éjjel újabb csapadéktömb érkezik és vasárnap délelőtt is sokfelé esni fog, de a hét utolsó napján délután sokfelé felszakadozik a felhőzet. A kicsit is meg kell becsülni, pláne, hogy amúgy is közeleg a tavasz.

Figyelmébe ajánljuk