Seggnyalók, előre! Mindenre lesz pénz

  • narancs.hu
  • 2015. május 13.

Hírnarancs

Gazdasági csodaként virágzik Magyarország, legalábbis ezt sejteti Varga Mihály. Hoppál Péter oszt és eloszlat, Tiborcz István egy körből kimaradt, a vak komondoros Balogh meg színt vall. És még csak szerda van.

Dől a pénz

„Adócsökkentés, tervezhetőség, fejlődés” – így foglalta össze Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mai sajtótájékoztatóján a jövő évi költségvetés lényegét. A kecsegtető számokat már korábban elmondta. Ezekből kiderült, hogy 16-ról 15-re csökkentik az szja egyetlen kulcsát, amivel újabb tízmilliárd forintokkal támogatja a kormány – főleg a vagyonosabbakat. Az szja-csökkentés hatása nagyjából 100 milliárd forint lesz (szögezzük le: ekkora költségvetési kiesést jelent ez a manőver), de lesz még 25 milliárdos családi adókedvezmény-növelés, 25 milliárd forint sertésáfa-csökkentés, továbbá 10 milliárd forint illetékbevétel-csökkentés, sőt csökkentik a bankadót is az EBRD-vel és a bankokkal kötött megállapodásnak megfelelően.

false

 

Fotó: MTI

Viszont mint kiderült, nemcsak adócsökkentés lesz, hanem kiadásnövelés is, amelynek értelmében még 140 milliárd forinttal többet fizetnek a nyugdíjakra, plusz 138 milliárd forint megy majd a különböző állami béremelésekre, életpályamodellekre (állítólag főleg a fegyveres dolgozók 30 százalékos béremeléséről van szó), még 70 milliárd forint lesz közmunkaprogramra (!), plusz 12 milliárd gyermekétkeztetésre, 31,2 milliárd egészségügyre, szociális célokra és 109 milliárd kultúrára, sportra, valamint oktatásra (arányokról nyilván nem esett szó), emellett átveszik a BKV adósságát is. Ám arról, ahogy a 444.hu is megjegyzi még nem esett szó, hogy mennyibe kerül majd, hogy az idei évtől már a rezsicsökkentést is az állam fizeti az úgynevezett nemzeti közműszolgáltatón keresztül.

Mindemellett lesz még két, egyenként 100 milliárdos tartalék is, amelyekből a kormány előszeretettel szokott év közben a fejekből hipp-hopp kipattanó ötletekre vagy épp kulturális kedvezményezettek válságmegoldásaira pénzt osztogatni.

Már csak az a kérdés, miből lesz minderre pénz?

Az EU intelmei

Varga Mihály bejelentései után jöjjön az Európai Unió. Közzétette az uniós tagállamok számára készített országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásait szerdán az Európai Bizottság, amely Magyarország esetében öt ajánlást fogalmazott meg.

Brüsszel (röviden) azt tanácsolta Magyarországnak, hogy hajtsanak végre fiskális kiigazítást, csökkentsék a piacot torzító különadókat, közmunka helyett az aktív munkaerőpiacra költsenek, és segítsék a romák részvételét az oktatásban.

Mit lép erre a kormány? Hogy csak két dolgot említsünk: Varga nemzetgazdasági miniszter, mint fentebb láthattuk, épp ma jelentette be a közmunkaprogramra szánt milliárdok növelését, Balog emberminiszter meg, mint tudjuk, nem szegregál, hanem felzárkóztat. A többiről már nem is beszélve... Jöhet az újabb EU-s szlogen!

Intésre nem Orbán Ráhel férje nyert

Orbán Viktor veje, Tiborcz István cége, az Elios újabb ügyeivel foglalkozik részletesen a csütörtökön megjelenő Magyar Narancs. Magyar Krisztián cikkéből adunk itt kis ízelítőt, amelyben a székesfehérvári esetet vesszük górcső alá. Úgy tudjuk, a székesfehérvári polgármesternek maga Orbán Viktor szólt, hogy ne a veje cége győzzön. Hogy mik vannak!

Egy körből kimaradsz, fiam!

Egy körből kimaradsz, fiam!

 

Munkáspárt vs. MSZP a vasárnapi zárva tartás ellen

Két népszavazási kérdést is benyújtott az MSZP a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban. A vasárnap dolgozók 200 százalékos bérpótlékjáról a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint lehet szavazni – hitelesítették a kérdés aláírásgyűjtő ívét –, míg a másik, fontosabb kérdésben, amely a boltbezárás törvényének megsemmisítéséről szólt, váratlan ellenfele támadt az MSZP-nek: a munkáspárti Thürmer Gyula, úgy tűnik, megelőzte Tóbiás József pártját.

A vak komondor és egyéb nyalánkságok – Balogh József, a drámai alak

Ma kezdődött a fülöpházi Balogh József polgármester pere, akit azzal vádolnak, hogy megverte élettársát, aki azóta már meg is bocsátott neki, sőt a felesége szeretne lenni.

false

Az ügy, amely kapcsán nagyobb hangsúllyal közbeszéd tárgyává vált a nők elleni és a családon belüli erőszak gyakorlatilag, ahogy kiderült, kettétörte Balogh politikai karrierjét. 1998 óta volt országgyűlési képviselő, 2002 óta a Fidesz színeiben. A nyomozás megindulása után azonban kilépett a frakcióból, nem sokkal később pedig ki is zárták a pártból. Csak a fülöpházi polgármesterség maradt neki, ahol azonban tavaly újraválasztották (!) a nőverő politikust. Az első tárgyalási napon – amelyről az abcug.hu számolt be – azonban kiderült, hogy a vak komondoros sztorinál (vagyis hogy átesett a szerencsétlen kutyán, és így történt meg a „baleset”) sokkal többről van szó: egy igazi vidéki családi drámát tárt a bíróság elé a polgármester, aki magát túlhajszolt politikusként, élettársát pedig bosszúszomjas, majd megbocsátó nőként ábrázolta, ja, meg ott van még az a szegény agysérült komondor is. Ide hamar egy drámaírót!

Bízzatok, s jó lesz

Lesz Liget-projekt, legfeljebb redukált formában, kapnak még körülbelül 70 milliót a függetlenek és 450 milliót a Sziget Fesztivál. Kollégánk, Hamvay Péter Hoppál Péter sajtóbeszélgetésén járt, ahol az is kiderült, hogy sárga lapot kapott a milánói világkiállítás magyar pavilonja, és 5,7 millió amerikai dollárért vettük meg Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képét.

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Zsákban futás a pálya mellett

Hankó Balázs Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.