Szegeden bérlakásprogram, az Emminél meg keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság lesz

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 6.

Hírnarancs

Sajtóköveti nívódíjat kapott a köztévé hírcsatornája. Népszavazást kezdeményezett a budapesti olimpia pályázatáról az Átlátszó újságírója. Orbán Viktort is bírálta az ENSZ emberi jogi főbiztosa, de Szijjártó Péter visszaszólt. Reviczky megy, Rátóti jön a Nemzeti Színházba.

Szegedi bérlakásprogram

Az összes üresen álló, önkormányzati tulajdonú lakását felújítja és rászoruló családoknak adja majd ki a szegedi önkormányzat – jelentette be Botka László, a város polgármestere az egyik bérlakás kulcsának átadása előtt tartott sajtótájékoztatón. Magyarországon átfogó, államilag finanszírozott önkormányzati szociális bérlakásprogramra lenne szükség, ez azonban nem valósult meg, ezért is döntött így a szegedi közgyűlés – számolt be az MTI.

false

 

Fotó: MTI

Botka elmondta, hogy tavaly 88, idén augusztus végéig 76 önkormányzati tulajdonú bérlakást állított helyre és pályáztatott meg az IKV Zrt., a város ingatlankezelő cége, szerdán pedig a közgyűlés pénzügyi bizottsága várhatóan dönt még ötven lakás felújításáról. A költségeket a cég az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérbeadásából befolyó pénzből állja. Van viszont nagyjából száz olyan, főként régi bérházakban található, kis alapterületű lakás, amelyet a polgármester szerint gazdaságosan nem lehet felújítani, úgyhogy ezeket értékesítik.

Vissza a középkorba!

Keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot hoz létre hárommillió eurós, azaz 930 millió forintos büdzsével a magyar kormány az Emberi Erőforrások Minisztériuma körein belül. Keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot. A Magyar Idők kormánylap értesülései szerint Orbán Viktor és Balog Zoltán közel-keleti keresztény vezetőkkel találkozott a nyáron, ezt követően döntötték el, hogy szükség van a keresztényüldözés minden formája ellen kormányzati felhatalmazással, hatékonyan működő helyettes államtitkárságra.

false

Fotó: MTI

Értékteremtés magas fokon

Sajtóköveti nívódíjat kapott a köztévé hírcsatornája!

De a Magyar Termék Nagydíj pályázat díjazta még Mága Zoltánt, Klapka Györgyöt, az első magyar lepényest, ez még semmi, mert a díj pályázatát lebonyolító kft. ügyvezető igazgatója pályázatlebonyolítói kategóriában saját magát díjazva megkapta a „tanúsított minőség európai útlevelét”, bármit is jelentsen ez. Egyébként a bírált pályaművek 92 százaléka elnyerte Magyar Termék Nagydíj címet – derül ki a 444.hu cikkéből –, így talán minden világosabb.

false

Na de vissza a komoly dolgokhoz.

Ne legyen!

Népszavazást kezdeményezett az Átlátszó újságírója, Erdélyi Katalin a 2024-es olimpia budapesti pályázatáról. A mai napon a Nemzeti Választási Irodánál leadott kérdés úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?

A kérdés megfogalmazásából is kitűnik, de Erdélyi eddig sem titkolta, hogy a budapesti pályázat visszavonását támogatja. Az újságíró egyszer már megpróbálta szavazásra vinni az ügyet: tavaly év végén fővárosi népszavazást kezdeményezett a kérdésben, amit a választási bizottság jóvá is hagyott, ám a Kúria közbeszólt, és megtagadta az olimpiával (illetve a Városligettel) kapcsolatos kérdések hitelesítését. Erdélyi Katalin az Indexnek elmondta, hogy újra beadta a kérdést a fővárosnak, de azért kezdeményezett országos népszavazást is, mert a Kúria tavaly azzal az érvvel utasította vissza, miszerint országos ügyről van szó, nem csak a budapestiek szava számít.

Orbán Viktor megint társaságba került

Hágai megnyitóbeszédében demagógnak nevezte az iszlámot bíráló, bevándorlásellenes politikusokat az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein jordániai főherceg. Példaként a holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjét, Geert Wilderst említette, aki győzelme esetén bezáratná az összes mecsetet és lezáratná Hollandia határait a muszlim menedékkérők előtt. De Zeid Raad al-Husszein szerint sok a hasonlóság a holland politikus, Donald Trump, Orbán Viktor, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Miloš Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a brexitet támogató brit politikus között – derül ki az MTI tudósításából. A főbiztos úgy vélekedett, az említett politikusok ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez. „Eltérő módon, de mindannyian arra vágynak, hogy olyan tiszta és csodálatos formában támasszák fel a múltat, amelyben a napsütötte mezőket a nemzetiségi vagy vallási alapon egységbe tömörült népek lakják, ami ebben a formában valószínűleg soha nem volt igaz.” Ez az ígéret pedig a jordániai ENSZ-tisztségviselő szerint „fikció”, az ilyen „leegyszerűsítő és féligazságokat használó” vezetők csupán az aggódó emberekben szunnyadó félelmet táplálják.

Ha dühbe jön…

Szijjártó Péternek több se kellett, Zeid Raad al-Husszein emberi jogi főbiztos szavaira reagálva közleményt adott ki, miszerint „Zeid-al Hussein kijelentette, hogy felháborítják a féligazságok, a hazugságok és a manipuláció. Holott pont ezek a tulajdonságok jellemzik őt magát és nyilatkozatait a legjobban. Elfogadhatatlan és felháborító, hogy egy ENSZ-bürokrata az Iszlám Állam ideológiájához hasonlítgat egy demokratikusan megválasztott európai politikust. Zeid al Hudsein ezzel a nyilatkozatával teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben. Eddigi tevékenységével, ilyen és ehhez hasonló nyilatkozataival földig rombolta a menekültügyi főbiztosi pozíció hitelét és tekintélyét.”

false

Kis Nemzeti-bulvár

Reviczky Gábor három év után otthagyja a Nemzeti Színházat, és szabadúszóként folytatja. Reviczky, aki anno úgy indokolta Vidnyánszky színházához való szerződését, hogy van az a pénz, amiért továbbáll a Vígszínháztól, a hvg.hu információi szerint most azért távozik, mert túl sok stresszel járt a munka. A színész elmondása szerint úgy érezte, nem jutott elég idő a próbafolyamatokra, túl sok darabot adtak elő, ráadásul rengeteg előadást külföldi vagy vidéki utak előztek meg. Egészségügyi okokból nem hosszabbított szerződést.

Az évad második felétől viszont a Nemzeti Színház társulatát erősíti a nol.hu tudomása szerint a kaposvári Csiky Gergely Színház nemrég lemondott igazgatója, Rátóti Zoltán, aki gyermeke születésével indokolta távozását eddigi posztjáról.

Figyelmébe ajánljuk