Arató András a Médiahatóság Klubrádiót érintő döntéséről: "Végtelenül aljas, gyáva döntés"

Belpol

A Klubrádiót működtető Monográf Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak azt mondta, nagy, nemzetközi botrányra számít a rádió ügye miatt.

Magyar Narancs: Döntött a Médiahatóság: érvénytelennek nyilvánította a Budapest 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázati eljárása során a Klubrádió pályázatát. Az eljárásban egyedüli résztvevő volt a Klubrádió. Hogyan értékeli a történteket?

Arató András: Ez egy oltári nagy disznóság. Végtelenül aljas, gyáva döntés. Nem akarja ez a politikai rendszer elviselni, hogy van számottevő olyan hang, mely nem esik hasra a NER nagyszerűsége előtt.

MN: A döntés ellen tizenöt napon belül jogorvoslattal lehet élni. Kihasználják ezt a lehetőséget?

AA: Nyilván be fogunk nyújtani egy keresetet. De csak egy kis adalék: 17 oldalas a Médiahatóság határozata, csak hogy ne legyen egyszerű a jogász munkája. Nálunk nem 50 jogász dolgozik, mint a Médiahatóságnál, hanem egy, de meg fogjuk oldani. Közben zajlik a frekvencia meg nem hosszabbításáról a közigazgatási bírósági ítélet elleni fellebbezés, azt is most kell elkészíteni, a jövő héten kell beadni. Mai napig nem kaptunk a Kúriától végzést az azonnali jogvédelem kérdésében. Vagyis jelenleg párhuzamosan három peres folyamat zajlik. De olyan nagyon nagy illúziókat nem táplálok az iránt, hogy csak azért, mert nekünk a szörnyű jogszabály ellenére is igazunk van, egy bíróságtól tisztes ítéletet kapjunk. Nem ez a tapasztalatunk.

 
Arató András a Klubrádiót működtető Monográf Zrt. elnök-vezérigazgatója.
 

MN: Mire készülnek a perek lefolytatását követően?

AA: Lassan már négy hete, hogy csak az interneten vagyunk hallhatók. Igen jelentős a hallgatottság. A netes rádiók között toronymagasan a legnagyobb a Klubrádió hallgatottsága. Látjuk, hogy többszázszorosára nőtt az internetrádiók forgalma. Ezt kb. úgy lehet jól érzékeltetni, hogy eddig eladtak egy évben egy tucatot közülük, az elmúlt három hónapban meg ötszázat.

Ez azt mutatja, hogy az emberek akarják a Klubrádiót hallgatni.

Az egyidőben bekapcsolt számítógépek száma a nap folyamán 15 és 21 ezer között van, amit kettő hallgatóval kell megszorozni, azt mondják a hozzáértők. És más platformokon is hallgatják a Klubrádiót. Reklámpiac nincs Magyarországon, onnan kiebrudáltak mindenkit, aki független és kritikus. De a hallgatóinktól érkező támogatásokból tudjuk fedezni immár a költségeink 90 százalékát. Az egy nagyon fontos kérdés, hogy a március 15-én induló, félévente esedékes gyűjtési időszakunk mennyire lesz eredményes. Ha eredményes, tudjuk a tevékenységünket folytatni a neten változatlan tartalom mellett. Legfeljebb néhány ökörséget nem kell betartani: nem kell 50 százalék magyar zenét játszani, nem kell akkor is 6 percnyi hírt mondani, amikor egy nyugalmas nyári délutánon 2 percnyi van csak. Ilyen értelemben könnyebbséget jelent  a netes lét, sőt, káromkodni lehet napközben is, nem mintha ez lenne a vágyunk. De volt olyan például, hogy színvonalas rádiójátékot nem tudtunk műsorra tűzni, mert szerepelt benne a "szar" szó.

MN: Elmondható, hogy már berendezkedtek az online módra, és ha másképp nem alakul, így folytatják a jövőben is?

AA: Igen, fenntartjuk ezt az állapotot, határozott szándékunk, benne élünk. Már ősszel elkezdtük felkészíteni a hallgatóinkat, hogy segítsük őket, hogyan tudnak minket hallgatni.

Mert egetverő disznóság, ami itt zajlik. A Médiahatóság érveivel nem is foglalkozom, mert azok egyike sem meríti ki a nevetségesnél jobb kategóriát.

Azt lehet tudni, hogy a Médiahatóság ülésének vége volt tegnap fél egykor, de csak ma délben adták ki az információt, minket is csak ekkkor értesítettek. Miközben tegnap plenáris ülés volt a sajtószabadságról az Európai Unió ülésén. Tegnap este még Kovács Zoltán azt nyilatkozta, hogy Magyarországon rendben van a médiaszabadság, például a Klubrádiónak is jó esélye van, hogy elnyerje a megpályázott frekvenciát. Volt pofája ezt nyilatkozni, mikor valószínűleg már tudnia kellett a döntés eredményét. Vagy lehetséges, hogy a kormányon belüli információk áramlanak rosszul? Nagy nemzetközi botrány lesz ebből meglátásom szerint.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?