Snoblesse oblige

Fesztivál - programok

  • 2012. szeptember 30.

Interaktív

"Hamar kiszikkadt álom-édenem, / kaptam helyette a világot! / Májusi koszorú csak egy terem, / csak egyszer nyílnak a virágok." (Karel Hynek Mácha; Tandori Dezső fordítása)

szeptember 1.

szombat

10.00 Pozsonyi Piknik

Újlipótváros immár hagyományos szezonnyitó fesztiválja egy egész napig. Csáki Judit munkatársunk mond köszöntőt, lesz Keil Ernő fúvószenekari ébresztő, Krizsó Szilvia, Sunshine Love- és Butterfly Effect-koncert, opera-előadás, Dunai Tamás és Ökrös Ottó francia sanzonjai, Radnóti-versek, részletek a Hegedűs a háztetőn, valamint a Kutya a Naftalinban előadásból, kiflisütő verseny és parti.

(Nagyszínpad, Bp. XIII., Pozsonyi út és Budai Nagy Antal u. sarok)

szeptember 7.

péntek

19.00 A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar hangversenye

Magyarország egyik legfiatalabb hivatásos zenekara nyitja meg az igazán holnap kezdődő 23. Budafoki Bor- és Pezsgő Fesztivált. Oláh Kálmán zongorázik, Hollerung Gábor vezényel. A számos gasztronómiai, klasszikus és alternatív zenei programról részletek a budafokiborfesztival.hu oldalon.

(Klauzál Ház, Bp. XXII., Nagytétényi út 31-33.)

19.30 Bin-Jip, K3 - koncert

A nyolcadik Újbuda Jazz Fesztivál nyitókoncertje Harcsa Veronika progresszív dzsessz formációjával és egy stílustörésből ötös osztrák trióval, akik a zenei humorukról is híresek. A MU Színház, az A38 hajó és Újbuda önkormányzatának együttműködéséből született fesztivál ma már rangos nemzetközi eseménynek számít, és idén az A38 hajó tizedik, jubileumi szezonjának nyitányával is egybeesik a program, amelyhez jó szórakozást és sok szabad időt kívánunk! A tetőteraszon nyolctól a Tomor Barnabás Trió feat. Barabás Lőrinc és Premecz Mátyás formáció zenél. Másnap ugyanitt: Grencsó Collective One feat. Lewis Jordan, Psaico Bop feat. Sabir Mateen és a Skolin Trió.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd, budai hídfő)

szeptember 8.

szombat

9.30 XI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál

A gyermek- és ifjúsági színház évkezdő fesztiváljának alapítója, Kemény Henrik most először nem lesz a fellépők között. Emléktábla-avatással emlékeznek meg róla a kollégák a délelőtt folyamán. A Jókai téren és a színház épületében tartott ingyenes rendezvény az olasz La Baracca társulat előadásával indul, aztán az ország minden részéből érkező vendégfellépők és a Kolibri előadásai szórakoztatják a népet.

(Kolibri Színház, Bp. VI., Jókai tér 10.)

szeptember 12.

szerda

20.00 PECA Zenekar, Chalaban - koncert

Afrikai-latin-balkáni ritmusokkal, majd marokkói muzsikával indul a háromnapos MigroWave Fesztivál, ahol magyar és Európán kívüli bevándorló muzsikusok adnak egymásnak randevút. A zenei és gasztronómiai programokon kívül lesz még VilágBüfé fotókiállítás. Holnap az Irie Maffia Soundsystem feat. MC Kemon formáció és Tumba y Quema lép fel, holnapután pedig a Másfél feat. Gaja Arutjunján, az örmény Wattican Punk Ballet és az Alba Hyseni Projekt. Bár a rendezvények ingyenesek, a nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk az előzetes helyfoglalást az A38 honlapján!

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd, budai hídfő)

szeptember 13.

csütörtök

9.00 "Próza az, amit kinyomtatnak" - Ottlik-konferencia

Kétnapos előadás-sorozat A Minden megvan - 100 éve született Ottlik Géza című kiállításhoz kapcsolódóan. Felszólalnak az irodalomtudomány nagyágyúi, többek között: Szegedy-Maszák Mihály, Dobos István, Szirák Péter, Horkay Hörcher Ferenc, Mártonffy Marcell, Györffy Miklós, Kulcsár-Szabó Zoltán, Tátrai Szilárd, Fűzfa Balázs, Németh Zoltán.

(Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp. V., Károlyi M. u. 16.)

szeptember 15.

szombat

16.00 Civilek Éjszakája

AMás-Forma Egyesület,aMagyar Pszichodráma Egyesület, aMagyar Lyme Betegek Egyesülete és a Magyarországi Dúlák Egyesülete tölti ki a napot a zenés esti befejezésig.

(Cökxpoön Restart, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

szeptember 17.

hétfő

19.00 Liliomfi

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet közreműködésével folytatódik a Müpamozi sorozat, még mindig Makk Károly-filmekkel a műsoron. Ma az 1954-ben készült alkotást elemzi vetítés után a házigazda: Réz András.

(Művészetek Palotája, Bp. IX., Komor Marcell stny. 1.)

szeptember 18.

kedd

19.30 A Concerto Budapest koncertje

Ha Keller András zenekara és Rost Andrea közösen ad koncertet, hát a fal adja a másikat. A programban Wagner, Mahler és Strausstól a Négy utolsó ének.

(Művészetek Palotája, Bp. IX., Komor Marcell stny. 1.)

20.00 Beszt of BUTI

A Budapest Tánciskola estje bemutatókkal a ma kezdődő és október 3-ig tartó KortársTáncGenerációk Szemle keretében. Részletek a tanc.org.hu holnapon.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

szeptember 19.

szerda

19.00 L1danceFest 2012

Chilei, cseh, dán, holland, japán, lengyel, brit, német, svájci, svéd, amerikai és hazai kortárstánc-előadások öt napon át. Valamint beszélgetések, workshopok és bulik. Részletek az l1dancefestival.blogspot.comblogon.

(Bakelit Multi Art Center, Bp. IX., Soroksári út 164.)

szeptember 21.

péntek

17.00 Kétnapos SzezonNyitó Fesztivál

Ökomesék címmelkreatív ökoprogram gyerekeknek, aztán 19.00-tól a Burkus König alter-dub zenekar zenél, este pedig psy-rock diszkó: Ortisz, Public Smokers, Ötösalá és Mindblow lemezeire. Másnap 19.00-tól kezdődik a program kiállításmegnyitóval, cirkusszal, és Subculture Revolution táncprogrammal zárul a fesztivál. Belépő nincs.

(Cökxpoön Restart, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

19.00 II. Jazzy Fesztivál

A kortárs gospel egyik legfrissebb csapata, a London Community Gospel Choir előadásával indul a háromnapos programsorozat. Másnap a virtuóz gitáros, a smooth-jazz egyik feltalálója, Chuck Loeb lép fel, és végül, az utolsó napon a fantasztikus De Phazz rázza meg a Teátrumot.

(Millenáris Teátrum, Bp. II., Kis Rókus u. 16-20.)

szeptember 22.

szombat

17.00 A Budapesti Vonósok koncertje

Ebben a szezonban is folytatódik a Klasszikusok tükrében koncertsorozat, amelynek helyszíne a különleges hangulatú üvegterem. Ma Dvorák, Vajda, Corelli és Csemitzky Miklós műveit húzzák.

(Művészetek Palotája, Bp. IX., Komor Marcell stny. 1.)

szeptember 25.

kedd

9.30 Improvizációs módszerek - workshop

Bakó Tamás, Angelus Iván és Rózsavölgyi Zsuzsa óráival kezdődik a KortársTáncGenerációk Szemle mai programja, majd a 30 év kortárstánc című kiállítás tárlatvezetésén lehet részt venni öttől, amely után régi és jelenlegi Budapest tánciskolásokkal lesz beszélgetés.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy József u. 17.)

20.00 Az arc fogalma Isten fiában

A korszerű színházcsinálás titkaiba bevezető Gyújtópont Színházi Sorozat kapásból Európa legfurcsább csapatának előadásával nyit. A világsztár Romeo Castellucci különleges társulata, a Societas Rafaelo Sanzio darabja az élet értelméről, a hit megtartó erejéről, a szenvedésről és a szenvedélyről szól megrendítő eszközökkel. Az előadás másnap is látható, olasz nyelven, magyar és angol felirattal.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

szeptember 27.

csütörtök

14.00 Párhuzamos eredmények a Budapest Kortárstánc Főiskolán

A Tánctudományi Munkabizottság ingyenes konferenciáján 10 perces prezentációkat hallhatnak az érdeklődők. A KortársTáncGenerációk Szemle programja.

(MTA, Bp. V., Széchenyi István tér 1.)

19.00 Queen-Balett

A rockzene múltja meg a Győri Balett. Ben van Cauwenberghkoreográfiájával nyit a szeptember 30-ig tartó VI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó.

(Pécsi Nemzeti Színház, Pécs, Perczel u. 17.)

szeptember 28.

péntek

16.00 Országos Függetlenfilm Fesztivál

Idén is Kenesén rendezkedik be három napra az év legrangosabb független filmes eseménye, amelyre műfajtól függetlenül várják a nevezéseket. A dolgos és jókedvű fesztivál programjairól és a nevezésekkel kapcsolatosan a mafsz.hu weboldalon lehet tájékozódni.

(Part üdülő, Balatonkenese, Koppány sor 41.)

15.00 Milyen lesz a világ 2025-ben?

A Kutatók Éjszakája 2012 irodalmi programján ma este itt a következő eseményeken lehet részt venni: Dávid Ádám A kutató időutazása című interaktív színdarabja gyerekeknek, Ék Erzsébet jelmeztervezővel "jövőruhák", Bánsághi Judit iparművésszel "jövővárosok" készítése, rajzpályázat eredményhirdetése, Kalla Zsuzsa irodalmi muzeológus tárlatvezetése, nyelvi játékok, dramatikus jövővíziók, jelmezbál. Végül mini workshop a jövő társadalmának (szociál)pszichológiai alakulásáról, benne tudományos előadások, sci-fi irodalom, paleofuturiszika és Bácskai Júlia pszichoszínháza.

(Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp. V., Károlyi M. u. 16.)@napi most:október 3.

szerda

19.00 A mi Három Tenorunk

Nápolyi dalok, Verdi, Donizetti, Puccini, Erkel, Kálmán és Lehár művei a zeneünnepen. Kiss B. AttilaésHorváth István,nívós énekversenyek díjazottjai a Csillag Születik tehetségkutatóban feltűnt Mészáros János Elekkel közösen adják elő a legismertebb tenoráriákat. Úgyszólván premier.

(Pirogránit udvar, Pécs, Zsolnay negyed)

október 4.

csütörtök

18.00 Barbara

Christian Petzold filmjével nyit a Szemrevaló 2012 filmfesztivál. 7 nap, 12 új játékfilm, 6 új dokumentumfilm. Minden filmkockája kincs.

(Művész mozi, Bp. VI., Teréz krt. 30.)

19.00 Prológus

A régi zene és a korhű hangszerek rajongóinak játszik a Vashegyi Györgyvezette Orfeo Zenekar. Vendégük,Malcolm Bilson ritkán látott hangszeren, a fortepianón játszik egy Mozart-zongoraversenyt. A Mozart-művek mellett Haydn Merkúr szimfóniája is hallható lesz az október 7-ig tartó klasszikus zenei fesztiválon, a Zeneszüreten.

(Kodály Központ, Pécs, Breuer Marcell stny. 4.)

október 5.

péntek

11.00 II. Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál

Három napig tartó mulatság halételekkel, kirakodóvásárral és kulturális programokkal. Részletek a pisztrangfesztival.hu oldalon.

(Malom-tó, Tapolca)

19.00 Csalog Gábor és a Concerto Budapest

A nagyszerű zongorista és a zenekar közös sorozatának első hangversenye, Couperin és Ravel darabjaival.

(Concerto Budapest Zeneház, Bp. IX., Páva u. 10.)

október 9.

kedd

10.00 14. Nemzetközi VersFesztivál

Itt versben mondják el. Október 9. és 14. között idén a Nyírség fővárosa ad otthont a versszínházak, verszenék és énekelt versek, a vers- és prózamondás, valamint a versfilmek versenyének. Jelentkezni szeptember 30-ig lehet. Információk a versfesztival.hu honlapon.

(Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, Bessenyei tér 13.)

október 10.

szerda

19.00 Lélegzés (Atmen)

A Rex felügyelő alkotójának játékfilmje a fiatalkorú bűnözésről. A Szemrevaló 2012 záróelőadásán a rendező, Karl Markovics is jelen lesz.

(Művész mozi, Bp. VI., Teréz krt. 30.)

október 24.

szerda

20.00 Szégyen

Európaiságunk fő kérdéseiről egy dél-afrikai poszt-apartheid történet kapcsán. A Proton Színház csapata Mundruczó Kornél rendezésében, Zsótér Sándor főszereplésével egy újabb nemzetközi koprodukciót mutat be a Gyújtópont Színházi Sorozat keretében. Az előadás másnap is látható. A mai előadás előtt18.30-tóldr. Szalay Krisztina egyetemi docensJ. M. Coetzee a gyalázatrólcímmel tart előadást, ezen a részvétel ingyenes.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

október 26.

péntek

18.00 Tömeggyilkos hatalmak: történelem és emlékezet a 21. században

Kétnapos dokumentumfilm-fesztivál az Auschwitz requiem nevű projekt keretében. A kiemelkedő alkotások a holokauszt, illetve a 20. század népirtásainak (Kambodzsa, Ruanda, Srebrenica, Gulag) a közvélemény által kevéssé ismert történetét mutatják be. A belépés ingyenes.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

október 30.

kedd

19.00 Keane-koncert

Brit kisvárosi csapat még 1997-ből, amely azóta világhírű lett. Tim Rice-Oxley britpopcsapata először hazánkban.

(Pecsa Music Garden, Bp. XIV., Városliget)

november 6.

kedd

19.30 Auschwitz Requiem

A Frankfurt am Main-i Roma és Szintó Filharmonikus Zenekar hat európai nagyvárosban (Amszterdam, Frankfurt, Bukarest, Varsó, Prága és Budapest) adja elő a holland szintó zeneszerző, Roger Moreno Rahtgeb által komponált rekviemet egy nagyszabású európai kezdeményezés keretében. A második világháborúban elhurcolt és meggyilkolt romákért szól a megemlékezés. Társművészeti programként november 15-től egyedülálló tárlat tekinthető meg a Francia Intézetben, a német expresszionista Otto Pankok és a holokauszt-túlélő Ceija Stojka festményeiből. A virtuális tárlat elérhető a romasinti.eu oldalon.

(Művészetek Palotája, Bp. IX., Komor Marcell stny. 1.)

Figyelmébe ajánljuk