Egy hét kultúra 2021/42.

  • Narancs
  • 2021.10.20 20:55

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

ILLUSZTRÁCIÓ Október 15-én megnyílt a Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (Bienále Ilustrácií Bratislava). A kiállítással egybekötött verseny, amely Európa egyik legrégebbinek és legnívósabbnak számító gyerekkönyv-illusztrációs díjait osztja, január 9-ig tart, és a pozsonyi várban látható. Az idei meghívottak között ráadásul rekordszámú, 15 magyar alkotó szerepel. Az ünnepi megnyitón átadták az idei díjakat is, a zsűri 42 ország több mint 300 illusztrátora közül választotta ki a nyerteseket. A biennálé nagydíját a spanyol Elena Odriozola nyerte el Mixed Feelings című munkájával. Az illusztrátoroknak járó öt Aranyalma-díjat egy koreai, egy mexikói, egy francia, egy orosz és egy kínai alkotó között osztották ki. A díjnyertes műveket nemcsak élőben lehet megtekinteni, hanem a rendezvény honlapján is (bibiana.sk/en/biennial-illustrations-bratislava) – és ezt érdemes is megtenni.

 

FORDULAT Igazi leleplezést prezentált a spanyol irodalmi díj, a Premio Planeta de Novela idei átadója. Az 1952 óta létező elismerés – amely jelenleg az egyik legmagasabb pénzdíjjal járó irodalmi kitüntetés – október 15-én tartott ünnepélyes kiosztóján a bűnügyi regények aktuális sikerszerzőjének számító Carmen Mola spanyol írónőt díjazták La Bestia című könyvéért. Csakhogy a díj kihirdetésekor kiderült: a krimiíró neve három forgatókönyv­írót takar, akik évek óta közösen alkották és jelentették meg ezen az álnéven regényeiket. A három alkotó – Jorge Díaz, Antonio Mercero és Agustín Martínez – nagy meglepetést okozott, ugyanis egészen a díjátadóig az egyébként titokzatos és magáról keveset eláruló Carmen Mola kilétéről csak azt lehetett tudni, hogy egy Madridban született, 40-es éveiben járó, háromgyerekes professzornő, aki szabadidejében írja történeteit. A trió az elmúlt négy évben három regényt írt, ezeket már tíz nyelvre lefordították, s százezres nagyságrendben adták el. Az álnév leleplezése után a három szerző továbbra is tervezi a közös a munkát, mostantól azonban már saját néven.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?