VV Putyin-valóságshow

  • narancs.hu
  • 2017. február 2.

Hírnarancs

A magyar Gulag látogatóközpontjának megálmodásáért négy díjat osztottak ki.

Még az atyaúristent is lezárták

„A Liszt Ferenc repülőtérre közlekedő 200E autóbusz a delegáció érkezése és távozása idején egy-egy, körülbelül 10–30 perces időszakban módosított útvonalon, a repülőtér érintése nélkül, Vecsésig közlekedik.” A latyak és a köd mellett ilyen és ehhez hasonló változásokra ébredt Budapest. Akit érdekel, mi mindent zártak le a fővárosban Putyin látogatás kapcsán, itt megtekintheti.

false

 

Fotó: MTI

Előjáték

Szijjártó Péter a Liszt Ferenc repülőtéren az orosz elnök érkezése előtt adott interjújában azt mondta az MTI-nek: az elmúlt négy-öt évben most először van olyan helyzet, hogy a nemzetközi politika világa támogató, kedvező a magyar–orosz kapcsolatok szempontjából. Hozzátette: az elmúlt években nagyon komoly nyomás volt Magyarországon amerikai, nyugat-európai oldalról arra vonatkozólag, hogy ne tartson fenn pragmatikus együttműködést Oroszországgal. Szerinte ugyanakkor a világpolitikai változások most azt bizonyítják, hogy helyes volt a kölcsönös tisztelet alapjain álló, a józan észre alapozó kapcsolatot fenntartani Oroszországgal, hiszen most már „egyre-másra látszik”, hogy a világ vezető országai, vezető politikusai is keresik a kapcsolatot Oroszországgal.

false

 

Fotó: MTI

Közjáték

„Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin barátsága arra a szintre jutott, hogy a magyar miniszterelnök nemcsak a haza érdekében cselekszik, hanem az Európai Unióban is egyfajta lobbistaként tevékenykedik, amivel nemcsak Magyarországnak árt, hanem az európai közösségnek is” – mondta Szél Bernadett, a LMP társelnöke mai sajtótájékoztatóján. Szél elmondta, hogy kívánatos lenne, ha egy albizottság vizsgálná az orosz befolyást a médiumoknál, továbbá szeretnék látni, melyek azok a politikai mozgalmak és pártok, amelyek az orosz befolyásszerzés közvetítőjeként tevékenykednek Magyarországon.

A LMP aktivistái egy molinót függesztettek ki a „titkos paksi paktum felmondásáról” szóló „megállapodás” szöveggel: Szél Bernadett szerint csütörtökön ezt kellene aláírnia Orbán Viktornak és Vlagyimir Putyinnak.

Közjáték 2.

Az érvényes engedély dacára sem engedték be Juhász Pétert a Kossuth térre. Részletek az Index videójában.

Juhász Péter – Ahogy sejtettük törvénytelenül… | Facebook

Közjáték 3.

„Az Oktogonnál jelentős rendőri biztosítás mellett összegyűlt ellenzéki tüntetők kifütyülték a budapesti látogatásra érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök Országházba tartó gépkocsikonvoját” – írta a 168 óra, és egy videófelvételt is közölt.

Jó hangulatú zárt tárgyalás

Putyin gépe 13 órakor landolt Budapesten, az orosz elnököt Szijjártó Péter fogadta. A lezárt városon átszáguldó elnöki konvoj 14 óra után érkezett a Kossuth térre, a zárt tárgyalást követő sajtótájékoztatót a Parlament Vadásztermében tartotta Orbán és Putyin. Az 444.hu szerint Orbán hatalmas csúsztatással nyitott, ugyanis az Oroszországgal szembeni EU-szankciók kapcsán ezt mondta: „Szomorúan állapítom meg, hogy a két ország kereskedelmében tőlünk független okokból veszteség ért minket, 6,5 milliárd dollár.” Mindez persze nem okozott semmiféle fennakadást. Az Index helyszíni tudósítása szerint Putyin „megköszönte a jó hangulatú és részletes találkozót, ez szerinte mutatja, hogy mindkét fél őszintén fontosnak tartja a kapcsolatok fejlesztését és az aktív együttműködést”.

false

 

Fotó: MTI

A sajtótájékoztatóról itt olvashat alapos beszámolót, a szocialisták szerint időpazarlás belemerülni. Molnár Gyula nem sokkal a nagy esemény után „arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tájékoztassa a közvéleményt és a pártokat, pontosan mi hangzott el a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán. Az MTI tudósítása szerint „Molnár Gyula arra hivatkozott, hogy a kormányfő és az elnök rendkívül rövid és »kevéssé informatív« sajtótájékoztatót tartott találkozójuk után ahhoz képest, ami a megbeszélésen történhetett”. A szocialista politikus a sajtótájékoztatón elhangzottakra úgy reagált: 2016-ban és 2017-ben megváltozott a világ, de ebben a helyzetben hibás és bűnös lépés lenne elszakadni egy erős szövetségtől. Magyarország az elmúlt évtizedekben politikai, kulturális és földrajzi értelemben ugyanis egy erős szövetségnek, az Európai Uniónak volt a részese, és továbbra is ebben a szövetségben kell keresnie a helyét.

Vodka helyett

A furmint évének nyilvánította 2017-et a kormányzat, számolt be a közmédia. Méghozzá azért, hogy felhívja a nemzetközi és a hazai piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára. „A furmint olyan helyi szőlőfajta, amely méltó arra, hogy a magyar borágazatot képviselje a nemzetközi és a hazai piacon egyaránt” – jelentette ki Kiss Eliza kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos egy budapesti, kiemelt borágazati ügyekről szóló eseményen, a „Furmint Február” programsorozat mai nyitórendezvényén.

Az időzítés csimborasszója

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ma értesítette az MTI-t, hogy sikeres volt a diákoknak kiírt recski ötletpályázat, ugyanis a szakmai tagokból (sic!) álló bírálóbizottság a magyar Gulag leendő látogatóközpontjának megálmodásáért négy díjat osztott ki, és további két pályázatot ítélt jutalmazásra érdemesnek.

„A név nélkül, titkos azonosítóval beadott pályázatokat egy építészekből, történészekből és az egykori tábor túlélőit képviselő szervezet tagjából álló testület értékelte. A bizottság elnöke Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója, társelnöke Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár volt. A pályázatokat a zsűri egyszerre értékelte történetiség, illetve emlékezet és kegyeletiség szempontjából, emellett fontosnak tartották annak mérlegelését, hogy az új fogadóépület milyen hatással lesz a látogatókra” – tudósított az MTI.

Erre is volt ideje

Délután jelentette az MTI, hogy az orosz elnök csütörtökön közzétett rendeletével felmentett tisztségéből 16 tábornokot, akik a belügy- és a rendkívüli helyzetek minisztériumában, valamint a Szövetségi Nyomozó Bizottságnál dolgoztak.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának közleménye szerint a tárca személyi állományának és eszköztárának a 2016 és 2020 közötti időszakra tervezett fejlesztését és kiépítését hajtja végre. A leváltott tábornokokat más tisztségre irányítják át, illetve akinél fennállnak ennek törvényi feltételei, nyugdíjazzák.

Még ez is

A Magyar Pékszövetség elkerülhetetlennek tartja a kenyér árának emelését, a sütőipar helyzetének javítását célzó tárgyalásokra nyitottak a kiskereskedelmi láncok – ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely megbeszélést szervezett a sütőipar szereplői számára csütörtökön Budapesten.

Világnap

Ha valaki nem tudná, 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban azt az egyezményt, amely a nemzetközi jelentőségű vízi ökoszisztémákról, ezen belül is elsősorban a vízimadarak élőhelyeinek megőrzéséről szól. A ramsari egyezmény a természetvédelmi államközi megállapodások legrégebbike, s több mint harmincéves története során az egyik legdinamikusabban fejlődő egyezményként fokozatosan szélesítette ki tevékenységét, mintegy 169 országban.

Figyelmébe ajánljuk