tűrés a présben

Hálófülke-forradalmaink

  • rés a présen
  • 2020. május 9.

Interaktív

Kezdjünk irodalommal, mert a szerzők, jogtulajdonosok engedélyével április 1-jétől 90 napra ingyen letölthetővé tették a Scolar Kiadó hangoskönyveit, Erlend Loe (Doppler), Karafiáth Orsolya (Szirén), Ungvári Tamás (A feledés enciklopédiája) és Spiró György (Álmodtam neked) egy-egy művét, hogy ezzel is hozzájáruljanak az értelmes otthoni időtöltéshez (scolar.hu/hangoskonyv_free).

Az Országos Széchényi Könyvtár meg közhírré tette, hogy nemcsak a magyar identitás szempontjából fontos dokumentumok megőrzésére van szükség, hanem az illékony online tartalmak mentésére is. Sőt, arra kér minket, hogy segítsünk neki menteni. Részletek a 2020 márciusától nyilvánosan is elérhetővé és interaktívvá vált oldalon, ahol a digitális dokumentumok egyébként szabadon kutathatók (webarchivum.oszk.hu).

Továbbá könyvtári podcastokat ajánl az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete által létrehozott könyvtárak.hu weboldal, a Magyar Elektronikus Könyvtárból (mek.oszk.hu) pedig egyaránt letölthetők szakirodalmi művek, hangoskönyvek, kötelező olvasmányok és szépirodalmi alkotások is.

Az Első Magyar Karanténszínház nem nyugszik. Szájmaszkdizájnversenyt hirdetett, ahol bárki megmutathatja, hogy a színháztörténet legendás maszkjain túl a koronavírus ellen védekezésre használt eszközből is mennyi minden kihozható. A beérkezett pályaművek közül neves képzőművészekből és kurátorokból álló zsűri választja majd ki a legjobbakat, amelyek megjelenhetnek a Herself zenekar új klipjében. Bárki nevezhet. Részletek a TRIP Facebook-oldalán, ahova üzenetben lehet beküldeni a fotókat április 18-ig.

Az Okuláré Karantén Projekt Vol. 2: újabb felolvasóest a konyhádban című eseménynél a Facebookon az Amargant Színházi Műhely alakul át. Ez az est korábban civil közösségeknek szólt, most mikroközösségeknek szolgál kétszereplős darabokkal minden vasárnap este úgy, hogy mindenki saját magának csinálhasson színházat a saját konyhájában. Aki nem szeretne szerepelni, befizethet az előadásokra Facebook live élő adásban, majd beszállhat a véleményezésbe. A következő előadások kuckó témában Korcsmáros András, Somogyi Tibor, Valcz Péter és Horváth Julianna írásai alapján április 12-én és 19-én este 7 órától láthatók.

Összefogtak a pécsi kulturális intézmények, hogy online kulturális tartalommal lássák el a közönségüket a veszélyhelyzet idején. Négy intézmény osztja meg egymás programját is a saját felületein #pecsikulturaliscsatorna jelszóval ellátva. A legközelebbi tervek szerint a magyar költészet napja alkalmából videósorozattal készül a Pécsi Nemzeti Színház társulata. A színművészek kedvenc verseiket mondják el, melyeket április 11-ig folyamatosan közzétesznek (pnsz.hu). A Bóbita Bábszínház szombatonként 16 órától egy-egy bábelőadását hozza nyilvánosságra, ez azután egy héten át nézhető (bobita.hu). A Pannon Filharmonikusok Bartók Béla születésének évfordulója körül szervezik az online műsort (pfz.hu), a Pécsi Harmadik Színház pedig minden hétvégén elérhetővé teszi egy-egy produkcióját (pecsiharmadikszinhaz.hu).

Megnyílt A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat online kölcsönzője, amely elsőre hat filmmel – köztük a firenzei Uffizi képtárat, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotásokkal – dobja fel az otthon maradó művészetkedvelők lelkiállapotát. Nagyon kedvező kölcsönzési díj mellett nézhetők a filmek a pannonia-entertainment.hu/online-filmnezes oldalon.

Az nevet igazán, aki a végén nevet. Angolul értőknek ajánljuk Noah Trevor The Daily Social Distancing Show című műsorát, amely a YouTube-on követhető. A dél-afrikai származású amerikai humorista, televíziós és rádiós műsorvezető szatirikus hírműsora mindennap leleplez egy politikust és hamarabb utoléri, mint a sánta kutyát. Trump mellett Orbán Viktor is feltűnik a kép­ernyőjén újabban.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?