Nem szülnek: Orbán öltözik, Vajna pedig behúz hétmilliárdot az államtól

  • narancs.hu
  • 2015. december 15.

Hírnarancs

Miközben Orbán Viktor kiállt a budapesti olimpiáért és beszólt Vona Gábornak, egy titkot is elárult magáról. Kövér László és Dalcsináló Ákos nem szereti, ha nők megkérdőjelezik kinyilatkoztatásaikat, a dél-afrikai légierő pedig gepárdokat alkalmaz. Míg Hunvald György mehet vissza a rácsok mögé, addig Andy Vajna majd’ hétmilliárdot kapott arra, hogy meg tudja venni a Tv2-t. Híreink.

Orbán az öltözőben tanult, nem az egyetemen

Nagyot ment ma Orbán Viktor. Délelőtt az idén 120 éves Magyar Olimpiai Bizottság ünnepi közgyűlésén szólalt fel, ahol elmondta, hogy a budapesti olimpia megrendezése mögött széles nemzeti összefogás áll, hiszen azt megszavazta a (fideszes többségű) parlament, a (rendezésben különösen érdekelt) olimpiai bizottság, illetve a (fideszes többségű) Fővárosi Közgyűlés is – számolt be az Index. Orbán szerint „A budapesti olimpiának minden tekintetben megvan a szükséges aranyfedezete”, noha a hozzáértők erről egészen másképp vélekednek. A miniszterelnök úgy látja, hogy a sport azért is különösen fontos, mert „amit az öltözőben nem lehet megtanulni, azt talán nem is érdemes”, ami végül is magyarázat lehet arra, miért költ a kormányzat évről évre kevesebbet oktatásra, és annál többet focira. Orbán azt is hozzátette, hogy a sport fontosabb, mint a politika, ezért az „soha nem válhat politikai küzdelmek színterévé”.

A kormányfő később a Parlamentben végre előjött a függöny mögül, és személyesen válaszolt a neki feltett kérdésekre. Vona Gábor „Mitől gazdagodik a miniszterelnök úr környezete?” című kérdésében Habony, Mészáros és Andy Vajna vagyonosodását firtatta. Orbán azonban visszautasította a Jobbik elnökének vádjait, mondván „semmifajta korrupciót nem tűrök el, tűrtem el a múltban, és nem tűröm el a jövőben sem”, majd ismét arra tett utalást, hogy szerinte Simicska Lajos beállt Vona pártja mögé. Válaszának végén pedig alig burkoltan meg is fenyegette a Jobbikot: „Nem fogunk adósok maradni. Azt az elvet követjük, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Tele vannak bűnözőkkel, önök mögött bűnözők álltak, önöket bűnözők támogatják, önök egy kitartott párt. Azt javaslom, hogy álljanak a nyilvánosság elé, és ezt fedjék föl.”

A szocialista Kunhalmi Ágnes azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy ő támogatja-e a Hóman-szobor felállítását? A kormányfő először elmondta, noha személy szerint nincs benne az ügyben, de a végső, politikai felelősséget neki kell viselnie. Mivel a szobrot állító civil szervezet visszaküldte a kormány támogatását, így a kormánynak már nincs köze az ügyhöz. Orbán amúgy azt gondolja, hogy egyrészt nem tilthatja meg senkinek az alkotmányos szerveződést, másrészt sosem fogja olyan vezető szobrának a fölállítását támogatni, amelyiknek a korszaka alatt Magyarország elvesztette a szuverenitását, tehát Horthy-szobrot sem támogatna. (hvg.hu, 444)

Kövér és Ákos is kiakadt a kritikákon

„Aki járt az általános iskola hetedik osztályába – amikor én jártam, az emlősök szaporodását ott tanították –, annak tudnia kell, hogy az emberiség fennmaradása azzal jár, hogy a nők szülnek, gyermekeket hoznak a világra, és nagy szeretetben felnevelik.” Ezt Kövér László házelnök nyilatkozta a Népszabadságnak, miután vasárnap a pártkongresszuson arról beszélt, nem akar „genderőrületet”, és azt szeretné, hogy „ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének tartanák, ha unokákat szülnének nekünk”. Kövér kijelentésére reagálva a Facebookon mozgalom indult, hogy minél több nő küldjön tiltakozásul negatív terhességi tesztet a házelnöknek. Kövér szerint ő nem utasította unokaszülésre a nőket: „De engedtessék meg nekem, hogy az emberiség fennmaradásához szükséges kultúra mellett szót emeljek.”

false

 

Dalcsináló Ákos menedzsmentje is rosszul viseli a kritikákat. Talán Kövér szavain felbuzdulva hétfőn Ákos is arról beszélt, hogy a nők dolga az, hogy tartozzanak valakihez, és munka helyett inkább szüljenek. A szatirikus „Szegedi Kovács Ákos Fanclub” viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők feladataként meghatározott dolgok között nem szerepel az, hogy az ő koncertjét látogassák. Ákos menedzsmentje azonnal kérte az oldal megszüntetését, és Ákos nevének, képeinek eltávolítását – számolt be a 24.hu. Az oldal üzemeltetői erre azonban nem voltak hajlandók, és mivel a menedzsment részéről egy nő vette fel velük a kapcsolatot, megjegyzést tettek arra is, hogy éjjel miért dolgozik, amikor Ákos szerint nem ez lenne dolga. A válasz nem sokáig váratott magára: „A nevét is vedd le, nevezd a sajátodra és írd ki rá, hogy gumiszoba. JÓ? Ja és rakd ki a sajátodat, hátha arra többen kattintanak. üdv: egy hölgy, nem asszony. A profilképből is szedd ki Ákosét, tedd csak a képedet, vállald az arcod, ha már gyűlölködésre adtad a lelked.”

Kövér és Ákos szülésre buzdító szólamaiból pedig már dal is született:

Hunvald György visszamegy a börtönbe

Először hivatali visszaélésért és magánokirat-hamisításért egy év szabadságvesztésre, egy másik ügyben pedig hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért két év hat hónapra ítélték a VII. kerület volt szocialista polgármesterét. Hunvald viszont összesen csak két és fél évet töltött rács mögött, miután a bíróság úgy határozott, hogy a volt politikus kitöltötte teljes büntetését. Nyáron azonban a Központi Nyomozó Főügyészség jelezte, hogy ez nem stimmel, mert az előzetesben töltött időből csak egy évet lehet beszámítani a büntetésbe. Kedden Hunvaldék fellebbezése ellenére a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a döntést, így az ügyről beszámoló Magyar Idők szerint a volt polgármesternek 11 hónapra vissza kell mennie a börtönbe.

Majdnem hétmilliárdot kap Vajna az államtól a Tv2-re

Noha a kormány és az állami Eximbank is el akarta titkolni, mekkora hitelt kapott a Tv2 megvásárlására Andy Vajna, a válasz.hu most cégbírósági iratokra hivatkozva arról ír, hogy a Magyar Broadcasting Co. Kft. november 27-én 21 millió euró (6,72 milliárd forint)  „versenyképességet javító belföldi befektetési hitelt” kapott az állami tulajdonú banktól. A kölcsön célja kimondottan „a Tv2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrészének tulajdonjoga megszerzésének finanszírozása”. Ahhoz, hogy az Eximbank zálogjogosultságát bejegyezzék a Cégbíróságon, a Fővárosi Törvényszéknek is el kellett küldeni a bank és a Vajna-cég közötti zálogszerződést, tehát a fenti információkat ma már nyilvános dokumentumok bizonyítják. Andy Vajna Simicska Lajossal küzd a Tv2 tulajdonjogáért, és egyelőre úgy tűnik, a kormányfavorit filmproducer áll nyerésre.

false

 

Gepárdokat alkalmaz a dél-afrikai légierő

Miután a héten két gepárd megtámadta a dél-afrikai légierő egyik tisztjét, a ragadozók visszamentek dolgozni (a tiszt csak könnyebb sérüléseket szenvedett) – számolt be az Atlantic.
A gepárdok ugyanis szolgálatot teljesítenek a Makhado légitámaszponton, már a kilencvenes évektől kezdve. A nagymacskák szabadon élnek a bázison, feladatuk az, hogy távol tartsák a repülőket veszélyeztető többi állatot. Jelenleg Wim és Tobie, hat- és hétéves gepárdfiúk dolgoznak a katonaságnak, akik már megszokták a le- és felszálló gépek zaját. A két állat december elején betévedt egy hangárba, ahol az egyik tiszt szerette volna lefényképezni őket. Wim és Tobie ekkor morogni kezdtek, a katona megpróbált elmenekülni, de az állatok megtámadták. A gepárdok általában nem támadnak emberre, mert kisebb zsákmányokat fogyasztanak, és a két, rabságban született ragadozó megszokta az emberek jelenlétét, ezért kivizsgálják az incidenst. A gepárdok valószínűleg állásban maradnak, hiszen nagyon jól beváltak. Az oroszlánok túl nagyok, és nagyobb fenyegetést jelentenének az emberekre, míg a leopárdok ijedősek, és valószínűleg elmenekülnének a forgalmas bázisról.

Figyelmébe ajánljuk