Tartalom

(2012-08-30)

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Egotrip. Kapirgáló. Virág a trágyadombon... - II. rész

Magyar Narancs, 2012. július 19.

Nem tudom, hogy Szerb Antal olvasta-e az Ulyssest, de Az angol irodalom kis tükre (1929), a Hétköznapok és csodák (1936) és A világirodalom története(1941) alapján biztosnak látszik, hogy szeretni nem szerette. Elismerte viszont Joyce - és a tudatfolyam-technika - hatását (a Hétköznapok és csodákban Dorothy Richardson, J. C. Powys és főleg Virginia Woolf esetében).

Bloomozzék száz Bloom! Magyar Narancs, 2012. július 5.

Olvasói levelek

Egy Bloom mind fölött Magyar Narancs, 2012. július 27.

Olvasói levelek Magyar Narancs, 2012. augusztus 2.

Igazán szerencse, hogy mifelénk nem rendeznek már nyilvános eretnekégetéseket, különben veszélyeztetve érezném magamat, hogy várólistára kerülök az új Ulysses-fordítás témájában kifejtett szabad, kényszermentes véleményem miatt.

Olvasói levél

Olvasói levelek

Balázs Péter: Szervi bajok

Magyar Narancs, 2012. augusztus 2.

Örvendetes, hogy Balázs Péter áttekinti a pszichológia magyarországi helyzetét. Pontosabban a pszichológia klinikai és terápiás, vagyis a lélektani problémák diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozó területét. Sajnos azonban ez nem válik elég világossá az írásában, ezért néhány vonatkozásban zavarossá, helyenként a témában járatlanok számára félrevezetővé válik az amúgy fontos problémát érzékenyen megragadó okfejtés és kritika.

Olvasói levél

Olvasói levelek

Véres teknőc, Magyar Narancs, 2012. augusztus 9.

Mi a lényeg? Válasz Majtényi Györgynek

("Szerintem is nehezen magyarázható, hogy a kötetből kifelejtették a Horthy-korszakot.") - jegyzi meg zárójelek között Majtényi György az Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor könyvéről (Budapest a diktatúrák árnyékában) írott kritikámmal (lásd: A főváros múltja divatos tárgyalásban, Magyar Narancs, 2012. június 28.) foglalkozó cikkében.

A szerk.
Publicisztika
Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Egotrip

A forgács íve

Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács. Ahol szakpolitikai változtatásokat hajtanak végre, ott robbantás, sitthordás, mélyfúrás, zaj és forgalomelterelés lesz, szembántó, ideiglenes palánkok akár hónapokig, évekig.

Belpol

Indul a tanév: megbénított egyetemek

Belpol

Elhúz, vagy hülye marad

Kevesebb egyetemista, röghöz kötés, a "spórolásból" keletkező későbbi hatalmas állami terhek, gúzsba kötött intézmények - lendületben a felsőoktatás átalakítása. És ez még csak a kezdet.

Belpol

"Ma is élhetnének" - Gulyás József volt liberális képviselő a titkosszolgálatok mulasztásairól

"A magyar állam 2008 és 2009 között a harmadik köztársaság történetében példátlan méretű alkotmányos mulasztást követett el" - állítja az előző Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja, volt SZDSZ-es képviselő a romák elleni sorozatgyilkosságról az ügy bírósági tárgyalását követő tematikus blogon közzétett tanulmányában.

Közbeszerzési kisokos

Belpol

Mindenki egyért

Képzeljünk el egy olyan országot, ahol léteznek azok az intézmények és törvények, legalább nagy vonalakban, amelyek arról hivatottak gondoskodni, hogy a közpénzekből fedezett beruházások a legolcsóbban és a legjobb minőségben valósuljanak meg. Hogy verseny legyen. És mégis: minden súlyosabb közmegrendelést egy vállalat, a Vállalat nyer el!

Alapkutatások támogatása

Belpol

Hajót Kolumbusznak!

Ha Kolumbusz Kristófnak a királyi udvar ad három hajót azzal a rizikóval, hogy vagy talál valamit, vagy nem, azt úgy hívjuk: kutatástámogatás. Magyarországon ezt a feladatot nem a királyi udvar, hanem az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok, az OTKA végzi - ma már erős munkahelyvédő jelleggel is.

A kiadatás nehézségei

Belpol

Helyben járás

Zentai Károlyt Ausztrália nem adja ki nekünk, Francis Tobint Írország. Csatáry Lászlót pedig esetleg kérheti Szlovákia. Kiadatási ügyek. Vagy ügyetlenségek?

Zene

Fiatalok és a klasszikus zene

Zene

Komoly, de nem reménytelen

Habár a komolyzenei közönség nemzedéki utánpótlásáért való aggódás immár maga is nagypapakorú félelem, a koncertlátogató közönség elöregedése korántsem légből kapott álprobléma. A fiatalok megnyerése létkérdés - e felismerés muzsikusok és koncertszervezők seregét nyomasztja és inspirálja, itthon csakúgy, mint a nagyvilágban.

mi a kotta?

Zene

Na bukom

"Szinte dühödten az asztalra dobtam a kéziratot... A könyv estében kinyílt, és nem is tudom hogyan, de rápillantottam az előttem fekvő oldalra és ezt a sort olvastam: "Va, pensiero, sull'ali dorate" (Szállj, gondolat, arany szárnyakon). Átfutottam a következő sorokat, amelyek mély benyomást tettek rám, annál is inkább, mert úgyszólván a Biblia parafrázisa volt a szöveg, s a Bibliát mindig nagy gyönyörűséggel olvastam.

rés a présen

Zene

Hamarosan visszatérünk

Aurel Ionita, a Mahala Rai Banda vezetője

rés a présen: Mikor és hol alakult a zenekar? Aurel Ionita (képünkön jobbra): Clejaniból származom (Románia), és a Taraf de Haidouks családba tartozom - sokszor turnéztam velük. Első saját zenekarommal, a Rom Bengaléval (Roma Ördögök) 1998-ban kezdtem játszani.

Interjú

Zene

"Bebel zenéjét énekelem"

Bebel Gilberto

A közhiedelemmel ellentétben nem bossa nova énekes - hangsúlyozta a koncertjét megelőző interjúban. A Sziget koncertösszképében nem igazán volt helyük a finom, szelíd árnyalatoknak - ő volt a kivétel. Aki a hatalmas sátorban előrefurakodva, közvetlen közelről hallgatta-nézte az A38 Színpadon talpig vörösben fellépő brazil-amerikai énekesnő produkcióját, simogatóan érzéki élményhez juthatott: akusztikus gitár, billentyűk, fuvola, minimális dobolás, könnyed, dúdolós dallamok és mosolygósan elegáns színpadi megjelenés.

rés a présen

Zene

"Nem egy hétköznapi formáció"

Gyetvai Péter zenész - Four Bones

rés a présen: Mikor, milyen megfontolásból és miért angol névvel alakult a zenekar? Gyetvai Péter: A Four Bones 2002-ben alakult. Mint sok más együttes esetében, nálunk is baráti szálak fűzték össze a csapatot, melyek egészen a konzervatóriumig, illetve a Zeneakadémiáig nyúlnak vissza. Az együtt zenélés öröme ösztönzött minket, hogy komolyabban is foglalkozzunk a kamarazenéléssel.

Színház

Színház

Színház

Kismackó, nagymackó...

Moliére: A mizantróp

Vonnék én le messzemenő következtetéseket abból, hogy a Turay Ida Színház "alvállalkozójaként" működő Spirit Színház A mizantróp című produkciójára nem bírták eladni a jegyeket Egerben, ezért elmaradt az előadás - de ezek a következtetések egyrészt a nyári játékok-fesztiválok átgondolatlan, pénzzabáló szerkezetét, másrészt a "mizantróp" mint darabcím és a közönség nyári igényeinek összefüggéseit érintenék, és nem a produkciót.

Film

Interjú

Film

"Nem vagyok hajlandó betagozódni"

Fenyő Iván színész

A Katonában kezdte, szabadúszóként és közönségfilmek romantikus hőseként folytatta. Egy ideje nem hallatott magáról - eltűnésről, életmódváltásról, rendhagyó tervekről beszélgettünk.

tévésmaci

Film

Sok lúd disznót vág

Amikor Sztupa és Troché utáltak mindent, bár eltérő módon juttatták kifejezésre, de ugyanazt érezték: az élet viszonylagos értelmetlenségét, hogy bár elég szar, de tele van szép és vicces dolgokkal, amik viszont hajlamosak kivonni magukat a forgalomból.

Interjú

Film

"Nyakig benne van Federico"

Roberto Benigni

A firenzei egyetem tiszteletbeli doktora, s amikor épp nem a Forza Italia elleni tüntetéseken domborít, Dante Isteni színjátékának népszerűsítésén töri magát. Persze hagy némi időt a filmezésre is; nálunk most Woody Allen Rómának szeretettel című filmjében tűnik fel a semmiből celebbé váló kisember hálás figurájával.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Pergő képek

Aj Vej-vej: New York 1983-1993

Az ArtReview folyóirat szerint 2011-ben a korábban 81 napig börtönben, jelenleg ismét házi őrizetben lévő világhírű kínai művész volt a legnagyobb hatással a kortárs képzőművészetre. Most éppen mindegy is, hogy ezen elismerést műalkotásaival - köztük a Madárfészek néven elhíresült pekingi olimpiai stadion koncepciójával vagy a 2010-ben a Tate Modernben bemutatott monumentális installációjával, az ezerhatszáz ember által, kézzel festett, százmillió porcelán szotyolamagból összeálló szőnyeggel - vagy 2008-tól induló ellenzéki kultúrpolitikai tevékenységével érdemelte ki.

Könyv
Interaktív

Rádió

Interaktív

Harang, mobil, Mars-járó

Géniusz

A kommunikáció gonosz dolog, ha nem akarjuk, akkor is van, a hallgatás is egyfajta kommunikáció, ugyanakkor ha minden erőnkkel el szeretnénk mondani valamit, akkor se tudjuk néha még a legegyszerűbb közlendőt sem célba juttatni hiánytalanul - valami folyton kimarad, egy szín, egy részlet vagy csak egy árnyalatfestő gesztus.

Snoblesse oblige

Interaktív

Fesztivál - programok

"Hamar kiszikkadt álom-édenem, / kaptam helyette a világot! / Májusi koszorú csak egy terem, / csak egyszer nyílnak a virágok." (Karel Hynek Mácha; Tandori Dezső fordítása)

Lokál

Rés a présen

Lokál

"Mint egy nagy, kultúrát szerető család"

Gulyás Péter egyesületi elnök, zenész - R33

rés a présen: A kezdeti gerillahangulathoz képest hogyan "üzemel" most az R33? Gulyás Péter: Az R33 Kulturális és Művészeti Egyesület működését mindig is az itt alkotó, stúdiózó és tevékenykedő művészek tették lehetővé, hozzájárulás vagy adomány formában. Ez olyan, mint egy nagy, kultúrát szerető család.

Rés a présen

Lokál

"Egyre élőbb a környék"

Véner Orsi szervező - Spinoza Színház

rés a présen: Mennyiben őrzi Spinoza szellemiségét a Spinoza Ház? Véner Orsi: A 17 századi holland filozófus nyitottságát, haladó szellemiségét igyekszik visszatükrözni a hely. A klasszikus kávéházi bárzongoristás hangulatban jól megférnek az új generáció kortárs előadásai vagy éppen a kisebbségi kultúrákat bemutató rendezvények is. Spinoza mondta: "Ne nevesd ki a világot, ne is sirasd, hanem értsd meg."

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Négy szürke

Ellentmondásos bulvár a Margit körút. Hol nagyszabású és világvárosi, hol koszos gyárnegyednek látszik, de leggyakrabban ugyanolyan, mint a pesti testvérek: kiadó vagy alkalmi üzletek, igénytelen portálok, az 1990-es évek divatos betűtípusai nagy mennyiségben.

chili&vanília

Gasztro

Stílusgyakorlatok padlizsánra

Felkarikázva, 200 fokos sütőben megsütve, fokhagymás-joghurtos-tahinis öntettel meglocsolva, pirított fenyőmaggal megszórva. Ugyanez, csak gránátalmasziruppal és sok frissen aprított petrezselyemmel, mentával és durvára vágott pirított dióval.

Tudomány

Big data

Tudomány

Tiéd a hatalom

Elképzelhetetlen mennyiségű adat keletkezik óráról órára, nap mint nap az interneten. Egyre többen, cégek és kutatók próbálják értelmezni és újrahasznosítani ezt az áradatot. A szörfölők által hátrahagyott nyomok megfejtése ugyanis felbecsülhetetlen üzleti kincs lehet.

Tranzit