A Facebook törölte a mianmari állami tévécsatorna oldalát

  • narancs.hu
  • 2021. február 22.

Interaktív

Egy nappal azután, hogy eltávolította a hatalmat február 1-jén puccsal átvevő hadsereg oldalát.

A Facebook hétfőn törölte platformjáról az MRTV mianmari közszolgálati televíziós csatorna oldalát, egy nappal azután, hogy eltávolította a hatalmat február 1-jén puccsal átvevő hadsereg oldalát.

Rafael Frankel, a Facebooknak az ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős közpolitikai igazgatója az EFE spanyol hírügynökségnek elküldött e-mailben a lépést azzal indokolta, hogy az MRTV és MRTV live oldal üzemeltetői megsértették a Facebook közösségi irányelveit, egyebek között erőszakra buzdítottak. Az állami televízió által vasárnap este közzétett nyilvános bejegyzésben a mianmari katonai junta figyelmeztette a puccs ellen hetek óta tüntető embereket: a "konfrontáció útja emberéletekbe kerülhet".

A hadsereg utasítására Mianmarban zárolt Facebook vasárnap hasonló okokból törölte a hadsereg Tatmadaw True News Information nevű oldalát. A Facebook február közepén elkezdte korlátozni a mianmari hadsereg oldalainak láthatóságát, mivel azzal vádolta a fegyveres erőket, hogy folyamatosan álhíreket oszt meg különböző profilokon keresztül.

A Facebook – amelynek becslések szerint mintegy 22 millió felhasználója van Mianmarban – ezenkívül elkötelezte magát amellett is, hogy "megvédi a mianmari állampolgárok tízmillióinak véleménynyilvánításhoz való jogát". A fegyveres erők a hónap elején utasították a távközlési hatóságokat, hogy blokkolják a Facebookhoz és a hozzá köthető oldalakhoz való hozzáférést annak céljából, hogy "megőrizzék az ország stabilitását".

A délkelet-ázsiai országban november 8-án tartottak választásokat, amelyen Aung Szan Szú Kjí, Mianmar de facto vezetőjének pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben, a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott. Az országot 1962-től 2011-ig vezető katonaság az eredmények felülvizsgálatát követelte szabálytalanságokra hivatkozva, majd február 1-jén erőszakkal átvette a hatalmat, és őrizetbe vett több politikai vezetőt, köztük Aung Szan Szú Kjít és az államfőt is.

A puccs nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyeket a junta mind ez idáig nem tudott elfojtani. A tüntetéseken eddig három ember vesztette életét.

A katonai puccsal csütörtökön megjelent lapszámunkban is foglalkoztunk:

Arról pedig, hogy a Facebook hogyan moderálja a felületén megjelent tartalmakat saját döntései szerint és ezek miylen problémákat vetnek fel, itt írtunk részletesen:

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.