Gender, Jézus, botmixer – a szélsőjobb nemzetközi kampányfegyvere
Screenshot_2019-08-05_at_17.02.32.png

Gender, Jézus, botmixer – a szélsőjobb nemzetközi kampányfegyvere

  • B. Simon Krisztián
  • 2019. augusztus 8.

Interaktív

A Coca-Cola őrülettel a megszokottnál nagyobb figyelem irányult a szélsőjobb petíciós platformjára, a CitizenGO-ra. Az oldal körül feltűnik egy orosz oligarcha, egy homofób amerikai uszító, és egy olasz pénzmosó is – aktivitásával pedig előszeretettel gyűjt támogatókat a Fidesznek tetsző ügyekhez.

A napokban indult el a CitizenGO magyarországi történetének egyik legnagyobb kampánya, amely azt kéri Budapest városvezetésétől, hogy takarítsa el a metró megállókból a Coca-Cola azonosnemű párokat tartalmazó érzékenyítő plakátjait. „Ne legyenek illúzióink, ez egy próba. Ha ezt elfogadja a magyar társadalom, újabb és újabb lépések fognak következni. Plakátok, reklámok, filmek, szivárványos termékek stb.” – áll a petícióban, amelyet beharangozónk idején már 37 ezren támogattak.

A kampány mint oly sokszor a CitizenGO tevékenysége során, összhangban van a fideszes zeitgeisttal, hiszen a párt parlamenti képviselője, Boldog István a hétvégén bejelentette: mindaddig nem hajlandó Coca-Cola termékeket fogyasztani, amíg a plakátokat el nem távolítják. A közösségi médiában mindeközben a Hit Gyülekezete terjesztette hívei között a CitizenGO petícióját, nehogy Magyarország a hanyatló Nyugathoz hasonlóan lecsússzon a homoszexualitás lejtőjén.

„Mondjon le Cseh Katalin!”

A CitizenGO egy ötéves projekt, számos aláírásgyűjtő-akcióval – azaz kvázi a progresszív és emberi jogi kampányokat folytató Avaaz és a MoveOn platformok szélsőjobbos megfelelője. Honlapja tetején külön kiemeli a „győzelemre” vitt projekteket: itt szerepel a Magyarországon 16 ezer aláírót megmozgató „Támogatom a gender szakok megszűnését” petíció, és a világszerte 263 ezerszer aláírt „Vonják vissza a Jézust butácska képregény-szuperhősként ábrázoló sorozat kiadását!”

false

A magyar témák közül mostanában a momentumos Cseh Katalin szerepvállalása mozgatja meg a petícióírók fantáziáját. A Botmixerrel a gyermekek ellen? Mondjon le Cseh Katalin! c. felhívásban például azért mennek neki, mert pár évvel ezelőtt egy abortuszról szóló rádióbeszélgetésen zavartan nevetett, amikor elhangzott, hogy a vákuumos terhességmegszakításhoz használt csövet bizonyos körökben csak botmixernek nevezik.

A kampányfegyver

CitizenGO vezetésében egy rakás érdekes figura forgolódik. Az olasz Luca Volontè például 2013-ig vezette az Európa Tanácsban az Európai Néppárt parlamenti közgyűlési csoportját.

Az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű nemzetközi oknyomozó projekt információi szerint Volontè Novae Terrae nevű alapítványa közel 2 millió eurót kapott Azerbajdzsánból köztes cégeken keresztül, és nagy valószínűség szerint ennek a kenőpénznek köszönhető, hogy a parlamenti közgyűlés végül nem fogadta el az azerbajdzsáni emberi jogi problémákról szóló jelentést. Jelenleg az olasz hatóságok is vizsgálják Volontè ügyeit.

Szintén a vezetőség tagja az orosz Alekszej Komov, akit Anton Sehovcov politológus a Kreml és az európai szélsőjobb kapcsolatairól szóló könyvében Konsztantyin Malofejev „ortodox oligarcha” táskacipelőjeként azonosít.

A Putyinnal és az európai szélsőjobb prominenseivel is jó kapcsolatot ápoló Malofejevet az EU 2014-ben beutazási tilalommal sújtotta.

Hogy pontosan miként kampányolnak, milyen sikereket értek el eddig, és mi közük van egy Orbán Viktor által százmilliókkal támogatott budapesti családkongresszushoz, azt megtudhatják az e heti Magyar Narancsból.

Előfizetésre és digitális vásárlásra itt van lehetőség.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk