Egy hét tudomány 2021/42.

  • Narancs
  • 2021.10.20 20:55

Interaktív

Rövid hírek: neutron, DNS, túlélő

NEUTRON Eddig példátlan precizitással sikerült megmérni a neutron élettartamát a Los Alamos Neutron Science Center kutatóintézetben az UCNτ berendezés (egy mágneses-gravitációs csapda) segítségével – a Physical Review Letters folyóiratban megjelent mérési eredmény (némi statisztikai bizonytalanság mellett 887,7 másodperc) kétszer olyan precíz, mint a korábbi legpontosabb becslés. A kutatók szerint azért oly fontos a mostani eredmény, mivel hozzásegíthet a korai univerzumban létrejött elemek jelenbéli gyakoriságának meghatározásához. A szabad neutronok rövid (a friss és a korábbi becslések szerint is mintegy negyedórás) létük nyomán elbomlanak egy proton, egy kis tömegű elektron és egy szinte tömeggel nem is rendelkező neutrínó keletkezése közben – e folyamat időbeli lefolyása segíthet megérteni, hogyan alakult a protonok és a héliumatomok aránya a korai univerzumban. A mérés során ultrahideg neutronokat lebegtettek erős mágneses térben, megakadályozva, hogy a részecskék hozzáérjenek a mérés során használt aszimmetrikus tárolócsapda falához.

 

AMERIKA Legalább 150 évvel Kolumbusz 1492-es első utazása előtt tudhattak Nyugat-Európában az amerikai kontinens (vagy legalábbis annak egy része) létezéséről – állítja Paolo Chiesa, az Università degli Studi di Milano irodalmi tanulmányok, filológia, lingvisztika tanszékének professzora. Chiesa kutatásai szerint a Galvaneus Flamma, olasz nevén Galvano Fiamma (1283–1345) ferences szerzetes által latinul írt, végül befejezetlenül maradt Cronica universalis című könyvben található egy figyelemreméltó megjegyzés egy Marckalada nevű földről, amely Grönlandtól nyugatra helyezkedik el. Ez a Terra Incognitae folyóiratban megjelent tanulmány szerint megegyezhet az izlandi forrásokban szereplő, s Amerika észak-atlanti partvidékével azonosítható Marklanddal. Galvano Fiamma alighanem Genovában, szóbeli forrásokból, esetleg messziről érkezett tengerészektől értesülhetett a távoli, tengeren túli, egy kontinens részét alkotó föld létezéséről. A könyvben fennmaradt bejegyzés az első nyom az Amerikára vonatkozó korai ismeretek megjelenéséről a mediterrán régióban, egyben tanúsíthatja a Grönlandon túl elterülő földekről szóló narratíva terjedését az északi tengeri régiótól jóval délebbre, már jóval (a mellesleg szintén genovai születésű) Kolumbusz híres utazása előtt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.