Gyurcsány próféta, Hasfelmetsző Jack fodrász

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 7.

Hírnarancs

Kötcse, közmédia, végítélet. Mozgalmas hétvégénk volt. Jobboldali, baloldali egyaránt.

Vége a nyárnak. Ezt onnan is tudni, hogy szombaton Kötcsén gyűlt össze a jobboldal színe-java, az ún. holdudvar, hogy hagyományos polgári piknikjükön „kötetlenül, fesztelenül, és legkevésbé korgó hassal” hallgassák és élvezzék a vezér útmutatásait. Noha a helyszíni tudósításokból nem pontosan derül ki, hogy Orbán voltaképpen miféle utat mutatott – volt, aki a tusványosi visszatáncolást, más a hangyányi Simicskázást emelte ki –, a vendégsereg javát minden bizonnyal ez zavarta a legkevésbé. Mindenesetre a 444.hu filmje az érkezőkről tanulságos látványosság. Ne feledjék, minden látszat ellenére e film sztárjai az urak ma Magyarországon!

De amíg ezek az urak szórakoztak vagy próbálták egymást hátba szúrni, a nép is megkapta a magáét! Persze nem Kötcsén, még csak az hiányzott volna, a Millenáris Parkban! A közmédia napján – stílszerűen közpénzből – az MTVA rendezett hetedhét országra szóló parasztvakítást népünnepélyt, ahol egyebek mellett – így az MTI tudósítása – „nagy érdeklődés mellett zajlottak a kívánságszínpad produkciói és a Dankó Rádió élő koncertje, valamint a különböző vetélkedők, a lufihajtogatás és kézműves-foglalkozások is”.

Ugyanekkor az Egyetem téren is szép kis tömeg gyűlt össze, hogy az újratöltött ellenállás napján meghallgassák a baloldal régi és új sztárjait: Horváth Csaba, Falus Ferenc és Gyurcsány Ferenc lépett fel, bár a tudvalevőleg főpolgármesteri álmokat dédelgető Horváthot valószínűleg azért küldték, hogy felmosassák vele a színpadot. Zavarában olyanokat talált mondani, hogy „a cél az odafigyelő város létrehozása. Tisztelet jár Budapest lakóinak, mert az itt élők teszik bele a legtöbbet”, végül pedig támogatásáról biztosította, majd felkonferálta Falus Ferencet, aki live show-jában látványosan tartózkodott a feltűnő gesztusoktól. Ám amikor arról beszélt, hogy orvos levén „gyógyítani szeretné Budapest sebeit”, szívesen belenéztünk volna a fejébe, valóban elhiszi-e, hogy egy ilyen szöveggel főpolgármester-választást lehet nyerni 2014-ben, Budapesten. Na meg azzal, hogy jön Gyurcsány, és megint ellopja a show-t. Mintha megirigyelte volna a vatikáni drusza stílusát, mert – ahogy a helyszíni tudósításban olvastuk – „az egyetemistákhoz fordulva elmondta, ne higgyenek a Sátánnak. (…) A volt miniszterelnök az igazságszolgáltatásban dolgozókat is megszólította. Szerinte nem szabad megadnia magukat az önkénynek, mert annak vége lesz egyszer és akkor jön a végítélet.”

Ahogy a 19. század végén, Londonban, Hasfelmetsző Jack működése idején…

false

Ám most úgy tűnik, le kell számolni egy sokak számára oly kedves, régi összeesküvés-elmélettel. Azzal, hogy a Hasfelmetszőt a szabadkőművesek és/vagy az angol királyi család adta, vagy hogy a tettes Lewis Carroll, I. Ferenc József, illetve Gyurcsány Ferenc lett volna. Egy brit amatőr detektív, Russel Edwards kutatásai alapján bizonyosnak látszik – legalábbis szerinte –, hogy a gyilkos nem más, mint egy lengyel származású fodrász, az akkor 23 éves Aaron Kosminski, aki szerepelt is a gyanúsítottak listáján, és aki végül 1919-ben halt meg egy elmegyógyintézetben.

Ám legyen, de azért ne feledjük, hogy tavaly télen Patricia Cornwell amerikai krimiíró állt elő ugyanezzel. Mármint hogy megdönthetetlen bizonyítékai vannak a tettes kilétére vonatkozóan. Csak éppen lengyel fodrász helyett Walter Richard Sickert festőt nevezte meg Hasfelmetszőként.

Ki jöhet ezután?

Figyelmébe ajánljuk