Egy hét kultúra 2021/02.

  • Narancs
  • 2021.01.13 20:55

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

KÖZKINCS George Orwell (1903–1950), Edgar Rice Burroughs (1875–1950) és George Bernard Shaw (1856–1950) művei is szabadon hozzáférhetővé váltak január 1-jétől, ugyanis 2020 utolsó napján megszűnt az 1950-ben elhunyt írók műveire vonatkozó 70 évnyi szerzői jogi védettség. Így az idén bármilyen engedély nélkül felhasználhatóvá, újra kiadhatóvá és feldolgozhatóvá válnak az említett alkotók eredeti művei, például az Állatfarm, az 1984, Borroughs Tarzan-könyvei, és Shaw drámái is, például a Pygmalion. (A műfordítások esetében azonban a fordító személyéhez kötődnek a jogok, így például Orwell műveinek magyar változata még évtizedekig zár alatt lesz, a műfordító Szíjgyártó László ugyanis 1983-ban hunyt el.) Felszabadult viszont a Nyugat híres szerkesztőjének, Schöpflin Aladárnak (1872–1950) életműve, és Bánffy Miklós (1973–1950) összes könyve is, például az Erdélyi történet-trilógia. A fent említettek mellett pedig Ivan Goll német-francia expresszionista és szürrealista költő műveit, Johannes Vilhelm Jensen, az irodalmi Nobel-díjas dán író könyveit, továbbá a kitűnő német író, Heinrich Mann alkotásait lehet szabadon felhasználni ezentúl.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.