A Facebook és az Insta európai lekapcsolásával fenyegeti az EU-t a Meta

  • narancs.hu
  • 2022. február 8.

Interaktív

Egy rendezetlen adatvédelmi kérdés miatt vetették fel a drasztikus megoldást. 

A Facebook anyavállalata, a Meta azzal fenyegetőzik, hogy lekapcsolja Európában a Facebookot és az Instagramot – írja a CNBC

A csatorna oldalán azt írja, a közösségimédia-cég múlt csütörtöki éves jelentésében szerepel ez az ötlet, mondván ha a továbbiakban nem viheti az Egyesült Államokba az európai felhasználók adatait, akkor megfontolják a két platform lelövését. 

Európában ugyanis új szabályozást hoznának arra, hogy hogyan lehet az uniós felhasználók adatait Amerikába vinni, de ez egyelőre még nem született meg.

Az új szabályozásra azért van szükség, mert az Európai Unió Bírósága még 2020-ban a kérdést vizsgálva arra jutott, hogy az európai felhasználók adatainak amerikai kezelése sérti az európai állampolgárok érdekeit, minthogy az USA-ban nem tudnak hatékonyan fellépni a jogaikért, egyes amerikai hatóságok pedig elvileg az illető tudomása nélkül ki is kérhetnék az adataikat a multinacionális techvállalatoktól.

A bírósági döntés ezért hatályon kívül helyezte az addigi Privacy Shield megállapodást az USA és az EU között, a Facebook és a hasonló cégek pedig azóta az általános szerződési feltételek (angolul SCC, Standard Contractual Clauses) alapján küldik az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba. Az ír adatvédelmi hatóság viszont egy előzetes végzésben megtiltotta a Facebooknak, hogy az EU-ból Amerikába vigye az adatokat az SCC alapján, így ez sem egy járható út. A végső döntés Írországban 2022 első felében várható az ügyben. 

A Facebook ezért azt írta, ha nem fogadnak el egy új transzatlanti adatátviteli keretrendszert, és nem alkalmazhatják az eddigit (az SCC-k jogalapján), vagy nem támaszkodhatnak alternatív adattviteli módokra, akkor 

valószínűleg Európában nem fogják tudni működtetni több szolgáltatásukat, köztük a Facebookot és az Instagramot.  

Ugyanakkor a Meta egy szóvivője a CNBC-nek azt mondta hétfőn, hogy a cég nem kíván kivonulni Európából, és már korábbi jelentéseikben is felvetették ezeket az aggályokat. Hozzátette, hogy az viszont tény, hogy más cégekhez és szervezetekhez hasonlóan a Meta is nagyban függ az EU és az USA közti adatátviteltől a globális szolgáltatások működtetésében. 

Egy német EP-képviselő és adatvédelmi jogász ugyanakkor a Twitteren azzal vágott vissza, hogy a Meta nem zsarolhatja ezzel bele az EU-t abba, hogy adják fel az adatvédelmi szabványaikat.   

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?