Tartalom

MaNcs 31. évf. 31. sz. (2019-08-01)

Publicisztika

Gabriela Rogowska

Publicisztika

Lángoló szivárvány

Lengyelország a białystoki támadás tükrében

Záptojások, petárdák, vizelettel teli palackok, megalázó gesztusok és szavak röpködtek az Egyenlőség Menetének mintegy ezer résztvevője felé július 20-án, szombaton Białystokban. Az események okozta felháborodás szinte semmiség a közömbösség tengeréhez képest, ami lassan megfojtja civilizációnkat.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az angol Weimar

Nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy az Egyesült Királyság új miniszterelnökét sült bolondnak, magamutogató, narcisztikus bohócnak lássuk, akit pusztán a fatális véletlen, valami kiszámíthatatlan rendszerhiba katapultált Európa egyik legerősebb országának az élére.

A szerk.

A szerk.

Ki köp majd a sírotokra?

Hétfőn eltemették Heller Ágnest. Magyarország kormánya a füle botját sem mozdította, sem a halála, sem a temetése alkalmából. Heller világhírű filozófus volt, publikációi világszerte a legrangosabb fórumokon láttak napvilágot, nevét ismerték s tisztelték közel és távol, hazánk nagyobb dicsőségére.

A szerk.

A szerk.

Veszélyben a rendszer

A 2011–2012-es tüntetések óta nem volt ekkora felfordulás Oroszországban. Az elmúlt hetekben ezrek vonultak az utcákra tiltakozásul az ellen, hogy a kormány több ellenzéki politikust eltiltott a részvételtől a szeptemberben esedékes moszkvai önkormányzati választáson. Volt olyan nap, amikor több mint 20 ezren tüntettek. Közülük 1400 embert vettek őrizetbe, a tömegoszlatásokban sokan megsérültek.

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Egotrip

Tarhálás és képviselet

Néhány éve kiszivárgott az amerikai demokrata párti kongresszusi képviselők belső frakcióeligazításának az a részlete, amely azt javasolja az új törvényhozóknak, hogy napi négy órát szánjanak a telefonálgatásra a potenciális anyagi támogatóknak. Különben a következő kampányukra nem lesz elég pénzük.

Belpol

Belpol

„Szépen hazaküldik az elkövetőt”

Solt Ágnes szociológus arról, hogy miért ússzák meg a gyerekverők

Gyermeket verni nemcsak undorító dolog, de súlyos bűncselekmény is – ám Magyarországon kevés eljárás indul a kiskorú veszélyeztetése miatt. Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) tudományos főmunkatársa tanulmányt írt arról, hogy miért nem védjük meg a gyerekeinket brutális hozzátartozóiktól. Hol ereszt a rendszer?

Belpol

Lázár János hosszú árnyéka: újrázhat-e Márki-Zay?

A polgármesteri címért jelen állás szerint Márki-Zay Péter és Grezsa István küzd majd az őszi önkormányzati választáson. Előbbi független, utóbbi önálló jelöltnek vallja magát. A megosztott városban mindenki a másikat teszi felelőssé a gyűlölködésért, a félelemkeltésért.

Belpol

„Nem kegyelt város”

Árendás Péter és Turcsik Viktor iskolaigazgatók a budaörsi kinevezési botrányról

Hiába támogatta őket a tantestület és a szülők elsöprő többsége, a minisztérium visszadobta Árendás Péter, az Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium, valamint Turcsik Viktor, a Herman Ottó Általános Iskola igazgatójának intézményvezetői pályázatát, kinevezésüket öt helyett egy évre hosszabbította meg. A budaörsi pedagógusok politikai okokat sejtenek az eljárás mögött.

Sorköz

Könyv

Sorköz

Bizonytalan vizeken

Závada Pál: Hajó a ködben

Az a morális dilemma, amelyet a fölháborodott Márai a maga részéről egyértelműen eldönt rövid bejegyzésében, a Závada-művet is végigkíséri

Könyv

Sorköz

A tündérkeresztanya

A múlt év egyik nagy meglepetéseként Kiss Judit Ágnes mesekönyvvel jelentkezett: a Babarókáról szóló történetek remek tükröt mutattak a néha idegesítő, de persze aranyos, óvodás korú gyerekekről és a cseppet sem tökéletes, de szintén szerethető szülőkről.

Könyv

Sorköz

Van képük hozzá

Sárközy Réka: Kinek a történelme?

A rendszerváltást megelőző évek egyik leg­izgalmasabb fejleménye volt a közelmúlt magyar történelmét tabudöntő merészséggel, erős személyességgel tárgyaló, az oral historyt, azaz a kortársi visszaemlékezéseket középpontba állító történelmi dokumentumfilm műfaj (újjá)születése és méltó közönségsikere.

Zene

Koncert

Zene

Jasna Jovićević

Jasna Jovićević koncertje előtt nem gondoltam volna, hogy a formák feltétlen és alázatos tiszteletét fogom kihallani egy avantgárd jazztrió játékából, de ez történt, amikor végighallgattam friss lemezük bemutatóját.

Lemez

Zene

Schumann–Jost: A költő szerelme

A két CD-t tartalmazó kiadvány egyik lemezén Schumann két dalciklusát (A költő szerelme, op. 48; Dalcsokor, op. 39) énekli Stella Doufexis (1968–2015) Daniel Heide zongorakíséretével, a másikon a korán elhunyt görög-német mezzoszoprán özvegye, Christian Jost 21. századi átdolgozásában és a közepes tenor, Peter Lodahl előadásában, a szerző által vezényelt Horenstein Ensemble kíséretével halljuk a Dichterliebét.

Zene

„Nem a húrokon múlik”

Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere

Huszonkét évesen minden idők egyik legfiatalabb koncertmestere, saját kvartettje van, rengeteg szólókoncertet ad, és még a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust is megszervezte. A hegedűművésszel a zenésszé válásról, az amerikai és európai zeneoktatás különbségeiről beszélgettünk. Meg arról, hogy mi van, ha a koncertmester és a karmester merőben mást gondol az előadandó műről.

Lemez

Zene

Lee Ranaldo/Jim Jarmusch/Marc Urselli/Balázs Pándi

Van valami sajátos báj abban, hogy összeáll néhány jeles muzsikus (bár az egyiket inkább filmkészítőként ismerjük), akik még sohasem zenéltek együtt, és gyakorlatilag szabad improvizációként, vágatlanul egy ültő helyükben felvesznek öt, összességében egy egész lemezt kitevő darabot.

DVD

Zene

Wagner: Lohengrin

Bayreuth tavaly nyárra kiszemelt Lohengrinje, Roberto Alagna végül visszariadt énekesi komfortzónájának elhagyásától, s helyette Piotr Beczała vállalta a címszerepet – közös szerencsénkre.

Koncert

Zene

Alkalmazkodni élvezet

Jam session a Fesztivál Akadémián

Pontosan egy nemzedékkel fiatalabb ta­nács­adóm szokta emlegetni evidenciaként: mégiscsak a kamarazene a legjobb. Főszereplő is vagy, epizodista is, és közben megtanulod, mi az alkalmazkodás.

Koncert

Zene

Robbant

Iggy Pop Budapesten

A punk keresztapja, a stage diving feltalálója és a rock and roll nagy túlélője tisztességes punkkoncertet adott a Budapest Parkban. Tisztességeset, mert mindenki azt kapta, amiért jött: nagy slágereket, tévedhetetlen beszt­ofot, és persze a rockzene utolsó örökmozgóját Mick Jagger mellett, aki még ma is tud mindent, amit félszázada tudott.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Mazdaznan és hangdizájn

Re:flex – Kortárs tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán

A Bauhaus (1919–1933) indulásának centenáriumi évében szerte a világon számos kiállítás tiszteleg a művészeti mozgalom emlékének. Magyarország persze nem versenyezhet a Németországban megtalálható anyaggal – amit fel tudunk mutatni, az leginkább a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep (1931), továbbá azok a magyar származású művészek, akik a weimari és a dessaui Bauhausban alapozták meg nemzetközi hírnevüket.

Interaktív
Tudomány

Mielőtt nyerni kezd a rák

Tudomány

Méhnyakszűrést minden nőnek!

Bár hivatalosan 2013 óta működik a védőnői méhnyakszűrés programja, a gyakorlatban az elmúlt másfél évben igencsak döcögött, a legtöbb helyen nem is volt szűrés. A védőnők egy része amúgy sem szívesen csinálná, de erre lenne megoldás, ha a politika is támogatná.

Műholdas megakonstellációk

Tudomány

Mint égen a csillag

Az idén álltak pályára először nagyobb számban olyan műholdak, amelyek idővel százas-ezres darabszámú óriás szatellitrendszerekbe rendeződve mindenhová eljuttatják majd az internetet. S még ennek sem örül mindenki.

Gasztro
Élet + Mód

Hulladékmentes életvitel a magyar mindennapokban

Élet + Mód

„Egy-két hónap alatt rutinná válik”

Vászonszatyorral és bambusz fogkefével a bolygó megmentéséért? Annak jártunk utána, mit tehet a „zero waste / nulla hulladék” mozgalom a gyakorlatban, céljaik hogyan valósíthatók meg a hétköznapokban, és mennyire drága környezettudatosan élni?

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

Tarr Béla: Bűntény, amit ezekkel az emberekkel csinálnak

Tarr Béla filmrendező

Lassan tízéves az utolsó filmje, de a rendezést nem hagyta abba. Legutóbb júniusban, a Bécsi Ünnepi Hetekre készült, hajléktalan emberekről szóló előadását, a Missing People-t láthattuk, de a tavalyelőtti amszterdami életmű-kiállítására is készített egy videoinstallációt. Noha Budapesten találkoztunk, úgy tűnik, Magyarországon még sokáig nem vállal munkát.

Film

Mikrofilm

Az unalom gyönyörré lesz

A 25 éves Sátántangóról

Kevés filmnek változik úgy a megítélése és a filmtörténetben betöltött pozíciója, mint a Sátántangóé. Premierje idején számos kritikus tökéletesen egyedülállónak tartotta monstruozitása, gyönyörűsége vagy bátorsága okán.

Film

Mikrofilm

Wine Country

A tapasztalat azt mutatja, hogy a Kerülőutak című film megtekintése után az avatott filmrajongók jelentős része szinte azonnal borszakértővé avanzsál és igyekszik a tannin, a házasítás és a filoxérajárvány szavakat minél többször belecsempészni a baráti beszélgetésekbe.