742 376 762 400 forintos gigabírság a Google-nek
Screen_Shot_2017-06-27_at_12.18.12.png

742 376 762 400 forintos gigabírság a Google-nek

  • narancs.hu
  • 2017. június 27.

Interaktív

Az Európai Bizottság 2,5 milliárd eurós bírságot szabott ki az amerikai óriáscégre

A bizottság úgy ítélete meg, hogy a Google piaci erejével visszaélve saját tartalmait előbbre sorolta, így a vásárlók inkább az ő termékeiket vásárolták meg. Története során még soha nem szabott ki ekkora bírságot az EB, írja a BBC. Az ítélet a 742 milliárd foritnos büntetésen túl arra is kötelezi a Google-t, hogy 90 napon belül szüntesse meg a versenykorlátozó gyakorlatot, különben további büntetésre számíthat, ám az amerikai cég még fellebbezhet a döntés ellen. Ha 90 nap után is előbbre sorolják saját termékeiket, akkor napi bevételük 5 százalékát kell további büntetésként befizetni.

A Google korábban azzal védekezett, hogy az Amazon és az eBay sokkal jobban befolyásolja az emberek vásárlási szokásait, és az Európai Bizottságnak fogalma sincs arról, hogyan vásárolnak az emberek online.

false

A döntés mindenesetre precedens értékű lehet, kijelölheti azt az irányt, hogy az Európai Unió milyen irányelveket tart elfogadhatónak az olyan egy-egy piacot uraló kvázimonopóliumokkal kapcsolatban, mint a Google. A Google ráadásul nem csupán a most kifogásolt Google Shopping szolgáltatásánál sorolja előre saját termékeit és a szponzorált tartalmakat, de hasonlóan jár el egy sor másik szolgáltatással kapcsolatban is (térkép, repülőjárat-kereső stb).

A Google Shopping elleni vizsgálat 2010-ben indult.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.