A Facebook törölte a mianmari állami tévécsatorna oldalát

  • narancs.hu
  • 2021. február 22.

Interaktív

Egy nappal azután, hogy eltávolította a hatalmat február 1-jén puccsal átvevő hadsereg oldalát.

A Facebook hétfőn törölte platformjáról az MRTV mianmari közszolgálati televíziós csatorna oldalát, egy nappal azután, hogy eltávolította a hatalmat február 1-jén puccsal átvevő hadsereg oldalát.

Rafael Frankel, a Facebooknak az ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős közpolitikai igazgatója az EFE spanyol hírügynökségnek elküldött e-mailben a lépést azzal indokolta, hogy az MRTV és MRTV live oldal üzemeltetői megsértették a Facebook közösségi irányelveit, egyebek között erőszakra buzdítottak. Az állami televízió által vasárnap este közzétett nyilvános bejegyzésben a mianmari katonai junta figyelmeztette a puccs ellen hetek óta tüntető embereket: a "konfrontáció útja emberéletekbe kerülhet".

A hadsereg utasítására Mianmarban zárolt Facebook vasárnap hasonló okokból törölte a hadsereg Tatmadaw True News Information nevű oldalát. A Facebook február közepén elkezdte korlátozni a mianmari hadsereg oldalainak láthatóságát, mivel azzal vádolta a fegyveres erőket, hogy folyamatosan álhíreket oszt meg különböző profilokon keresztül.

A Facebook – amelynek becslések szerint mintegy 22 millió felhasználója van Mianmarban – ezenkívül elkötelezte magát amellett is, hogy "megvédi a mianmari állampolgárok tízmillióinak véleménynyilvánításhoz való jogát". A fegyveres erők a hónap elején utasították a távközlési hatóságokat, hogy blokkolják a Facebookhoz és a hozzá köthető oldalakhoz való hozzáférést annak céljából, hogy "megőrizzék az ország stabilitását".

A délkelet-ázsiai országban november 8-án tartottak választásokat, amelyen Aung Szan Szú Kjí, Mianmar de facto vezetőjének pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben, a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott. Az országot 1962-től 2011-ig vezető katonaság az eredmények felülvizsgálatát követelte szabálytalanságokra hivatkozva, majd február 1-jén erőszakkal átvette a hatalmat, és őrizetbe vett több politikai vezetőt, köztük Aung Szan Szú Kjít és az államfőt is.

A puccs nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyeket a junta mind ez idáig nem tudott elfojtani. A tüntetéseken eddig három ember vesztette életét.

A katonai puccsal csütörtökön megjelent lapszámunkban is foglalkoztunk:

Arról pedig, hogy a Facebook hogyan moderálja a felületén megjelent tartalmakat saját döntései szerint és ezek miylen problémákat vetnek fel, itt írtunk részletesen:

 

Figyelmébe ajánljuk