Lelépünk az osztrákokhoz vagy pornót nézünk

  • narancs.hu
  • 2016. július 18.

Hírnarancs

Török, francia, amerikai és orosz horror.

A török

A péntek esti puccskísérlet után vasárnap 3000 katonát, 3000 bírót és ügyészt tartóztattak le Törökországban. A feltűnően gyors elszámoltatás nyomán sokan úgy vélik, Erdoğan elnök önpuccsot követett el, legalábbis sok minden arra utal, hogy előre eltervezett, valójában az elnöknek kedvező akcióról van szó. Johannes Hahn, a csatlakozáspolitikáért felelős EU-biztos a Reutersnek azt mondta, a bírók, a hivatalnokok és a katonák gyors „begyűjtése” azt sejteti, hogy már korábban volt egy lista a nemkívánatos nevekkel, és csak a megfelelő időpontra vártak. Erdoğan maga is „isteni ajándéknak” nevezte az akciót,

false

 

Fotó: MTI/EPA/Mar

Yildirim miniszterelnök pedig több mint 3 millió közalkalmazott éves szabadságát függesztette fel határozatlan időre, John Kerry amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Törökországot, hogy elvesztheti NATO-tagságát, ha a puccskísérlet utáni intézkedéseivel sárba tiporja a jogállamiságot, a német kormány szóvivője pedig kijelentette, ha a törökök visszaállítják a halálbüntetést a megtorlásokhoz, nem lesz további tárgyalás a leendő EU-tagságról. Isztambul egyik kerületének alpolgármesterét fejbe lőtték, a politikus állapota válságos, azt azonban még nem tudni, köze van-e a merényletnek a puccskísérlethez.

A francia

Bár a 84 halálos áldozatot követelő nizzai merényletet az Iszlám Állam (IÁ) magára vállalta, a francia belügyminiszter hétfőn azt mondta, az elkövető és az IÁ közötti kapcsolatokat még nem állapította meg a nyomozás. Ennek ellenére Franciaország folytatja a légi csapásokat Szíriában és Irakban. Hétfő délben az egész ország megállt egy percre, harangok zúgtak, elnémultak a televíziók és a rádiók, Nizzában óriási tömeg gyűlt össze, akik az odaérkező miniszterelnököt búgással „üdvözölték”. Egy közvélemény-kutatás szerint csupán 33 százalék bízik François Hollande államfőben és kormánya terrorellenes intézkedéseiben.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Olivier Anrigo

 

Az amerikai

Megtörtént a vasárnapi Baton Rouge-i rendőrgyilkos azonosítása: egy 29 éves, korábban tengerészgyalogosként szolgáló férfi. Gavin Eugene Long három rendőrt lelőtt és ugyanennyit megsebesített. A történtekkel kapcsolatban Barack Obama az ország egységesítéséről beszélt az ellentétek és a széthúzás helyett, Trump pedig éppen ezt bírálta, mondván, az ország megosztott, és Obamának fogalma sincs arról, hogy mennyire.

 

Az orosz

Kizárhatják Oroszországot az augusztusban kezdődő riói olimpiáról, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálata megállapította, hogy az orosz sportminisztérium által irányított doppingolás folyt a 2014-es szocsi téli olimpián. A vizsgálat azután kezdődött, hogy a moszkvai doppingellenőrző labor volt igazgatója, Grigorij Rodcsenkov azt mondta, rengeteg orosz sportoló vett részt az államilag irányított doppingprogramban – köztük érmesek is. Állítása szerint az orosz titkosszolgálat cserélte ki a sportolók mintáját, ő pedig a rendszerrel együttműködve személyesen készített olyan szert, amelyet a sportolók italába kevertek. Rodcsenkov Amerikába menekült.

false

 

Irány Ausztria!

Az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint 2015-ben több mint 8600 magyar érkezett Ausztriába, s ezzel a bevándorlólista előkelő ötödik helyén állnak – a szírek, az afgánok, az irakiak és a románok vannak többen. Az év eleji adatok szerint több mint 63 500 magyar él Ausztriában.

 

Pornóváros

Egy felmérés alapján Mátészalka lett a magyar pornó fővárosa, ott töltötték le idén nyáron a legtöbb pornográf tartalmat. Tavaly a címet Kazincbarcika nyerte, most csak a tizenharmadik helyet tudták hozni. Íme, a lista.

Figyelmébe ajánljuk