rés a présen

„Egy túrába belefér”

Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója

  • rés a présen
  • 2019. szeptember 1.

Interaktív

rés a présen: Hogyan kerültél a Zempléni Fesztivál vonzáskörébe?

Csatlósné Komáromi Katalin: A Zempléni Fesztivál, pontosabban Zempléni Művészeti Napok szervezőit 1996-ban ismertem meg. A bodrogkeresztúri Faluház – ott dolgoztam – Merényi Judit fesztiváligazgató megkeresésére csatlakozott a térség rangos komolyzenei fesztiváljához. Az első koncert, amelynek szervezésében részt vettem, a helyi görögkatolikus templomban zajlott, Zádori Mária főszereplésével. Ezt követően minden évben részese volt a tokaj-hegyaljai település a programsorozatnak. A sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatójaként, mint a fesztivál kiemelt partnerszervezetének a vezetője szerteágazó tevékenységért vagyok felelős, immár 17 éve. Turjányi Miklós fesztiváligazgatóval és Hollerung Gábor művészeti vezetővel együtt munkálkodom a fesztivál sikeréért.

rap: Hogyan veszi ki részét Sárospatak a fesztiválból?

CSKK: Sárospatak a fesztivál központja. A jelentős programelemek mellett sokféle hasznos turisztikai információval is ellátjuk a hozzánk érkezőket. A nyitókoncert az idén is a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának udvarán lesz. A szépen megvilágított könyvtárszoba, a Lorántffy-loggia ad keretet a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjének, vendégük Balázs-Piri Soma, a 2108-as Virtuózok egyik korcsoportgyőztese. A nyitónap mindig izgalmas szervezői feladat, a nyitó hangversenyen kívül délután kiállítás nyílik, este jazzkoncert is lesz. Utóbbinak és a többi Esti Jazz/Esti Folk programnak az idén új helyszíne lesz: a Sárospataki Képtár előtti tér, a Szent Erzsébet úton. Az A megérthető zene című program is költözik, a Wáberer Sportcentrum ad otthont az előadásnak. Ezen a családi programon Beethoven IX. szimfóniájának negyedik tételét elemzi a karmester. Akik a Bazilika Minorba látogatnak augusztus 15-én, magyarországi ősbemutató részesei lehetnek a Szent Efrém Férfikar előadásán. A zárókoncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar adja, vendégük Karasszon Eszter. A spanyol vendégkarmester: Ricardo Casero.

rap: Mettől meddig tart az idei fesztivál?

CSKK: A fesztivál augusztus 9-én kezdődik. Az első hétvége után a népszerű Kirándulókoncertek várják az érdeklődőket. Ezt a programelemet a Zempléni Fesztivál „alkotta”. Hollóháza, Pálháza, Taktaharkány, Bekecs, Erdőhorváti, Újhuta települések különleges helyszínei adnak otthont neki. Folytatódik az Egy nap… című sorozat is. Mád, Tarcal, Tolcsva érintésével. Az előadók: Megyesi Schwartz Lúcia és Bizják Dóra, Jávor Ferenc és Dunai Tamás, a Hurdy-Gang Trió, Bolba Éva és a JAZZterlánc. A záró hétvégén ellátogat a fesztivál a bodrogkeresztúri Henye Borbárba, Kassán a Rodostó házban a Rákóczi emlékévhez kapcsolódva lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar és ismét lesz FILMharmonikusok koncert a tokaji Fesztiválkatlanban. Augusztus 18-án zárul az eseménysor a Varga Bendegúz Quintet esti jazzprogramjával.

rap: Mit nézzünk meg Sárospatakon a fesztiválon kívül?

CSKK: Sárospatak sok-sok látnivalót kínál, ezek megtekintése kellemesen összehangolható a fesztiválprogramokkal. A már említett Rákóczi-vár és környezete megkerülhetetlen. Az 1531-ben alapított Sárospataki Református Kollégiumot, a Nagykönyvtár épületét látni kell. A Bazilika Minor és a szomszédos Szent Erzsébet-ház a katolikus egyházi értékeket állítja a középpontba. Igazi képzőművészeti kincseket rejt a Sárospataki Képtár. Makovecz Imre munkásságát több épület őrzi városunkban. Ezek felkeresése egy túrába belefér. Az alkotások méltán reprezentálják az organikus építészet elemeit. A természetjáróknak a megyer-hegyi Tengerszem felkeresését ajánlom, de kerékpártúrákra is van lehetőség a környéken. A Végardó Fürdőben tett strandolás után jöhet a borkóstolás helyben, vagy a szomszédos hercegkúti világörökségi címmel kitüntetett pincesorokon.

Figyelmébe ajánljuk