A NAV szerint oké, hogy a NAV-vezér a NAV lapjait működtető cégektől is felveszi a fizetését

  • narancs.hu
  • 2017. február 3.

Hírnarancs

Nyilvános az OLAF-jelentés, Majtényi mögé beállt az LMP, Tállai sokat keres, Gál Roland a bíróság előtt, a Louvre-nál támadás volt, már a majmok is tindereznek. Pénteki híreink.

Nyilvános a jelentés

Miután a csütörtöki Figyelőből megtudhattunk részleteket a négyes metróról szóló OLAF-jelentésről, továbbá Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke ma közölte, hogy a jelentés teljes mértékben a nyilvánosságra tartozik, a kormány elérhetővé tette. Az OLAF szerint ugyanis, ha a magyar adatvédelmi szabályoknak a közzététel megfelel, ők nem állnak útjukba. A dokumentum érintettként a Fővárosi Önkormányzatot, Medgyessy Pétert és az Alstomot nevezi meg, a szabálytalanság mellett pedig csalást, korrupciót és az EU-s pénzek szabálytalan felhasználását gyanítják a metróberuházás kapcsán.

false

 

Fotó: BKK

Medgyessy úgy kerül a képbe, hogy a hozzá köthető cég és az Alstom tanácsadói szerződésben álltak, majd néhány évvel később az Alstom nyerte a metrókocsiszállítás-tendert, holott az övé volt a legrosszabb ajánlat. A jelentés szerint ez „befolyással üzérkedésnek és vesztegetésnek” minősülhet. Az Index kérdésére Medgyessy elismerte, hogy a jelentés kapcsán megkereste őt az OLAF, de érthetetlennek tartja, hogy belekeverték az ügybe, hiszen 2005-ben ő már minden volt, csak miniszterelnök nem, az akkori vezető Gyurcsány Ferenccel és az SZDSZ-szel rossz viszonyt ápolt, így semmiféle ráhatása nem lehetett az Alstommal kötött üzletre. Pont.

Majtényi jelölt lehet

Hivatalosan is a baloldal államfőjelöltje lett ma Majtényi László, miután az LMP végre eldöntötte, beáll-e a civilek által felmutatott lehetőség mögé vagy sem. Ez azért volt fontos, mert a jelöléshez a képviselők egyötödének támogatása szükséges, és az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszédből Szabó Tímea már támogatásáról biztosította Majtényit, de a 40 főhöz kellett még az LMP is.

Tripla fizu, na és!?

A NAV szerint tök oké, hogy vezérük, Tállai András havi egymillás államtitkári fizetése és 224 ezres képviselői bére mellé még összesen több mint félmillát zsebel be havonta két adótanácsadó cégtől. Mindezt azért, mert a NAV „mindenkori vezetője főszerkesztői, szerkesztési feladatokat lát el az Adóvilág című hivatalos szaklapnál és az Adó- és Vámértesítő lapnál”.

A szerkesztő úr

A szerkesztő úr

Fotó: MTI

Büntetőper

Elkezdődött ma reggel a Szekszárdi Törvényszéken a dunaföldvári vállalkozó gyilkosságáról szóló büntetőper, melynek egyik vádlottja Gál Roland, Dunaújváros volt fideszes önkormányzati képviselője. A gyilkosság még 2013 májusában történt, a vád szerint G. A., a vállalkozó régi üzlettársa tette el láb alól a férfit, Gál és Sz. J. csak segítettek eltüntetni a holttestet, amit végül betonba öntöttek. A gyilkosság néhány milliós tartozás miatt történt. A tárgyalás gyorsan befejeződött, mert G. A. ügyvédje közölte, hogy védencének nem volt lehetősége megismerni a nyomozás anyagát, az 18 DVD-n található, amit eddig nem nézhettek meg a vádlottak. A tárgyalást így március 10-re halasztották, addig mindhárman maradnak előzetesben. Gál Rolandról készült portrénkat itt olvashatják.

Támadás a Louvre előtt

Lövöldözés volt ma a Louvre-nál, miután egy machetés férfi Allah akbar! kiáltással támadt egy fegyveres őrre a múzeum előtti téren. A katona erre rálőtt a támadóra, aki így nem tudott bejutni a Louvre ajándékboltjába, súlyos sérüléseket szenvedett. Robbanószerkezetet nem találtak nála. Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök „láthatóan terrorista jellegű támadásnak” minősítette az esetet.

Tinder majmoknak

Párkereső applikációt tesztelnek az apeldoorni Apenheul állatkert nőstény bonobóin és orangutánjain. A majmoknak tableten mutogatnak szimpatikus vagy kevésbé szimpatikus fajbéli hímeket, majd kiértékelik a reakcióikat. A kutatók egyelőre annyit állapítottak meg, hogy a testnyelv nagyon fontos az érzelemkifejezésben, a bonobóknak a szexuális aktus vagy kurkászás közben ábrázolt hím majmok jönnek be, az egyik orangután hölgy viszont valami nagyon csúnyát láthatott, mert azon nyomban ripityára törte a tabletet.

Figyelmébe ajánljuk