Egy hét tudomány 2021/18.

  • Narancs
  • 2021. május 5.

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

ŰRHAJÓ Négy űrhajóssal a fedélzetén sikerrel landolt a Földön a Crew Dragon Resilience amerikai űrhajó, amely 2021. május 2-án (a tervezetthez képest négynapos késéssel) szállt le a Mexikói-öböl vizére. Az Apollo–8 1968-as repülése óta ez volt az első amerikai űrhajó, amely éjszakai vízre szállást hajtott végre. Az űrjármű bő 167 napot töltött a világűrben: ez volt az Elon Musk által vezetett SpaceX magáncég Crew Dragon többször felhasználható űrhajójának első teljes, üzemszerű repülése (SpaceX Crew–1). Az űrjárművet még 2020. november 16-án indították útjára a Kennedy Űrközpontból egy Falcon hordozórakétával, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra tartó három amerikai és egy japán űrhajóssal. A most leérkezett négy asztronautát váltó legénységgel a tavaly májusban már kipróbált Endeavour kapszula még április 24-én sikerrel dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson, fedélzetén a NASA két, valamint a japán JAXA és az európai ESA űrügynökségek egy-egy űrhajósával.

TŰZHÁNYÓ Új fázisába lépett a még március 19-én kezdődött izlandi vulkánkitörés: az izlandi főváros, Reykjavík mellett működő Geldingadalirből már csak egyetlen hasadék kürtőjén át tör fel az izzó láva, ám ez néhány perces szünetekkel megszakított erőteljes és látványos lávatűzijáték kíséretében jut a felszínre. Az izzó lávacafatok olykor 200–300 méter magasságba repülnek, így ez a lávatűzijáték jól látható Reykjavíkból is. Közben a vulkáni működés intenzitása sem csitult, a lávaszökőkút-kitöréshez kapcsolódó lávafolyam egyesült egy korábbi, a Meradalir völgybe már megérkezett lávanyelvvel. A lávaöntéses (effuzív) kitörés során az Universitatea Islandia április végén kelt adatai szerint 18,5 millió köbméternyi, nagy mélységből feltörő láva terült szét több mint 1 négyzetkilométer területen, átlagosan mintegy 15 méter vastagon beborítva a felszínt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.