tévésmaci

A televízió aranykora, kacsával

  • tévésmaci
  • 2020. április 19.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché értékelte a fejleményeket, az ideiglenes visszavonulást választották, átadván helyüket az ilyenkor jogosan feltörő szolgáltatói hevületnek. Íme.

Pénteken (20-án) 18.25-kor indul A párizsi vonat, érthető okokból nem a csarnok ötödik vágányáról, hanem a Cinemax 2-n. A deresedvén egyre termékenyebb Clint Eastwood ezen műve – a műfaji szabályokat mindvégig szem előtt tartva – tárja elénk azon néhány amerikai katona közismerten színigaz történetét, akik megakadályoztak anno egy terrortámadást a nevezett viszonylaton. Ha ehhez még hozzácsapjuk, hogy a hősök önmagukat adják, könnyen belátható lesz, hogy afféle „filmcsemegéhez” lehet itt szerencsénk. Mindebből természetesen nem következik az, hogy a Film Mánián 19.20-kor kezdődő Párizsból szeretettelt is meg kell nézni, mert az nem ennek a filmnek a folytatása, hanem valami olyasmi holmi, mely John Travolta életművének is az alsó traktusában foglal helyet. Ettől persze még mindkét filmben meghiúsítanak egy-egy terrortámadást.

Szombaton valami szerfelett hasonló kettős élvezetben lehet részünk, hiszen az HBO déli tizenkettő előtt valamivel elkezdi az Alice Csodaországban című opust, miután egész háromnegyed hétig várnunk kell majd arra, hogy a rest Viasat 3 belefogjon az Alice Tükörországban vetítésébe. E filmművek pedig ugyebár közeli rokonok, s olyanok lépnek fel bennük, mint Mia Wasikowska, Anne Ha­thaway, Helena Bonham Carter, Marton Csokas és Johnny Depp.

Hétfőn is maradunk az Ikrek csillagjegyében, hogy a továbbiakról már ne is beszéljünk. Az van ugyanis, hogy az AMC este kilenckor leadja magát a megtestesült kettősséget, nevezetesen Robert Rodríguez Alkonyattól pirkadatig című filmjét, melynek az egyik fele köztudomásúan egy fojtott hangulatú emberrablós thriller, míg a másik egy gátlástalan kocsmabunyó zombikkal. Mindebből derekasan kiveszi a részét színészként a rendező pár számmal nagyobb ikercsillaga, Quentin Tarantino, így teljesen igazságtalan lenne, hogyha az HBO éjjeli fél kettő után nem vetítené le a Jackie Brownt. De levetíti, annál is inkább, mert a mester ezen művét minden héten levetíti valamelyik csatorna. Ha lenne véletlenül e Földön olyan ember, aki nem látta volna, annak itt hozzuk szíves tudomására, hogy ez volt az első olyan darabja a jeles férfi életművének, mely rávilágított makacs időkezelési nehézségeire. Ettől és Robert De Niro teljesen felesleges jelenlététől is függetlenül, ez egy egész jó kis film: csak hát nem az egész jó kis filmjeiért szeretjük Tarantinót.

Keddre két sorozat maradt, nota bene egymás után tálalja őket az HBO – annyiban is hasonlítanak, hogy az egyiknek az első részét, a másiknak pedig befejező részét láthatjuk. Utóbbit csak azért ajánljuk szíves figyelmükbe, mert belül vicces kritika szól róla. Szóval az este tízkor kezdődő Kívülállóban végre elkapják El Cuco frakkját, de kilenckor mi már kigyönyörködtük magunkat két igazi ikercsillagban: Lenùban és Lilában. Igen, önök ismét kitalálták: a Briliáns barátnőm második évadját kezdi újra a csatorna. Lehet, hogy ők egy személy valójában? Egy jobbik vagy rosszabbik én lenne a briliáns Lila? Mardosó kérdés, nemde. És most még azt sem mondhatom, hogy hagyjanak fel a tévézéssel.

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.