Az Európai Bizottság négy éve vizsgálja a magyar médiahelyzetről szóló panaszt

  • narancs.hu
  • 2020. július 28.

Interaktív

Vita kerekedett a magyar médiaszabadság ügyében.

A sajtószabadság és a magyar média helyzete komoly vitát generált az újságírók és az Európai Bizottság szóvivői közt a bizottsági sajtótájékoztatón hétfőn, Brüsszelben, egy az Indexre vonatkozó kérdés után, írta az Euronews.

Egy újságírói kérdés után a bizottság szóvivője, Dana Spinant azt mondta: aggódnak a magyar médiahelyzet miatt, Vera Jourova bizottsági alelnök májusban ezt az európai parlamenti vitán is szóvá tette.

Ugyanakkor több újságíró rákérdezett  két folyamatban lévő panaszra, az egyik tavalyi, a másik, a Jávor Benedek, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Klub rádió által beadott panasz pedig 2016-os.

A szóvivő azt válaszolta: folyamatban lévő ügyről nem árulhat el részleteket, általánosságban az ügy összetettségén, a beadvány hosszán is múlik, hogy meddig tart egy panasz elbírálása.

„Mivel a média sokszínűsége, a sajtószabadság és a média helyzete fontos az összes tagállamban, főleg Magyarországon, a terület prioritás a bizottság számára. A munka folytatódik a panasz ügyében, és megteszik a szükséges erőfeszítéseket, hogy eredményre jussanak" – tette hozzá.

Catherine Feore észak-ír újságíró erre azt mondta: „ezek üres szavak", és a hosszú, eddig eredménytelen eljárás csak azt mutatta, nem tartja fontosnak a kérdést a bizottság.

Figyelmébe ajánljuk