Ferencváros online kórussal állított emléket a 2008-2009-es romagyilkosságok áldozatainak

  • narancs.hu
  • 2021. február 23.

Interaktív

Kategorikusan szembeszállnak a rasszizmussal.

Ferencváros egy alkalmi online kórussal állított emléket a 2008-2009-es romagyilkosságok áldozatainak, osztotta meg Ferencváros Önkormányzata a Facebook-oldalán.

Mint írják: "A rasszista sorozatgyilkosság nemzeti tragédia és a rendszerváltás utáni Magyarország legsúlyosabb terrorcselekménye volt. 2009. február 23-a a tatárszentgyörgyi gyilkosság dátuma. A gyilkosok ekkor apját és fiát, Csorba Róbertet és ötéves fiát, Csorba Robikát is megölték. Bár nincs hivatalos gyásznapja az eseményeknek, a kisfiú halálának napja joggal lehet egy konszenzusos megemlékezés dátuma. A megemlékezés arra is szolgál, hogy minden jóérzésű magyar állampolgár világossá tegye: a nemzet egységét nem lehet aljas és gyáva terrorcselekedetekkel megtörni."

Döme Zsuzsanna Suzi, a IX. kerület kultúráért felelős alpolgármesterének kezdeményezésére egy szimbolikusnak számító „cigány kesergőt” énekelt el a kórus, amely kerületi és nem kerületi, roma és nem roma lakosokból állt. Előadásukkal azt is üzenik, hogy kategorikusan szembeszállnak a rasszizmussal.

Megjegyzik: A fellépőkhöz a kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzaton és a helyi művészeti és ifjúsági intézményeken (Karaván Színház, Konkáv, Ferencvárosi Művelődési Központ Női Kara és a Közgazdasági Politechnikum) keresztül jutottak el. A Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus karnagya által vezetett alkalmi énekkar tagjai otthonukban vették fel szólamaikat, amelyeket később vágtak össze egy kisfilmmé. A végeredmény itt látható és hallható.

Figyelmébe ajánljuk