Esemény

Esemény - Depardieu és Hobo szaval

  • - urfi -
  • 2014. október 5.

Interaktív

A Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat azzal a céllal alapította Szőcs Géza államtitkár 2012-ben, hogy a költői Nobel-díj szerepét töltse be a világ irodalmi életében. Online felületünkön részletesebben taglaltuk (lásd: A három testőr megvív a költészetért), hogy a nemes szándék, a magas pénzjutalom és a rangos díjazottak ellenére ez többek között azért sem lehetséges, mert a vállalkozás túl közel áll a politikához, és mert Szőcs Géza képtelen visszafogni magát. A miniszterelnök főtanácsadója egyben a díj alapítványának kuratóriumi elnöke, a zsűri elnöke, a díjat hivatalosan alapító Magyar PEN Club elnöke, minden rendezvény házigazdája és így tovább. A hétfő esti ünnepségen verset is szavalt, saját pálinkájával kínálta a vendégeket, és karmesterként is debütált: a három sztárvendéget vezényelte.

Érthetetlen, hogy a díj egyetlen budapesti bemutatóját miért egy kis vízivárosi pincében tartották, és miért csak a meghívott keveseknek. Pedig olyan csudát ritkán lát a pesti publikum, hogy Gérard Depardieu verset mond, ráadásul Hobóval karöltve… Rendes helyszín és szervezés mellett bizonyára összejött volna pár száz ember, akik így a harmadik sztár, a libanoni Adonis arab nyelvű felolvasásával is szembesültek volna – márpedig aki ezt a tüneményt megtapasztalja, talán az alkalomra kiadott verseskötetét is hazaviszi. (A másik nagydíjas, az ugyancsak kiváló Yves Bonnefoy a pécsi díjátadó után egészségi okokból hazautazott.) Ugyanazokat a verseket skandálta a költő, dörmögte magyarul Hobo és ripacskodta el franciául Depardieu, hogy aztán két sikerületlen megzenésítést is kapjunk ráadásnak. Ez elég attrakció volt ahhoz, hogy a rengeteg formalitást elviseljük, de amikor a jó ég tudja, mi okból egy tuvai sámán kezdett átszellemült kántálásba, elhagytuk a helyszínt.

Kapucinus ház, szeptember 1., képek és videók a magyarnarancs.hu-n

 

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.