Tartalom

(2014-09-04)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Diákcsemege

Hétfőn megkezdtük V. Nemzeti Tanévünket. A fülkeforradalmi időszámításunk szerinti eseményt Balog Zoltán, az oktatásért is felelős miniszter celebrálta a tizenegyedik kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában, ahol évnyitó beszédet mondott.

A szerk.

A szerk.

Ahol a sírok

A maláj repülőgép lelövése után mindenki elszántnak mutatkozott, értjük ez alatt az ­uniós tagországokat, kivéve, hogy valójában senki nem volt elszánt, hogy miért, arról is sokat írtunk, ki pénzért, ki piacért, ki kényelemből nem volt az.

Publicisztika
Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Egotrip

Széken lebegni

Ja, és ha még nem mondtam volna: a (mű)(ford.) természetesen nem szavakat fordít, hanem szövegeket.

Külpol

Interjú

Külpol

„Kockázat nélkül nemzeti hős”

Krasznay Csaba kiberbiztonsági kutató

Mekkora szerepe van a kiberhadviselésnek az újkori katonai konfliktusokban? A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusát erről és a Snowden-ügy tanulságairól is kérdeztük.

A gázai háború vége

Külpol

Vesztesek klubja

Majdnem két hónapig tartott Izrael és a Hamász háborúja, amelyet a múlt héten zárt le az Egyiptom közvetítésével kikalapált, egy hónapra szóló tűzszüneti megállapodás. A több mint 2100 gázai palesztin halálos áldozatot követelő harcok a másik oldalon is szokatlanul súlyos veszteségeket okoztak: hetven katona mellett hat polgári személy vesztette éle­tét. A palesztin oldalon nem lehet elkülöníteni a két kategóriát, hiszen a Hamász iszlamista szervezetként nem a nyilvánosság figyelő szeme előtt tevékenykedik. A hatalommegosztás terén persze pozíciói megerősítésére törekszik, és ettől nem független a most lezárult háború kirobbanása sem.

Hogyan jutott idáig az ukrán válság?

Külpol

Felforgatók, diverzánsok

A múlt héten az oroszbarát ukrajnai szakadárok jelentős, közvetlen katonai segítséget kaptak Oroszországtól. Moszkva változatlanul tagadja, hogy reguláris erői be­avatkoznának a harcokba, s az oroszbarát csoportok sikerét kizárólag azok határozott fellépésének tulajdonítja.

Belpol

Belpol

Magára maradt - Esztergom önkormányzati választás előtt

2010-ben Esztergom lakossága tíz év után leváltotta a fideszes Meggyes Tamás polgármestert, és elsöprő többséggel Tétényi Éva független jelöltet választotta meg. Az idei polgármester-választáson Romanek Etelka (Fidesz–KDNP) lesz a legnagyobb ellenfele. A helyi MSZP elnöke függetlenként indul.

Könyv

Interjú

Könyv

„A feldolgozott állomány is veszélyben van”

Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár új főigazgatója

Egy év interregnum után nevezték ki az OSZK élére. A könyvtáros és arabista szakember szívesen költöztetné a Magyar Rádió székházába a nemzeti könyvtárat, csaknem egymilliárdos gyorssegélyt kért a kormánytól, és igyekszik távol maradni a MaNDA-tól.

Film

Jön a Magyar Filmhét

Film

Oszkár, alig változtál!

A magyar filmgyártás megújult, új magyar filmes világ van új magyar filmmustrával. A frissen alapított Magyar Filmakadémia filmhetet szervez, ezzel vége az Andy Vajna-féle filmes rendszerváltásnak, kezdődhet a szép, új világ.

Film

Film

Nem ilyen lovat akart

Arnaud des Pallières: A lázadás kora – Michael Kohlhaas legendája

Ha ez lenne az első feldolgozás Kleist igazságkeresőjének óriási történetéből, akkor mondhatnánk, hogy korrekt próbálkozás, de néhányon már túl vagyunk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Uszoda a zsinagógában

[csend] – Egy Holokauszt-kiállítás

A kiállítás szögletes zárójelek közé szorult címe egyfajta elkülönülést jelez; mintha a fogalom leválna a művekről, és valami másra utalna.

Zene

Lemez

Zene

Az ismeretlenben

FaltyDL: In The Wild

Elismerésre méltó az a merészség, amellyel FaltyDL prezentálja az új albumát: a hátsó borítón a számlista alatt ugyanis egy hatalmas Sorry! felirat olvasható. Mert az In The Wild, a művész negyedik nagylemeze nagyjából mindentől eltér, amit eddig csinált.

Lemez

Zene

World music: nagyon

sok lemezt kell meghallgatni ahhoz, hogy három ilyen ellenállhatatlan anyagra találjunk, és még annál is többet, hogy a hallatlan újszerűség közös jegyük legyen.

Interaktív

Rádió – MR1-Kossuth rádió

Interaktív

Istenfüggők – Határok nélkül – a kultúráról

Mire megtudjuk, hogy Gérard Depardieu-t könnyebb átugrani, mint megkerülni, már olyan magasan van az ingerküszöbünk, hogy erre szinte fel sem kapjuk a fejünket. Pedig mi csak egy laza kis szombat esti, határon túli kultúrkörképhez készültünk, a végén meg nemcsak a korpulens francia, akarom mondani orosz sztár testi valójához kerülünk közelebb, de a Szent Korona gyógyító erejéhez is.

Riport

Feketemunka-balesetek

Riport

Kötél nélkül

Bár az esetek túlnyomó többségét eltitkolják, és megbízható statisztikák sincsenek, a feketegazdaság bővülésével nő a feketemunka során elszenvedett balesetek száma is. Az áldozatok vagy hozzátartozóik ilyenkor kilátástalan jogi helyzetbe kerülnek.

Gasztro
Lélek

Coworking, a közösségi irodatér

Lélek

Munka és társak

Leáldozóban a hagyományos irodai munkavégzés ideje. Az elmúlt évtizedben megnőtt azoknak az állásoknak a száma, amiket otthon, az ágyban vagy egy kávéházban ücsörögve is tökéletesen el lehet végezni. A pizsamára és az eszpresszóra a közösségi iroda, a coworking munkamodell ad alternatívát.

Tudomány

Ebola: gyógyír a járványra?

Tudomány

A tű fokán

Minden idők legpusztítóbb Ebola-járványa nyomán kiderült, hogy a gyógyszergyárak igenis dolgoznak az ellenszeren, és az első eredmények biztatóak. De miért nem sikerült korábban?

Tévétorrent