Az ATV bojkottjára szólít fel Tamás Gáspár Miklós a Klubrádió miatt

  • narancs.hu
  • 2021. május 3.

Interaktív

Szerinte megbocsáthatatlan, hogy a csatorna együttműködik az "antidemokratikus kormánnyal".

Levelet írt a Klubrádió dolgozóihoz, riportalanyaihoz és hallgatóihoz Tamás Gáspár Miklós. Ebben a filozófus az ATV bojkottjára szólított fel, mert mint az már ismert, a Klubrádió által korábban használt egyik frekvencia az ATV-csoporthoz tartozó Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesülethez került.

Tamás Gáspár Miklós szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság „a jog szellemével és betűjével ellentétesen” fosztotta meg a rádiót a Budapest 92.9 MHz-es frekvenciától,

szintén botrányosnak tartja, hogy a régi, 95.3 MHz-es frekvencia a kormányközeli Karc FM-hez került.

"Ezt a sok embert elérő csatornát a kormányzat az ATV csoporthoz tartozó, a Hit Gyülekezete által befolyásolt Spirit FM-nek juttatta. Miután a Klubrádió vidéki elérhetősége már rég megszűnt. A Klubrádió természetesen tiltakozott, a maradék nem kormányzati, nem radikálisan jobboldali sajtó is csóválta azt a néhány fejét" – írja TGM.

Tamás Gáspár Miklós úgy tartja, ha az ATV ellenzéki és pártatlan lenne, nem akarta volna megszerezni a Klubrádió frekvenciáját. 

A filozófus közölte, már akkor szakított a csatornával, amikor az ATV-csoport először pályázott a Klubrádió saját, bejáratott frekvenciájára, de „ezt nem verte nagydobra".

De hogy az ATV most vetélytárs nélkül pályázik és mintegy „királyi adományként” elfogadja az Orbán-kormány kezéből a mástól elbirtokolt zsákmányt, meg kell szólalnom. Indítványom nem eredeti, másoknak is eszükbe jutott már, de nagyobb a baj, nagyobb a szükség. Azt javaslom, hogy a bármilyen értelemben ellenzékiek vagy függetlenek vagy pártatlanok (ez három külön kategória) egységesen bojkottálják az ATV csoport minden médiavállalkozásának minden adását. Az ott dolgozó újságírók és más munkatársak lehetőleg mondjanak föl.

Különösen vonatkozik ez a fölhívás – amelynek remélhetőleg foganatja lesz – értelmiségiekre, szakértőkre, közéleti szereplőkre, föllépő művészekre, akiknek ez csak kisebb kellemetlenség" – áll TGM levélében.

Szerinte senkinek sem szabadna együttműködnie az ATV-vel. A filozófus szerint ugyanis megbocsáthatatlan, hogy az ATV együttműködik "az antidemokratikus kormánnyal egyik szakmai-üzleti-politikai vetélytársuk tönkretételében".

Nem lehet ezek után úgy villogni az ATV képernyőjén, mintha nem történt volna semmi. Ugyanaz történt, mint a Népszabadsággal, a CEU-val, a Magyar Tudományos Akadémiával, az SZFE-vel és még számtalan autonóm intézménnyel, közülettel.

A demokráciaellenes hatalom most a Klubrádióra sújtott le. Aki az ATV-ben nyilatkozik ezentúl (bármilyen színvonalasan), cinkosa lesz ennek a megvetendő akciónak."

Mint ismert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2020 szeptemberében jelentette be, hogy  elutasította a Klubrádió kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH hiányos adatszolgáltatásra hivatkozott. A rádió február 15. óta már csak interneten hallgatható.

Figyelmébe ajánljuk