A Facebook és az Insta európai lekapcsolásával fenyegeti az EU-t a Meta

  • narancs.hu
  • 2022. február 8.

Interaktív

Egy rendezetlen adatvédelmi kérdés miatt vetették fel a drasztikus megoldást. 

A Facebook anyavállalata, a Meta azzal fenyegetőzik, hogy lekapcsolja Európában a Facebookot és az Instagramot – írja a CNBC

A csatorna oldalán azt írja, a közösségimédia-cég múlt csütörtöki éves jelentésében szerepel ez az ötlet, mondván ha a továbbiakban nem viheti az Egyesült Államokba az európai felhasználók adatait, akkor megfontolják a két platform lelövését. 

Európában ugyanis új szabályozást hoznának arra, hogy hogyan lehet az uniós felhasználók adatait Amerikába vinni, de ez egyelőre még nem született meg.

Az új szabályozásra azért van szükség, mert az Európai Unió Bírósága még 2020-ban a kérdést vizsgálva arra jutott, hogy az európai felhasználók adatainak amerikai kezelése sérti az európai állampolgárok érdekeit, minthogy az USA-ban nem tudnak hatékonyan fellépni a jogaikért, egyes amerikai hatóságok pedig elvileg az illető tudomása nélkül ki is kérhetnék az adataikat a multinacionális techvállalatoktól.

A bírósági döntés ezért hatályon kívül helyezte az addigi Privacy Shield megállapodást az USA és az EU között, a Facebook és a hasonló cégek pedig azóta az általános szerződési feltételek (angolul SCC, Standard Contractual Clauses) alapján küldik az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba. Az ír adatvédelmi hatóság viszont egy előzetes végzésben megtiltotta a Facebooknak, hogy az EU-ból Amerikába vigye az adatokat az SCC alapján, így ez sem egy járható út. A végső döntés Írországban 2022 első felében várható az ügyben. 

A Facebook ezért azt írta, ha nem fogadnak el egy új transzatlanti adatátviteli keretrendszert, és nem alkalmazhatják az eddigit (az SCC-k jogalapján), vagy nem támaszkodhatnak alternatív adattviteli módokra, akkor 

valószínűleg Európában nem fogják tudni működtetni több szolgáltatásukat, köztük a Facebookot és az Instagramot.  

Ugyanakkor a Meta egy szóvivője a CNBC-nek azt mondta hétfőn, hogy a cég nem kíván kivonulni Európából, és már korábbi jelentéseikben is felvetették ezeket az aggályokat. Hozzátette, hogy az viszont tény, hogy más cégekhez és szervezetekhez hasonlóan a Meta is nagyban függ az EU és az USA közti adatátviteltől a globális szolgáltatások működtetésében. 

Egy német EP-képviselő és adatvédelmi jogász ugyanakkor a Twitteren azzal vágott vissza, hogy a Meta nem zsarolhatja ezzel bele az EU-t abba, hogy adják fel az adatvédelmi szabványaikat.   

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk