Tippek a beltéri ajtók kiválasztásához

  • Fizetett tartalom
  • 2021. május 3.

Interaktív

Sokan nagyon gyakran alábecsülik a beltéri ajtó jelentőségét, amikor lakás vagy otthon berendezésére kerül sor. Elsőre nem mindenki tudatosítja, hogy az ajtók nem csupán térelválasztási funkcióval bírnak, de esztétikailag is hatalmas jelentősége van a tér hangulatának meghatározásában. Egy szerencsésen kiválasztott ajtótípus bútordarabnak is tekinthető, amely a lakás dísze lesz.

Ha beltéri ajtókat vizsgálunk, nem szabad felszínesen csak a színükről szót ejteni. A stílus, formavilág, méret, a lakás hangulatához való illeszkedése éppoly lényeges. Természetesen a funkcionális tulajdonságokról még nem is szóltunk, mint amilyen például a hangszigetelés, a javíthatóság, időtállóság, vastagság, és persze az ár-érték arány.

A beltéri ajtó lényeges tulajdonságai

Érdemes az ajtókra bútordarabként tekinteni, még akkor is, ha nem a legdrágább kategóriában gondolkodunk. Az ajtó ugyanis kifejezetten szem előtt van, hiszen tekintélyes a mérete, nem mellesleg pedig általában több is előfordul belőle lakáson belül. Emiatt meghatározó jelentőséggel bír a lakás atmoszférájának meghatározása szempontjából. Ha nem passzol a környezetbe, folyton zavarni fogja a lakókat. Ennek persze az ellenkezője is igaz lehet: egy jól eltalált beltéri ajtó rengeteget tehet a kellemes hangulat kialakításáért.

Ha betérünk egy beltéri ajtókat kínáló boltba, az eladók rögtön érdeklődnek majd a konkrét igényekről. Például lényeges kérdés lesz a méret, az ajtó anyaga, formája, stílusa, színe, és az egyéb extra tulajdonságok. Sokan kedvelik az üveges verziót, mások a telire esküsznek. A választásnál figyelni kell a jobbos és balos orientálódásra, a nyitással kapcsolatos lehetőségekre, de az olyan apróságokra is, mint amilyen a kilincs.

half-open door of a bedroom

Míg régen a klasszikus, fából készült ajtók uralták a házakat, ma már a modern anyagok és színek jellemzik a választékot. A hagyományos, régi fa ajtók robusztusak, strapabíróak voltak, vonalvezetésük jellemzően nem mutatott nagy változatosságot. Ma már több száz mintából, stílusból, anyagtól függően több tíz színárnyalatból, számtalan méretből és többféle alapanyagból lehet választani, ha valaki beltéri ajtót keres. A kínálat zavarba ejtően széles, de azért megéri foglalkozni a lehetőségek szűkítésével.

Annak ellenére, hogy hatalmas a beltéri ajtók tekintetében a választék, természetesen továbbra is nagy az igény az egyedi megoldásokra is. Anyagtól függően van lehetőség a személyre szabott elképzelések megvalósítására, mindezt pedig stílusban, mintában, színben, vastagságban. 

Hogyan kell beltéri ajtót választani?

Egészen biztos, hogy másként kell ajtót választani egy új ingatlanba, mint egy felújításon átesett otthonba. Míg egy új lakásnál több lehetőség van az ötletek megvalósítására, egy már kész terepen számos adottsághoz idomulni kell.

A külső nyílászárókat semmiképpen sem érdemes kiindulási alapnak tekinteni, hiszen kicsi az esély, hogy egymás mellé kerüljön a beltéri ajtó és az ablak. A padló burkolata már sokkal inkább mérvadó összehasonlítási alap, és érdemes a színekkel, a kontraszttal is játszani, ha lehet. Nem jó, ha túlságosan belesimul az ajtó a színével a lakásba, de azért túl harsány se legyen. Természetesen ne csak a padló színével és mintájával, de a többi bútordarabbal is érdemes összehangolni az ajtót. Jó, ha nincsen túl sok minta egy szobán belül, hiszen az zavaró lehet.  A beltéri ajtók anyaga

Létezik néhány lehetőség, ami az anyagválasztást illeti, érdemes átgondolni, melyik lesz a legmegfelelőbb. A dekorfóliás modellek roppant népszerűek, ami nagyrészt kedvező áruknak és nagyszerű minőségüknek köszönhető. Aránylag kis választékból lehet szemezgetni, cserébe azonban nincsen hosszadalmas gyártási idő, hiszen a vásárlás készletről szokott történni.

A CPL ajtók képezik a következő kategóriát, amelyek előnye a lényegesen nagyobb színválaszték, valamint az egyedi méret lehetősége. Sokkal stabilabb, erősebb anyagról van szó, mint az imént említett dekor esetében, azonban ennek megfelelően drágább is a beszerzés.

Meg kell említeni a festett MDF és fafurnér ajtókat. Ezek egyértelműen a prémium kategóriába tartoznak, sok színárnyalat áll rendelkezésre és méretileg is jól variálható, hiszen kézzel készülnek. A fafurnér ajtó előnye a klasszikus fával szemben, hogy nem változik és szárad oly mértékben, mint a fa.

Mindent összevetve, érdemes komolyan venni a beltéri ajtó kiválasztását, hiszen központi szerepe van ezeknek az elemeknek egy lakáson belül. Nagy mértékben hozzájárul a lakás összképének, atmoszférájának meghatározásához.

Nyilván sok esetben az anyagiak szabnak határt a választásban, de ha van lehetőség, érdemes a stabilitást, az esztétikum kérdését, valamint a lakás hangulatának egészét is megvizsgálni döntés előtt. Ha van rá mód, ki kell kérni szakértők véleményét, hátha elhangzik egy-egy megszívlelendő tanács.

 

Neked ajánljuk