Egy hét kultúra 2021/18.

  • Narancs
  • 2021. május 5.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

KUSZAMA A japán kortárs képzőművészet egyik világsztárja Kuszama Jajoi. Az 1929-ben született alkotó óriási színes szobrai és installációi csak egy részét képezik a sokoldalú alkotó művészetének, Kuszama ugyanis a festészettől kezdve a performance-okig rengeteg műfajban kipróbálta magát. Kiotói művészeti tanulmányai után már Japánban sikeresen tartott kiállításokat, pedig akkoriban nem volt könnyű az országban nőként bekerülni a művészeti szcénába. 1957-ben költözött New Yorkba, ahol 1973-ig élt és alkotott, majd visszatért szülőhazájába. Ikonikus pöttyös műveit most több helyen láthatjuk. Aki elég messze tud utazni, az élőben is megtekintheti óriási szobrait a New York Botanical Garden Kusama: Cosmic Nature című kiállításán. Persze távol maradva is érdemes legalább a tárlat honlapját fotókért böngészni. Ha pedig kedvet kaptunk az életműhöz, akkor egy online kiállítással is vigasztalódhatunk. A berlini Gropius Bau Yayoi Kusama: Eine Retrospektive című nagyszabású, hét évtizednyi életművet áttekintő tárlatát ugyan élőben is tervezték megnyitni, de a szigorodó németországi járványügyi korlátozások miatt a rendezvény csak digitális formában tudott elstartolni április 24-én. Öröm az ürömben, hogy így legalább otthonról is gyönyörködhetünk a fantasztikus művekben és a kiállításhoz készített videókalauzokban. A New York-i tárlat október 31-ig, a berlini augusztus 15-ig lesz látható, utóbbi remélhetőleg nemsokára a látogatók számára is kinyithat.

TÁRSADALOM Május 1-jén kiosztották a SozialMarie – Prize for Social Innovation elismeréseit. A társadalmi innovációt 2005 óta támogató szervezet minden évben 15 kelet-közép-európai projektet díjaz. Az idén Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Horvátország és Szlovénia területéről érkező 299 pályázat közül a nemzetközi zsűri egy magyar kezdeményezést is beválasztott a három fődíjas projekt közé. A 15 ezer euróval járó első díjat az osztrák Labour Disputee and Care vihette haza, az Ausztriában dolgozó migrációs hátterű házi gondozók önszerveződő kezdeményezése, amelynek célja az országban dolgozó mintegy 60 ezer, munkajog és szociális szolgáltatások által nem védett házi gondozó érdekképviselete. A 10 ezer eurós második helyezést a magyar Utcajogászok Egyesületének Járvány-jogsegély projektje nyerte el, akik elkötelezett ügyvédek egy csoportjaként hajléktalan és lakásszegénységben élő embereknek nyújtanak szociális és jogi segítséget, a járvány okozta növekvő válsághelyzetben új módokat találva a segítségre szorulók elérésére. A dobogó harmadik helyére a horvát–osztrák–szlovén MADE IN: Crafts and Design Narratives projekt került, amely a kézművesipar számára teremtett új és modern megjelenési platformot. A további 12 nyertes pályázat között még két magyar szervezet szerepel: az élelmiszer-pazarlás megoldására applikációt fejlesztő Munch, illetve a Telenor Magyarország és a Kórházsuli Alapítvány közös, otthoni oktatást támogató projektje. A díjazott kezdeményezésekről az érdeklődők részletesen olvashatnak a sozialmarie.org oldalon.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.